Rozchod kvůli studiu

2
20.10.22 11:41

Rozchod kvůli studiu

Hezký den všem,

mám takový problém, tedy aspoň to tak vnímám a docela se tím trápím. S přítelkyní jsme spolu už tři měsíce. Poznali jsme se v Istanbulu na Erasmu. Oba dva studujeme stejnou univerzitu. Problém, je studium, respektive, že každý bydlíme, taktéž daleko od sebe, ale přes týden jsme v Hradci. A na víkendy jezdíme domů. Občas se i o víkendu vídáme, že třeba já přespím u ní nebo ona u mě na bytě. V zimní semestru to bude ok. Problém nastává v prosinci 2022, kdy jí končí smlouva na byt, a chce jít zpátky domů a do školy jezdit autem. Já popravdě, taky se mi moc nechce platit byt v Hradci, když budu více méně celý semestr doma, jelikož jsme oba dva v poslední ročníku. Nabídl jsem jí, že bychom mohli společně si najít bydlení, což by situaci vyřešilo, ale ona by spíš radši byla doma a učila se. Což chápu i já to tak mám. Ona vztah chce udržet, už několikrát se mi rozplakala, jak mě miluje a nechce o mě přijít. Já se, ale obávám, toho, že vzdálenost, škola a další faktory moc ke vztahu nepřispějí. Navíc od listopadu začnu pracovat. Další problém je, že když se chci třeba vidět já ona nemůže a naopak, je to dosti komplikované. Tuším, že tenhle vztah asi moc nebude fungovat, jelikož já jsem asi zjistil, že mě na dálku vztah nefunguje, nebo, jak to říct není to ono. Doufám, že jsem popsal vše, docela se tím trápím, a nevím, jak jí to říct, abych jsem jí neranil city. Protože já abych jsem platil byt a byl tu pro ní na blíž, taky úplně není ok - platit za byt 5000 kč a přesto bych jsem mohl být doma. Zdá se mi, že já pro vztah dělám hodně a ona spíš jenom, když má volno, nebo jak to říct. Ale je pravda, že opravdu se mi několikrát rozbrečela, takže láska tam je…

Děkuji všem za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
20.10.22 11:51

No pokud oba chcete vztah udržet, tak budete muset najít nějakou cestu jak to udělat. Tedy buď si domluvit pravidelný čas a místo, kdy se budete potkávat a nebo tedy to společné bydlení.

Reálně se člověk stejně naučí víc, pokud není u rodičů, pokud má po ruce třeba spolužáky, se kterými se připravuje a stejně tak se často při psaní diplomky či studiu potřebuje zajít do té knihovny, že.

Ano - stěhovat se k sobě po tříměsíční známosti s tím, že tedy to bude zahrnovat celkem náročné období pro vás dva - tvůj nástup do práce a finišování škol je poměrně hodně velká výzva.

jen musíte hledat cesty jak to zkusit, ne důvody, proč to nejde.

Proto bych spíš hledala to, že zkrátka budete plánovat společné víkendy a rande a stěhovala se společně až když tímhle projdete, ukončíte školu a ona si najde práci ve stejném městě jako ty.

Příspěvek upraven 20.10.22 v 11:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
20.10.22 11:52

Verila bych na tvem miste tvym vlastnim pocitum

A to, ze se rozplakala jeste neznamena, ze k tobe citi lasku., muze to znamenat, ze citi empatii hlavne k sobe samotne a v podstate lace nad sebou a muze to byt proste manipulace, rika se tomu citove vydirani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
20.10.22 11:53

@petr2000 prosím řekni, že nestuduješ češtinu :lol:

Bych jsem fakt ne…a jinak, jako ona ustoupit nechce, ty taky ne, tak asi lepší jít o dům dál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
20.10.22 12:01

Pokud se opravdu milujete a chcete spolu být, tak to ten půlrok oba dva nějak vydržíte i za cenu, že se budete vídat minimálně. Pár měsíců je nic oproti zbytku života.

Pokud je láska jednostranná, není tam vůbec nebo není tak silná, tak vztah stejně nevydrží, ale to poznáte až časem.

