Rotaviry očkovaní - doporučení?

10.5.26 22:06

Rotaviry očkovaní

Zdravím, chci se zeptat zda očkovat ma Rotaviry ano či ne, syn je plně kojený mateřském mlékem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35766
10.5.26 22:16

To se musíš sama rozhodnout. Kojení na to žádný vliv nemá. :nevim: já mám obě děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
10.5.26 23:20

Já jsem děti očkovat nechala. Vakcína je formou kapek. Takže žádná jehla. Jsou na nejčastější rotaviry. Raději pár kapek než nemocnice, infuze, těžký prujmy a dehydratace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5397
10.5.26 23:45

My zase máme skoro všechno kromě tohohle. Bohužel (dle dvou našich známých, pediatrů) není úplně účinné a naše aktuální pediatrička ho nabízí, ale řekla, že má dojem, že nemá moc smysl. :nevim:

Jestli je to první dítě, tak bych ho klidně přeskočila. Rotaviry mívají obvykle malé děti a chytají to od sebe.

Na druhou stranu nikdy jsem neslyšela, že by na to byla nějaká blbá reakce (ale nepídila jsem se po tom), tak se tím asi nic nezkazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101595
11.5.26 08:37

Taky jsem nedavala, vyhodnotila jsem to tak, že riziko není velké a neni to nijak zasadne nebezpečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10958
11.5.26 10:49

Nedávala jsem, v té době to pro nás bylo i cenově mimo…bylo to tuším kolem 5000 kc.
Tak jsme spíš šetřili na jine vakcíny (nimenrix, bexero, pneumokoky, klíšťovou, žloutenku A).
Drive se tohle očkování platilo v tisících, nevim, jak je to teď…
Drive i meningokoky byly nesmírně drahé, teď je to do jistého věku dítěte na pojišťovnu.
To stejné proti hpv virům.
Pokud by to bylo v rozumné ceně dala bych, protože nebývají nežádoucí účinky, ale o účinnosti trochu pochybuji, i přes očkováni končily děti v nemocnici, o lehkém průběhu s očkováním nemohla být vůbec řeč.
Těch kmenů co tohle způsobuje je strašně moc.
Nedávno se nám rotaviry prohnaly klubem, kam holky chodí na gymnastiku, opravdu hodně děti i přes očkování skončilo v nemocnici a poté i jejich rodiče, tahle vlna byla asi opravdu náročná.
Znovu jsem tedy konzultovala s dětskou, ta opět krčila rameny jak chceme, ale nedoporučovala.
A to ona je spíše pro očkováni kde čeho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
11.5.26 12:15
@Trojlístek píše: Více

Já nějak nechápu ten argument je jich hodně druhů tak nebudeme očkovat vůbec. Vždyť i částečná imunita může mít zásadní dopad na závažnost onemocnění nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
11.5.26 12:55

Nám to pediatrička výslovně doporučila dát ale i proto, že dcera musela na operaci do nemocnice (tehdy 4.mesíční) takže aby to tam nechytla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3704
11.5.26 15:11

@Denisa1446 dvojčata kluky jsem neockovala a ve 4 letech jednoho jsme se dostali do nemocnice a strávili tam 4 dny na kapackach. Hruza, jeden den přišel ze školky a zacal zvracet, druhý den ráno už dehydrovany, protože v sobě nic neudrzel. Takže hospitalizace, kapacky, další dva dny zvracel, pak přišel prujem. Šílené. Chytli jsme to cela rodina, ale my ostatní se „jen“ parkrat pozvraceli a přešlo to. Třetí dítě jsem nechala ockovat. Vypila si „sirupik“ a snad si to už nikdy nezopakujeme. U nas ve školce byli rotaviry každý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10958
11.5.26 17:53
@Alice180 píše: Více

Dyt jsem to tam psala.
I očkované děti na rotavity končily ve velkém v nemocnicích, protože těch druhů je moc, totéž chřipka, je tolik kmenů, že letos se očkovalo na jeden a stejně převládal jiný.
Očkovány mají holky i neštovice, nejsem neočkovací typ, ale přemýšlím a nevyhodím tisíce za něco s nejistým vysledkem, kdy mi to takto podá i dětská.
Mi jsme za naše děti platili neskutečně částky za nepovinná očkování, která jsou teď zdarma.
Takze můj argument ti muže být jedno a sama dělej co uznáš za vhodné, mi šetřili na očkování proti meningokoku, které je teď zdarma, tenkrát stála dávka 5000 kc Bexero, nimenrix možná kolem 1000 kc.
Takze nejsem uhlobaron a přemýšlím s doporučením dětské doktorky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
11.5.26 18:00

Nejde o to, jestli vakcína zabrání každému kmenu, ale jestli snižuje riziko vážného průběhu. A v tom má u rotavirů prokazatelný efekt, i když ochrana není absolutní.

Není potřeba tam motat chřipku. Btw. My jsme byli očkovaný proti chřipce všichni i prarodiče. Nikdo ji neměl a to mám partnera záchranáře. Takže do kontaktu s nemocnými přišel.

Finanční stránka je samozřejmě další faktor, to chápu. Jen jsem reagovala na ten argument o množství kmenů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10958
11.5.26 18:10

Ale ja jsem laik, převzala jsem argument dětské lékařky.
Ona má data a výzkumy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
11.5.26 18:32

Právě podle výzkumu to očkování smysl má, právě kvůli snížení těžkýho prubehu a pobytu v nemocnici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10958
11.5.26 18:48

Mne rekla neco jiného.
Dokonce jsem to téma znovuotevřela minulý týden, kdy se nám v klubu rotavir prohnaly ve velkém.
V nemocnici skončilo velké množství očkovaných dětí, včetně rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
11.5.26 19:03

Chápu, že ta vlna v klubu byla silná. Ale obecně platí, že očkování nezabrání nákaze vždy, ale snižuje riziko těžkého průběhu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek