Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, chci se zeptat zda očkovat ma Rotaviry ano či ne, syn je plně kojený mateřském mlékem
To se musíš sama rozhodnout. Kojení na to žádný vliv nemá.
já mám obě děti
Já jsem děti očkovat nechala. Vakcína je formou kapek. Takže žádná jehla. Jsou na nejčastější rotaviry. Raději pár kapek než nemocnice, infuze, těžký prujmy a dehydratace.
My zase máme skoro všechno kromě tohohle. Bohužel (dle dvou našich známých, pediatrů) není úplně účinné a naše aktuální pediatrička ho nabízí, ale řekla, že má dojem, že nemá moc smysl. ![]()
Jestli je to první dítě, tak bych ho klidně přeskočila. Rotaviry mívají obvykle malé děti a chytají to od sebe.
Na druhou stranu nikdy jsem neslyšela, že by na to byla nějaká blbá reakce (ale nepídila jsem se po tom), tak se tím asi nic nezkazí.
Taky jsem nedavala, vyhodnotila jsem to tak, že riziko není velké a neni to nijak zasadne nebezpečné.
Nedávala jsem, v té době to pro nás bylo i cenově mimo…bylo to tuším kolem 5000 kc.
Tak jsme spíš šetřili na jine vakcíny (nimenrix, bexero, pneumokoky, klíšťovou, žloutenku A).
Drive se tohle očkování platilo v tisících, nevim, jak je to teď…
Drive i meningokoky byly nesmírně drahé, teď je to do jistého věku dítěte na pojišťovnu.
To stejné proti hpv virům.
Pokud by to bylo v rozumné ceně dala bych, protože nebývají nežádoucí účinky, ale o účinnosti trochu pochybuji, i přes očkováni končily děti v nemocnici, o lehkém průběhu s očkováním nemohla být vůbec řeč.
Těch kmenů co tohle způsobuje je strašně moc.
Nedávno se nám rotaviry prohnaly klubem, kam holky chodí na gymnastiku, opravdu hodně děti i přes očkování skončilo v nemocnici a poté i jejich rodiče, tahle vlna byla asi opravdu náročná.
Znovu jsem tedy konzultovala s dětskou, ta opět krčila rameny jak chceme, ale nedoporučovala.
A to ona je spíše pro očkováni kde čeho…
@Trojlístek píše: Více
Já nějak nechápu ten argument je jich hodně druhů tak nebudeme očkovat vůbec. Vždyť i částečná imunita může mít zásadní dopad na závažnost onemocnění nebo ne
Nám to pediatrička výslovně doporučila dát ale i proto, že dcera musela na operaci do nemocnice (tehdy 4.mesíční) takže aby to tam nechytla.
@Denisa1446 dvojčata kluky jsem neockovala a ve 4 letech jednoho jsme se dostali do nemocnice a strávili tam 4 dny na kapackach. Hruza, jeden den přišel ze školky a zacal zvracet, druhý den ráno už dehydrovany, protože v sobě nic neudrzel. Takže hospitalizace, kapacky, další dva dny zvracel, pak přišel prujem. Šílené. Chytli jsme to cela rodina, ale my ostatní se „jen“ parkrat pozvraceli a přešlo to. Třetí dítě jsem nechala ockovat. Vypila si „sirupik“ a snad si to už nikdy nezopakujeme. U nas ve školce byli rotaviry každý rok.
@Alice180 píše: Více
Dyt jsem to tam psala.
I očkované děti na rotavity končily ve velkém v nemocnicích, protože těch druhů je moc, totéž chřipka, je tolik kmenů, že letos se očkovalo na jeden a stejně převládal jiný.
Očkovány mají holky i neštovice, nejsem neočkovací typ, ale přemýšlím a nevyhodím tisíce za něco s nejistým vysledkem, kdy mi to takto podá i dětská.
Mi jsme za naše děti platili neskutečně částky za nepovinná očkování, která jsou teď zdarma.
Takze můj argument ti muže být jedno a sama dělej co uznáš za vhodné, mi šetřili na očkování proti meningokoku, které je teď zdarma, tenkrát stála dávka 5000 kc Bexero, nimenrix možná kolem 1000 kc.
Takze nejsem uhlobaron a přemýšlím s doporučením dětské doktorky.
Nejde o to, jestli vakcína zabrání každému kmenu, ale jestli snižuje riziko vážného průběhu. A v tom má u rotavirů prokazatelný efekt, i když ochrana není absolutní.
Není potřeba tam motat chřipku. Btw. My jsme byli očkovaný proti chřipce všichni i prarodiče. Nikdo ji neměl a to mám partnera záchranáře. Takže do kontaktu s nemocnými přišel.
Finanční stránka je samozřejmě další faktor, to chápu. Jen jsem reagovala na ten argument o množství kmenů.
Ale ja jsem laik, převzala jsem argument dětské lékařky.
Ona má data a výzkumy…
Právě podle výzkumu to očkování smysl má, právě kvůli snížení těžkýho prubehu a pobytu v nemocnici
Mne rekla neco jiného.
Dokonce jsem to téma znovuotevřela minulý týden, kdy se nám v klubu rotavir prohnaly ve velkém.
V nemocnici skončilo velké množství očkovaných dětí, včetně rodičů.
Chápu, že ta vlna v klubu byla silná. Ale obecně platí, že očkování nezabrání nákaze vždy, ale snižuje riziko těžkého průběhu