Řekla ti, proč nechce bydlet s tebou? Kvůli financím, necítí se na to připravená po tak krátké známosti (promiň, ale „UŽ tři měsíce“ mě rozesmálo :D )? A jak to vidí po škole, kde chce žít a pracovat? Tohle si asi musíte vyjasnit především. Buď najdete kompromis, nebo půjdete od sebe. Ale trochu mám z tvého psaní dojem, že už jsi vlastně rozhodnutý to ukončit a jde ti jen o to, jak ji moc neranit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
20.10.22 12:05

Este sa to ani nezacalo a ty uz vidis ako to nepojde. Tazsie ste sa stretávali uz predtym, tak preco tomu nenchat volny priebeh a uvidis ako sa to vyvinie?

Ty praca, ona stale skola.. Ivedomuj3s si, ze asi je pre nu ekonomickejsie dochadzat?

Mne sa skor vidi, ze ti bude chybat jej micinka, tak uz hladas inde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
20.10.22 12:20

Ona vztah chce udržet, už několikrát se mi rozplakala, jak mě miluje a nechce o mě přijít.
V tomhle smyslu mluví malé děti, co nechápou, že do všeho se musí investovat a to nejen peníze. Zkus z ní dostat, jak by si to reálně představovala ona a to včetně financování případného společného života. A podle toho se zařiď.

• Citovat
  • Upravit
19388
20.10.22 12:32

@Magic Unicorn přesně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.22 12:39

Proč to komplikuješ a řešíš rozchod??? To poslední, co bych při psaní diplomky a učení se na státnice stíhala, je vaření a starání se o byt a domácnost. I tak toho bylo až nad hlavu. Prostě se učte každý v pohodlí domova, v klidu odstátnicujte a pak řešíš dál. Teď se musíte soustředit na školu. OBA. Právě společně bydlení v této chvíli by vás mohlo stát vztah, protože se budete dívat jeden na druhého, kdo má vyprat, uvařit, nakoupit nebo uklidit, když totálně nestíháte.
Buďte si oporou v učení, holt se chvíli neuvidíte tak často, ale pak úspěch skvělé oslavíme a můžete být spolu i do konce života :kytka:

• Citovat
  • Upravit
53518
20.10.22 12:50
@petr2000 píše:
Hezký den všem,

mám takový problém, tedy aspoň to tak vnímám a docela se tím trápím. S přítelkyní jsme spolu už tři měsíce. Poznali jsme se v Istanbulu na Erasmu. Oba dva studujeme stejnou univerzitu. Problém, je studium, respektive, že každý bydlíme, taktéž daleko od sebe, ale přes týden jsme v Hradci. A na víkendy jezdíme domů. Občas se i o víkendu vídáme, že třeba já přespím u ní nebo ona u mě na bytě. V zimní semestru to bude ok. Problém nastává v prosinci 2022, kdy jí končí smlouva na byt, a chce jít zpátky domů a do školy jezdit autem. Já popravdě, taky se mi moc nechce platit byt v Hradci, když budu více méně celý semestr doma, jelikož jsme oba dva v poslední ročníku. Nabídl jsem jí, že bychom mohli společně si najít bydlení, což by situaci vyřešilo, ale ona by spíš radši byla doma a učila se. Což chápu i já to tak mám. Ona vztah chce udržet, už několikrát se mi rozplakala, jak mě miluje a nechce o mě přijít. Já se, ale obávám, toho, že vzdálenost, škola a další faktory moc ke vztahu nepřispějí. Navíc od listopadu začnu pracovat. Další problém je, že když se chci třeba vidět já ona nemůže a naopak, je to dosti komplikované. Tuším, že tenhle vztah asi moc nebude fungovat, jelikož já jsem asi zjistil, že mě na dálku vztah nefunguje, nebo, jak to říct není to ono. Doufám, že jsem popsal vše, docela se tím trápím, a nevím, jak jí to říct, abych jsem jí neranil city. Protože já abych jsem platil byt a byl tu pro ní na blíž, taky úplně není ok - platit za byt 5000 kč a přesto bych jsem mohl být doma. Zdá se mi, že já pro vztah dělám hodně a ona spíš jenom, když má volno, nebo jak to říct. Ale je pravda, že opravdu se mi několikrát rozbrečela, takže láska tam je…

Děkuji všem za rady.

