Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Lucko, pokud Ti doktorka vypočítala podle PM 6+5 (předpokládá se otěhotnění 14.den) a ty jsi otěhotněla 21. den tak jsi podle mě 5+5. Podle UTZ v 8. týdnu bývá určení délky těhotenství nejpřesnější. Ale řekni doktorce, že víš přesně kdy jsi otěhotněla, měla by to vzít v úvahu.
Katka
Díky Katko,za tvoji odpověď.Ten termín dle PM 6+5 opravdu odpovídá týdnům od 1.dne mojí poslední menstruace,takže s žádnou odchylkou 14 dní doktorka zatím nepočítala.Na příští návštěvě jí určitě o mém domnělém termínu početí řeknu. Ještě jednou díky za odpověď.Lucka
Mila Lucko,
prozatim bych se netrapil, tim zda UZV datace uplne presne odpovida Vasim vypoctum, zvlaste vite-li presne datum oplodnujici souloze, to je totiz ten nejpresnejsi udaj o delce gravidity. UZV datace je sice spolehlivy zpusob urceni delky, nicmene neplati to absolutne a i dva lekari se na jednom ultrazvuku mohou ve svem odhadu lisit o tyden. Samozrejme, tato odchylka v mereni je nejmensi na pocatku gravidity, proto jak spravne podotkla Katka UZV z teto doby, kdy se meri u plodu tzv. temenokostrcni vzdalenost (CRL, crown rump lenght) je nejpresnejsi pro dataci tehotenstvi. Na druhou stranu, plod je v teto dobe veliky jen nekolik mm a namereni o nekolik mm vic nebo min staci na zmenu datace o nekolik dnu, proto je dobre vyckat na zpresnujici UZV v 11-14 t.t., kde se meri u plodu nekolik rozmeru (jiz zminene CRL, obvod hlavicky (HC, head circumference) a pricny rozmer hlavicky (BPD, biparietal diameter), obvod briska (AC, abdominal circumference) a delka steheni (FL, femur lenght), ev. pazni kosti (humer lenght)).
Delka gravidity dle UZV se proto neupravuje na zaklade jednoho mereni, ale teprve pote, co opakovane dojde k namereni stejne odchylky od predpokladane delky vypocitane na zaklade data o posledni menstruaci.
Doufam, ze je pro Vas to, co jsem napsal srozumitelne a trochu Vas to uklidni. Preju klidny a prijemny prubeh tehotenstvi. S pozdravem Dr. Verner
Mockrát Vám pane doktore Vernere děkuji za uklidnění,o jedno miminko jsme přišli-museli jsme ukončit těhotenství kvůli genetické vadě(osteogenesis inperfeta), a tak jsem teď ze všeho moc vystrašená.Měla bych na vás ještě jednu otázku:myslíte tedy že mé obavy z toho,že mimi je moc malé,když v v 6+5 dle PM paní doktorka naměřila CRL jen 2,5mm jsou zbytečné?Děkuji za odpověď.Lucka
Mila pani Lucko,
velikost 2.5 mm by byla v 7 t.t. skutecne prilis mala. Na druhou stranu, muze se jednat o mladsi tehotenstvi od sameho pocatku. Proto budte zatim naprosto v klidu, vyckejte dalsiho UZV, podle nej se pripadne delka gravidity upravi. Pokud se opet prokaze, ze miminko je mensi, nez by odpovidalo delce gravidity spocitane dle PM, tak se provede tzv. korekce terminu porodu dle UZV, ta pak bude zavaznejsi a podle ni se pak budou ridit i vsechny delsi vypocty delky gravidity, planovana vysetreni, atd.
Pokud Vas jeste neco trapi, nebojte se zeptat, pokud budu moci, rad Vam odpovim.
S pozdravem a pranim pekne nedele Dr. Verner
Lucko, já to měla podobně - rodíl mám 5 dnů podle UZT v 10. týdnu. Nejprve jsme taky měla strach, že je mimi moc malé. Na prvním UTZ mělo 6 mm, což bylo dle dr. zhruba 6TT. Pak v 10. TT se na mimíska kouknul znova a pdole UTZ odpovídalo 9+4, což bylo 5 dnů méně než dle PM - a to i odpovídá zhruba tomu, kdy jsme se „tulili“.
Neboj, vše bude Ok.
Ahoj holky,lékařka mi UTZ potvrdila těhotenství dle PM 6+5,ale já vím,že jsem otěhotněla až 21.den MC,tudíž miminko je „staré“ dle mých výpočtů 3+6.Neměla jste to některá také tak a nestrašili vás pak opožděným vývojem miminka?Mám strach z toho,že když nezapadám do lékařských tabulek,kde počítají s rozdílem 2 týdnů(ovulace proběhla 14.den MC) bude problém s veškerými testy během těhotenství.Nebo vám zkrátka stáří těhotenství upravili podle toho co jim ukazuje UTZ? Díky za odpovědi. Lucka