Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Byli jsme taky s rotavirem v nemocnici a dost mě udivuje, že vás pustili, když to nebylo ok. My jsme museli čekal na normální bobek, jinak nás prostě pustit nechtěli. To bylo vždycky s hrůzou čekání, co bude v plíně, jestli pořád průjem, nebo konečně… 14 dní je podle mě moc, chudák malej, už i tak hrozně zhubl, když jsou to víc než 2 kila z původních 11. Dáváte laktobacilky?
lukymaty píše:
A jak nahrazujete mléko?
No já kojím, to mi rozmlouvali. Chvilku jsem mu nedávala, ale pak jsem se šprajcla a večer mu dala. Tu noc poprvé nekadil a ráno začal kadit bobky.
Chlapečkovi s námi na pokoji na UM říkali po propuštění týden bez mléka. Asi pak spíš jogurt. Jinak banány, piškoty, rýžovou kaši z vody, pudink z vody. A doma jsem ho cpala masem a zeleninovýma polívkama na doplnění živin.
Jo a upozornili mě, že může ještě i měsíc ty rotaviry vylučovat, tak jsme dost desinfikovali a nechodili po návštěvách.
Pustili nás protože jsme neleželi na infekčním ale normálně na dětském oddělení a bylo hodně dětí po operaci proto jsme byli pro ně nebezpeční.Včera to bylo tak 20 plenek pokakaných a dnes tak 10 ale ještě není konec.Zítra zajdu k DR.ale my máme divnou doktorku vždy se skoro štítí dotknout dětí má roušku na pusy aby něco nechytila skoro jak Pán MONK
To je teda přístup
Taky jsme nebyli na infekčním, ale u nás v nemocnici má každá mamka s mimčem vlastní „pokojík“, takže jsme nikoho neohrožovali. Určitě bych zašla k doktorovi. Je to už moc dlouho - a když se to nezlepšilo ani po nemocnici…
Doporučuju ty laktobacilky, a pokud zvládne smectu, kulíška apod., tak i to. Když jsme měli rotaviry (malému bylo 17 měsíců), tak mi to jedl bez problémů v čemkoliv, teď už by to do pusy nevzal ![]()
Dávám jak kulíška tak laktobacily ale smectu tu do něho nedostanu ani kdyby nevím co.Uvidím zítra ted k večeru už začal i něco málo zobat ![]()
Chudinka malinký, tak ať se drží. Podle mě to ale dr dost zanedbala, jestli by neměl mít ještě kapačky. Jinak fakt dávej pozor na to co jí, je to záhul pro střeva. Snad už to bude lepší.
Ahoj, moje mala 16m mi v patek prozvracela celou noc, druhy den dobry, ale pridala se teplota 39,5C tak jsme jeli na pohotovost, tam nam rekli, ze je to strevni chripka a dodrzovat dietu, davat 3× lactobacili a pri teplote nad 38C stridat paralen s nurofenem a NEKOJIT..
jen jsme prijeli zacala mit silne prujmy, ale hodne pila i toho kuliska takze dobry. V nedeli opet silne prujmy ale pit uz nechtela
jist vubec ne..v pondeli snedla rano trosku kase a kolem poledne se pozvracela, takze opet nechce nic jist.Byla jsem s ni u nasi dr na kontrole, tak cekame na vysledky vyteru v patek..jelikoz mi absolutne nic neji vlaste od soboty a s pitim to je take bida max 300ml denne mam povoleno kojeni..no stejne jsme kojila hned a porad, jinak uz by jsme nekde skoncili na kapackach..teplota ji vzdycky vybehne vecer na 38,5C. Takze davam paralen ![]()
Nejhorsi je jak je desne malatna, pul dne prospinka a je ji vsechno jedno co se de deje. S tim jidlem taky des, uz jsme krmila vsechny panenky a plysaky a proste nechce..Ma nekdo podobnou zkusenost? Smectu do ni nedostanu, mame povoleny jablecny dzus, aby pila..tak ji ho redim s mineralkou a soupu ji do toho ty lactobacili a nekdy trochu kuliska..prujem mela vcera uz mensi, dnes zatim nic..