Nechala bych doběhnout tu dobu, nechala ji, ať se teda doma učí a plánujte bydlení až po škole. Možná to utuží váš vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
20.10.22 12:51

Po párměsíční známosti jsem se sebrala a jela na rok studovat asi 1500 km daleko. Hodně jsme si psali, maily, papírové dopisy, sem tam telefonát. Dvakrát jsem jela na prázdniny domů já, třikrát tam za mnou přijel on, takže všehovšudy jsme se viděli pětkrát za rok. Ale věděli jsme, že až se vrátím, tak spolu budeme bydlet. Už je to dvacet let, jsme spolu pořád. Pokud oba chtějí a stojí jim to za to, tak na omezenou dobu vztah na dálku neuškodí. Pokud hledají zádrhely, fungovat to nebude. Ale důležitá pro nás byla ta vidina společné budoucnosti, až to odloučení skončí, a věděli jsme přesně, kdy to skončí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
20.10.22 12:54

Děkuji

Děkuji moc. Tohle mi hodně zvedlo náladu. Já hnedka vidím všechno v černém, mám takovou povahu. Ano důležitý je si o tom promluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
20.10.22 13:22

Vidím to jako normální perspektivní známost. Oba se máte rádi, oba chcete spolu být. Myslím, že jste zvolili optimální řešení, když se v posledním ročníku HLAVNĚ SOUSTŘEDÍTE NA ZDÁRNÉ UKONČENÍ ŠKOLY. To je váš odrazový můstek pro další společný život. Nezáleží, kolik času spolu strávíte, ale JAK KVALITNÍ TEN ČAS JE. Je fajn, že vám obě rodiny vytvoří zázemí v tom, že vás plně při studiu podpoří. K čemu by vám bylo sestěhovat se a místo příprav na zkoušky řešit, kdo nakoupí, kdo uvaří, kdo půjde na brigádu, aby se zaplatil nájem. Jo, byli byste spolu. Ale víš, jak se budete těšit, že si po škole najdete práci a bydlení, aby vám oběma vyhovovalo? Předběžně se už můžete poohlížet. Vždyť jste na tom vlastně úplně parádně. Tak si nekažte život zbytečnými obavami typu já o něj nechci přijít a bude můj vztah s ní na dálku perspektivní. Je to myslím předčasné vidět to negativně dopředu. Hodně štěstí a trpělivosti. I to vaše studium jednou skončí. A za odměnu si naplánujte první pěknou dovolenou. Kam to bude, by mělo být předmětem hovorů. A ne to, zda je ve vašem vztahu vše ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13144
20.10.22 13:59

Tak vy jste spolu už celé tři měsíce a oba zdrháte před první překážkou?
Pro oba je dokončení studia mimořádně důležité a pokud to má být kvalitní vztah, tak je to ideální příležitost zjistit, jestli jste schopní to zvládnou…
Na radnici se říká v dobrém i zlém… Zamilovanost trvá 2-3 roky, pak už je to o těch jiných kvalitách než je jen jízda na vlně euforie díky hormonálnímu koktejlu…
Možná jste jen oba nezralí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.22 14:15

Nechci si moc rejpat, ale při denním studiu jsem dokázala chodit do práce a táhnout s přítelem nájem - cca 20.000 měsíčně. Takže když spolu dva lidi opravdu být chtějí, tak to jde, ale rozumím, že pro někoho je „studentský“ život zajímavější. Stejně tak jde zvládnout vztah na dálku - ale musí se chtít. Pokud se vám nechce ani jedno, tak to dopadne špatně - rozchod. Zkuste si sednout a vážně promluvit a slzy ničemu nepomůžou. Třeba zjistíte, že bude lepší se teď rozejít a po státnicích se třeba zase sejít..
Pokud vám přijde, že do toho investujete vy víc a víte o tom, tak přestaňte. Třeba díky tomu zjistíte, jestli Vás přítelkyně opravdu miluje. Slzy žen bych nebrala moc vážně, já taky brečím furt :D :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky