Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znám taky lidi, co si na VŠ prakticky vydělali. Prostě je bavilo chodit na brigády a v létě o volnu taky. Stíhali to, bavilo je to a zvládali to. Ne každý je takový. Ne každý to studium zvládá levou zadní. Ne každý má tu příležitost a kuráž. A při dojíždění do školy ještě pracovat by nebylo snadné. Někdo školu nedodělal, i když nepracoval a jiný to zvládl i při brigádě. Nemluvím o pár týdnech, ale soustavné práci během celého studia.
A jinak souhlas s ostatními - vzdělání je priorita, v posledním ročníku obzvlášť.
Muž mě před lety nechal na rok odjet, právě proto, že věděl, že je to pro mě důležité a že vzdělání je priorita. Celé studium bych ve stylu - vidíme se jednou za měsíc - trávit nechtěla, ale rok? Co to je? Máme říjen, v červnu odstátnicujete.
@petr2000 jak to dopadne u Vás je ve hvězdách. Ale zkusím ti trošku napsat jak jsme to měli my s manželem. První půl rok jsme se viděli ve škole - odpoledne jsem jezdila domů, on byl na koleji, víkendy časem byly střídavě u našich a jeho rodičů. Další rok jsme spolu byli na koleji, každý jiný pokoj, ale viděli jsme se denně a víkendy opět střídavě. Pak jsem dva roky byli každý doma a viděli se jen o víkendech. Sice to bylo hodně náročně, ale šlo to zvládnout a pak už jsem se sestěhovali natrvalo, našli si práci v místě a jsme tu již před 10 let. Takže i ten vztah na dálku má smysl a to, že při finišování školy nemá přítelkyně čas je normální, zkus to nyní vydržet a uvidíš jak to bude vypadat po státnicích. Možná to má tak, že radši teď bude makat, aby to dala a aby to netáhla další rok zbytečně.
@petr2000 píše:
Hezký den všem,mám takový problém, tedy aspoň to tak vnímám a docela se tím trápím. S přítelkyní jsme spolu už tři měsíce. Poznali jsme se v Istanbulu na Erasmu. Oba dva studujeme stejnou univerzitu. Problém, je studium, respektive, že každý bydlíme, taktéž daleko od sebe, ale přes týden jsme v Hradci. A na víkendy jezdíme domů. Občas se i o víkendu vídáme, že třeba já přespím u ní nebo ona u mě na bytě. V zimní semestru to bude ok. Problém nastává v prosinci 2022, kdy jí končí smlouva na byt, a chce jít zpátky domů a do školy jezdit autem. Já popravdě, taky se mi moc nechce platit byt v Hradci, když budu více méně celý semestr doma, jelikož jsme oba dva v poslední ročníku. Nabídl jsem jí, že bychom mohli společně si najít bydlení, což by situaci vyřešilo, ale ona by spíš radši byla doma a učila se. Což chápu i já to tak mám. Ona vztah chce udržet, už několikrát se mi rozplakala, jak mě miluje a nechce o mě přijít. Já se, ale obávám, toho, že vzdálenost, škola a další faktory moc ke vztahu nepřispějí. Navíc od listopadu začnu pracovat. Další problém je, že když se chci třeba vidět já ona nemůže a naopak, je to dosti komplikované. Tuším, že tenhle vztah asi moc nebude fungovat, jelikož já jsem asi zjistil, že mě na dálku vztah nefunguje, nebo, jak to říct není to ono. Doufám, že jsem popsal vše, docela se tím trápím, a nevím, jak jí to říct, abych jsem jí neranil city. Protože já abych jsem platil byt a byl tu pro ní na blíž, taky úplně není ok - platit za byt 5000 kč a přesto bych jsem mohl být doma. Zdá se mi, že já pro vztah dělám hodně a ona spíš jenom, když má volno, nebo jak to říct. Ale je pravda, že opravdu se mi několikrát rozbrečela, takže láska tam je…
Děkuji všem za rady.
Vždyť to je nic dalka, dcera studuje, její přítel taky, žije až v Brazilii a my v Evrope. On tady už byl 3 krát, ona tam 5krat, z zoho jednou rok po maturite. Když byla corona byl u nás 4 měsíce. Studovat online, což bylo pro jejich vztah fajn. Vydržel takhle 4 roky, ale přítel dcery se vždy strašně trapil až odjeka a flouho, dcera byla více v poho, uzivala dál života I když jí samozřejmě chyběl. Pak se s ní on rozesel ze to psychicky nedávám, po pár měsících, že zase bez ní nemůže být. Dcera si to protrpela, ale řekla až on dostuduje a přijede fo Evropy, tak se uvidí. Nechce další Drama.
Takže těch pár km co máte vy je nic. já měla taky rok vztah na délku 1000km a prožili jsme to.
@EEKK píše:
Znám taky lidi, co si na VŠ prakticky vydělali. Prostě je bavilo chodit na brigády a v létě o volnu taky. Stíhali to, bavilo je to a zvládali to. Ne každý je takový. Ne každý to studium zvládá levou zadní. Ne každý má tu příležitost a kuráž. A při dojíždění do školy ještě pracovat by nebylo snadné. Někdo školu nedodělal, i když nepracoval a jiný to zvládl i při brigádě. Nemluvím o pár týdnech, ale soustavné práci během celého studia.