@lucynka25 Trošku nechápu, proč nekojit… U na Kulíškovi je napsáno, že u kojených dětí normálně kojit, u nekojených vynechat mléčné výrobky. Tím kojením totiž naopak dodáváš tělu i protilátky, zlepšuje se imunita (můžete mít s manželem střevní chřipku taky, jen s velmi lehkým průběhem, ale protilátky mít v mlíku budeš). Takže nevím, co poradit, ale rozhodně koj a to dle potřeby. Jinak pokud pořád zvrací, tak kulíška do lednice a dávkovat po mililitrech, aby to v sobě udržela.
@lucynka25 Jo a jíst bych nenutila. Pokud nemá hlad, tak nenuť, ono tělo ví, proč se nechce zabývat trávením jídla - potřebuje sílu spíš na boj s virovou infekcí.
@lucynka25 Teď jsem si to přečetla ještě jednou pořádně, tak to tu shrnu - kojit ano, ale jinak žádné mléčné výrobky, ani kaše. Zkus udělat sladký čaj a do toho nalámat (rozmáčet) piškoty a použít jako náhražku kaše, když se ukáže, že je ochotna něco jíst.
@lucynka25 Teda pije fakt málo, divím se, že Vás ještě dr. neposlala do nemocnice. Se synem jsem byla v nemocnici s rotavirama když mu bylo 18m, ta malátnost a netečnost a je z toho, že se z měnilo vnitřní prostředí a děti jsou „kyselé“, právě by potřebovala zavodnit, když jsou ty děti pak po infuzi, tak se to celkem rychle zlepší a mají více síly bojovat s infekcí.
Mléko se omezuje, když se podává UM, u kojení by to tak nemělo být, nechápu proč to zakazuji ![]()
@Ráďa81 doktorka na ni vcera koukala a dehydratovana pry neni..ale uz mi zhubla 1,5kg..ted jsem ji zkusila dat mrkev s jablickem a akorat jsem ji nastvala..bojim se, ze v te nemocnici skoncime..ale zase si nejsem uz jista co je prujem?? TEd se vyprazdnila (vyfotila jsem si to pro dr na zitra) a prijde mi to jako „michana vajicka“ jako maji pouze kojene deti, coz my ted jsme… uz fakt nevim, vcera si 6× upsoukla a vzdy z ni trochu neco vylitlo ale jinak nic uz..tak jestli se to uz lepsi?
@Amys caj ani nic mi nevypije, v noci pije akorat mineralku trochu a prez den jablecny dzus a to ji musim dat cuchnout nejdriv ze to je on, aby se trochu napila..je vycurana jak mraky ![]()
@lucynka25 no mě zástup za naší dr. říkal, že syn dehydratovaný není, mě osobně se to nezdálo, tak jsem jela do nemocnice na dětské, jedno píchnutí do prstíku ukázalo šílené hodnoty a hned nás valili o patro výš na infuze. Jinak syn neměl vůbec průjem, jen zvracel.
@lucynka25 Fakt jí jídlo nenuť a koj, co to jde. Pít po troškách jsem myslela jinak - musíš to dávat po ml z dávkovače třeba na nurofen nebo palaren, klidně každých pět minut 1ml, je to jediný způsob, jak to dítě zavodnit a nejlíp právě nějaký rehydratační roztok nebo klidně i tu minerálku a hlavně po troškách. Hodně pij ty a hodně koj. Můj nejstarší prodělal rotaviry přesně v roce - pšt dní a pět nocí prozvracel, neudržel v sobě nic, nejhorší na tom je, že byl v roce na UM, bylo to peklo do něj cokoliv dostat, protože to byl milovník mlíka a najednou ho nemohl, protože po něm se to zhoršovalo. Nakonec jsem měla pořád v lednici rozdělaný roztok kulíška a každých asi pět mnut podala 1 ml. Bylo to opravdu šílených pět dní, ale dostal se z toho bez nemocnice (tam jsme byli jen na kontrole). Pak se muselo s jídlem opatrně a trvalo další týden, než jsme znova mohli najet na UM a jídla s mlékem ![]()