Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, hledám pomoc a radu ři odchodu od chlapa-cizince. Žiji s mou dcerkou v Německu a jsem rozhodnutá od něj odejít a odstěhovat se do ČR. Všechny informace jsem už sehnala a nyní stojím už jen před otázkou, kdy odsud zmizím. Je mi jasné, že pokud odejdu s tím plánem, že se už v žádném případě nevrátím, tak to toho chlapa rozčílí a bude se všemožně snažit protestovat a bude proti. Mám strach, jak a jestli vůbec mám šanci vrátit se pak pro osobní věci, oblečení a hračky? nejsme oddaní, a já si myslím že mne po tom co půjdu na soud a on se pak vše dozví, myslím si zkrátka že mne do svého domu pro naše věci nepustí. Co mám dělat prosím…?
Když už plánuješ, že odejdeš, tak bych si zařídila taky to, aby jsi odešla se vším a pak už se pro věci nemusela vracet, pokud je to teda, alespoň trochu možné
Naplanovala bych vse tak, ze bych zmizla v dobe, kdyby byl v praci… ![]()
@Darknesswill Pokud můžeš, tak si ty nejdůležitější věci pošli k někomu do Čech. Pokud s ním nechceš být, musíš být připravevená na to, že o nějaké věci prostě příjdeš.
Ja bych se teda vic nez o veci bala, jak to bude s dcerou. To mas zjistene? Jinak jestli to nechces komplikovat, sbal jen nejnutnejsi a zbytek ozel (mas-li strach) Ale jestli mas moznost, naplanuj vse poradne a sbal, co chces. Ale je to samo vetsi riziko.
A to nejde odstěhovat se najednou i s věcma? Moje máti takhle utíkala od jednoho blba, sice ne z Německa, ale i tak. Domluvila si stěhováky, pár známých a jakmile on odešel do práce, tak se vrhla na balení. Za 3 hodiny měla vše sbalené a naložené v dodávce. Chápu, že to bude stát sice peníze, ale já bych se nespoléhala na to, že mi věci vydá. Nemusí to přece být hned přes stěhováky, ale třeba máš nějakého známého, co má dodávku k tomu pár přátel, rodina, kdokoliv
Jen ještě otázka, dítě máte společné?
Bohužel, mám sice řidičský průkaz, ale nemám vlastní auto, a když odsud budu odjíždět, tak asi budu muset vlakem… těch věcí není moc, jen nějaké papíry, knihy, oblečení a hračky pro mou malinkou…a co když hned po tom co se nevrátím vymění zámek?? jakou mám šanci získat své věci pak? ach jo… ![]()
To je pravda a co dcera? Pokud je jeho, tak aby nebojoval o ni. Věci by mi v tomhle případě byli jedno
Nejdůležitější je to, jestli je to jeho dcera… když je to dcera.. tak to tak jednoduchý nebude, kor u Němců..
@Darknesswill
Nejsem si jistá zda takové odstěhování dítěte bez souhlasu druhého rodiče (mezinárodní únos) není v Německu trestný čin.
Narodilo-li se dítě v německu je občanem německa. Německé i české úřady budou muset postupovat podle mezinárodních dohod (předpisy Evropské unie, Úmluva o právech dítěte a podobně). V ÚPD se píše: Článek 11
1. Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, činí opatření k potírání nezákonného přemisťování dětí do zahraničí a jejich nenavracení zpět.
Německo i ČR tuto mezinárodni úmluvu musí dodržovat.
Příspěvek upraven 07.01.15 v 14:33
Ne, není to jeho dcera, mám to ověřené bohužel jen anonymním tedtem, ale vím, že není jeho… je to opravdu hrozně rozdáhlý příběh…
ten důvod odchodu od něj je to, že jsem odhalila že mne pres půl roku podváděl se svou ex, a když jsem mu to řekla, že to vím, tak všechno zapřel a lže mi dodnes… ta důvěra je prostě úplně zničená a to celé už zkrátka nemá cenu… navíc jsme se seznámili před 4 roky, a vůbec jsme se nestačili pořádně poznat, já jsem pak zjistila že čekám miminko, ale nebyla jsem si jistá jestli je toho němce a nebo ne… sakra, já vím, že na tohle všechno musí ženská dávat pozor, ale já jsem mu prostě uvěřila, když říkal, že mne miluje a že i kdyby to díťátko bylo někoho jiného, tak že se o mne postará… kdo mohl vědět, že se z něj vyklube takový parchant a já budu muset zjistit pravdu o moji holčičce… kdyby mne nepodvedl a žili jsme normálně spokojeně dál, nikdy bych to neprověřovala… ale on to prostě pokazil a né málo… a tak jsem teď opravdu pevně rozhodnutá jít od něj pryč navždy… jen ty věci hm… asi to tak opravdu musím udělat… pockat až nebude doma a zkusit to s mamky pomocí odvézt a pak pojedu za mamkou na týden na návštěvu a přitom zajdu na soud a zůstanu v Čr…
@Darknesswill
on tě týrá, ubližuje dceři nebo je jinak nebezpečný?
nebo proč chceš zdrhnout tajně?
on ví, že něco mezi vámi není OK a ccheš ho opustit?
proč si myslíš, že dítě můžeš vzít sebou do čr? vyrůstalo dítě stále jen v německu? betreh ohledy na psychiku dítěte?
co když místo řešení trochy majetku, tě on udá za únos dítěte do jiného státu?
@Darknesswill píše:
Ne, není to jeho dcera, mám to ověřené bohužel jen anonymním tedtem, ale vím, že není jeho… je to opravdu hrozně rozdáhlý příběh…ten důvod odchodu od něj je to, že jsem odhalila že mne pres půl roku podváděl se svou ex, a když jsem mu to řekla, že to vím, tak všechno zapřel a lže mi dodnes… ta důvěra je prostě úplně zničená a to celé už zkrátka nemá cenu… navíc jsme se seznámili před 4 roky, a vůbec jsme se nestačili pořádně poznat, já jsem pak zjistila že čekám miminko, ale nebyla jsem si jistá jestli je toho němce a nebo ne… sakra, já vím, že na tohle všechno musí ženská dávat pozor, ale já jsem mu prostě uvěřila, když říkal, že mne miluje a že i kdyby to díťátko bylo někoho jiného, tak že se o mne postará… kdo mohl vědět, že se z něj vyklube takový parchant a já budu muset zjistit pravdu o moji holčičce… kdyby mne nepodvedl a žili jsme normálně spokojeně dál, nikdy bych to neprověřovala… ale on to prostě pokazil a né málo… a tak jsem teď opravdu pevně rozhodnutá jít od něj pryč navždy… jen ty věci hm… asi to tak opravdu musím udělat… pockat až nebude doma a zkusit to s mamky pomocí odvézt a pak pojedu za mamkou na týden na návštěvu a přitom zajdu na soud a zůstanu v Čr…
Je-li v rodném listě, je z právního pohledu otcem. České a německé zákony se staly s novým občanským zákoníkem v hlavních myšlenkách velmi podobné. Soud by se v tomto případě konal v německu, už z toho důvodu, že je dítě německým občanem. Legislativa v celé EU se pomalu sjednocuje. Podrobně německý občanský zákoník neznám, ale vím že byl inspirací pro náš nový občanský zákoník (společně s rakouským ABGB a francouzským občanským zákoníkem).