Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Jednorázová rouška je jednorázová. Třeba 2× bych ji prubla, ale po důkladném vyžehlení. Látkovou můžeš buď vyprat nebo pár minut vyvařit v hrnci. To bude asi ekonomičtější.
Latkovou po pouziti vyvarit a prezehlit. Jednorazovou menit nekolikrat za den, nesmi navlhnout od dechu.
Jednorázovka, Tě ochrání tak na 10 minut, než Ti navlhne, pak už je k ničemu.
My doma čistíme roušky ozonovým generátorem, ale chápu, že ten asi není v každé domácnosti…ale pokud ho někdo doma má, tak je to asi varianta, jak použít i jednorázovou roušku vícekrát.
Včera jsem četla rozhovor (teď se snad nespletu) s Hamáčkem o tom, že bylidem rozdali jednu roušku, která by jim při používání jen na ven měla stačit na týden. Že je to zkušenost z Číny. Tak si myslím, že by to nějak mělo jít používat déle než na jedno použití. Taky by mě zajímalo, jak tu životnost prodloužit. I třeba u respirátorů. Napadly mě varianty pára na žehličce, parní čistič, sanytol sprej na tkaniny, celé to namočit do roztoku vody a sanytolu na praní a nechat venku proschnout…? Výrobci a lékaři to asi oficiálně schvalovat nebudou, ale asi to nějak musí jít pro běžné preventivní nošení (nemyslím situace, kdy bych byla třeba půl dne s člověkem, co ten virus má).
Krásný den holky. Měla bych takovou otázku. Mam doma pár jednorázových rousek. Ráda bych je nosila když budu v kontaktu s lidmi, vím že mě před koronavirusem neochrání, ráda bych se zeptala jestli ji můžu používat vícekrát, jde opravdu jen o ten nákup. A ještě druhý můj dotaz, jestli i třeba když si roušku ušiji jestli ji musím po každém použití vyprat?
Moc vám všem děkuji a opatrujte se