Záleží jak je to náročné VS, má dcera může max. brigadnicit pár hodin týdně, zbytek nejde stihat s narocnym Studium, ještě taky by měla mit čas na odpocinek. Pro nas je její Studium práce, to je hlavní.
To, ze se rozbrecela, vubec nemusi znamenat, ze je tam laska. Myslim opravdova a uprimna laska. Muze to byt labilita, manipulativnost atd.
Jste v posledním ročníku, budete mít oba stresy se statnicema a zaverecnyma pracema. Vůbec bych to nechapala tak, že nemá zajem s tebou být, ale spíš že se chce soustředit na školu a nekomplikovat si to starostma se shanenim bydlení a ufinancovanim ho. Navic jste spolu fakt chvilicku. Mysli trochu realisticky. Ja kdyz si začala se svym pritelem, tak jsem se s nim taky treba mesic neviděla, protože jsem se drtila u našich na státnice. Potrebovala jsem proste svuj klid a režim, jinak bych to nedala.
@petr2000 píše:
Hezký den všem,mám takový problém, tedy aspoň to tak vnímám a docela se tím trápím. S přítelkyní jsme spolu už tři měsíce. Poznali jsme se v Istanbulu na Erasmu. Oba dva studujeme stejnou univerzitu. Problém, je studium, respektive, že každý bydlíme, taktéž daleko od sebe, ale přes týden jsme v Hradci. A na víkendy jezdíme domů. Občas se i o víkendu vídáme, že třeba já přespím u ní nebo ona u mě na bytě. V zimní semestru to bude ok. Problém nastává v prosinci 2022, kdy jí končí smlouva na byt, a chce jít zpátky domů a do školy jezdit autem. Já popravdě, taky se mi moc nechce platit byt v Hradci, když budu více méně celý semestr doma, jelikož jsme oba dva v poslední ročníku. Nabídl jsem jí, že bychom mohli společně si najít bydlení, což by situaci vyřešilo, ale ona by spíš radši byla doma a učila se. Což chápu i já to tak mám. Ona vztah chce udržet, už několikrát se mi rozplakala, jak mě miluje a nechce o mě přijít. Já se, ale obávám, toho, že vzdálenost, škola a další faktory moc ke vztahu nepřispějí. Navíc od listopadu začnu pracovat. Další problém je, že když se chci třeba vidět já ona nemůže a naopak, je to dosti komplikované. Tuším, že tenhle vztah asi moc nebude fungovat, jelikož já jsem asi zjistil, že mě na dálku vztah nefunguje, nebo, jak to říct není to ono. Doufám, že jsem popsal vše, docela se tím trápím, a nevím, jak jí to říct, abych jsem jí neranil city. Protože já abych jsem platil byt a byl tu pro ní na blíž, taky úplně není ok - platit za byt 5000 kč a přesto bych jsem mohl být doma. Zdá se mi, že já pro vztah dělám hodně a ona spíš jenom, když má volno, nebo jak to říct. Ale je pravda, že opravdu se mi několikrát rozbrečela, takže láska tam je…
Děkuji všem za rady.
Titulek tam máš „rozchod kvůli studiu“, já v tom vidím tzv. vstřícnou předpos*anost. Co vám brání při studiu normálně randit? Nemusíte se přece vídat každý den a nemusíte spolu ani bydlet po tříměsíční známosti, máte telefony… Nechci být za staromilce, ale kdysi chodili chlapi po vysoké na rok na vojnu a stejně vztahy normálně fungovaly. Pokud je ale problém v tom, že tě má zlehka na háku (což z tvého příspěvku nevyplývá), pozitivní vibrace celého emimina s tím stejně nic nezmohou, ale to si musíte stejně vyjasnit vy dva.
Nechápu co je to za nesmysl - jestli se máte rádi a chcete spolu být, tak není důvod brečet, stačí se prostě domluvit, jak to bude. Vždyť jde o nějakou přechodnou dobu ne. Tak si přece můžete říct, že nějakou dobu je na prvním místě učení, tak budete hledat volné chvíle a v nich se uvidíte, a pak…já nevím jaký máte plán po dokončení školy, kde budete který hledat práci, tak podle toho ne? Ještě minimálně ona má k dispozici auto, kde je problém proboha…já když jsem za studií byla zamilovaná, taky jsme spolu nebyli pořád, jedny prázdniny jsem strávila u rodičů celé, jezdili jsme za sebou, pak zas on byl v zahraničí semestr, jela jsem já tam, pak jsem naopak jedno léto zůstala na koleji protože jsem bez něho být nechtěla…Jestli ji máš rád, tak s ní normálně v zimním semestru buď, uvidíte jak vám to dál klape, a řekni jí, že pak prostě uvidíte a určitě to nějak vyřešíte. Rozcházet se kvůli organizačním komplikacím s dokončováním studia je fakt blbost. Jestli to pak fungovat přestane a už ti to za to stát nebude, no tak se nedá nic dělat, to přece dopředu nikdo neví. Ale jestli to tušíš už teď, že kvůli ní nic řešit nechceš, tak ti na ní spíš už teď asi tak moc nezáleží.