Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, dnes jsem byla s malou na tříleté prohlídce. Odmítala přečíst obrázky. V mš ale měli měřen zraku a tam bylo vše v pořádku. Dětská dr nás odeslala na oční - pro jistotu. Tam ji paní doktorka dala do ruky takové E a ona o měla otáčet podle toho, jak ho promítla na zrcadlo. Chvíli jí trvalo než vůbec pochopila, co se po ní chce, pak to bylo dobré a pak bylo vidět, že ji to prostě nebaví a neudržela pozornost. Takže máme přijít další pondělí a celý víkend rozkapávat očička, aby se tedy zjistilo, zda má nějaký problém, prý na jednom očku, ale to už prostě nespolupracovala. A já si říkám, zda nepočkat než rozkapávat. Kamarádka dětská dr říkala, že rovnání tvaru E se dává čtyř a víceletým dětem, aby to zvládly. Máte někdo podobnou zkušenost?
@Bobule151 jo, byli jsme tuším v říjnu, přístup stejný, tak jsme obvolali oční, kde berou děti a mají jiný přístup, sice delší objednací doba, ale měli zvířátka, různé tvary atd.. rozkapání jsme se nevyhli, ale kluk byl na prohlídce několikrát, zvládl, nyní má na jednom oku 1 a na druhém 4 dioptrie..
@Bobule151 píše:
Dobrý den, dnes jsem byla s malou na tříleté prohlídce. Odmítala přečíst obrázky. V mš ale měli měřen zraku a tam bylo vše v pořádku. Dětská dr nás odeslala na oční - pro jistotu. Tam ji paní doktorka dala do ruky takové E a ona o měla otáčet podle toho, jak ho promítla na zrcadlo. Chvíli jí trvalo než vůbec pochopila, co se po ní chce, pak to bylo dobré a pak bylo vidět, že ji to prostě nebaví a neudržela pozornost. Takže máme přijít další pondělí a celý víkend rozkapávat očička, aby se tedy zjistilo, zda má nějaký problém, prý na jednom očku, ale to už prostě nespolupracovala. A já si říkám, zda nepočkat než rozkapávat. Kamarádka dětská dr říkala, že rovnání tvaru E se dává čtyř a víceletým dětem, aby to zvládly. Máte někdo podobnou zkušenost?
Já jdu za měsíc s tříleťákem a máme mít natrénované jen tvary jako hvězdička nebo srdíčko. O rovnání písmene nic doktorka neříkala. Syn stejně asi nebude spolupracovat, nechodí tam rád. Taky mu už jednou oči rozkapávali. Ale jen v čekárně.
@Russet Mně to přišlo hrozně na její věk složité. Navíc máme jet na víkend a vím, že by asi měla problémy s viděním, se sluníčkem. Tak řeším, zda to prostě nezrušit. Taky si myslím, že je malá, ale prostě u dětské dr nespolupracovala a odmítala říkat, co vidí a nechtěla mít zakryté očičko.
@Bobule151 píše:
@Russet Mně to přišlo hrozně na její věk složité. Navíc máme jet na víkend a vím, že by asi měla problémy s viděním, se sluníčkem. Tak řeším, zda to prostě nezrušit. Taky si myslím, že je malá, ale prostě u dětské dr nespolupracovala a odmítala říkat, co vidí a nechtěla mít zakryté očičko.
Mně to taky přijde složité. Já na poslední pracovní prohlídce u oční taky hned nepochopila zadání
Ale prošla jsem.
Rozkapané oči jsou nepříjemné hlavně na slunci. Nedovedu si představit tak vidět - nevidět celý víkend ![]()
Dcera na trilete prohlidce take s obrazky zapasila, ale spis proto, ze nektere symboly videla poprve a proto je nedokazala spravne pojmenovat. Doktorka se me pak ptala, jestli na ni pozoruju nejaky problem s ocima a vic to neresila.
Naše je skoro 4letá a toto ještě nezvládla a dr to neřeší.
Tobě přijde, že špatně vidí?
Dcera začínala na obrázkách před 3.rokem(kolečko, houba, domeček, čtverec, židle, stůl,…).Ve 4 letech naznali, že je velká a taky jí dali E…vůbec jí to nebavilo, tak říkala nahoru, dolů, doprava, doleva a Mudr. to nevadilo.
Příspěvek upraven 09.04.18 v 21:53
A oči jí rozkapavali v den vyšetření. Nedokážu si představit, kdybych ji měla kapat celý víkend, aby byla v mlze a kór na sluníčku. Navic u rozkapavani ji museli 2 držet a 3. kapat.
@Bobule151 u syna jsem cca od roku pozorovala problém s očima…několikrát jsem upozornila dětskou lékařku a nic, poté se s nim objednala na oční, ale u malých oči je vyšetření problematické… asi ve 2 letech jsem odmítla odejít z ordinace dokud mu neudělali poradně vyšetření. Nakonec mu rozkapala oči a nechali nás půl hodiny čekat. Poté zjistili 6 a 6,5 dioptrie s tím, ze na jedno oko viděl na par centimetrů… s eckem se naučil v oční školce, také jsem to neznala.. ale je zvláštní rozkapavat o víkendu, jelikož se to po 45 minutách vrací zpět.. ro bych nedovolila… něco jiného je před vysetrenim.. a 3 létě dítě bez přípravy to s E určitě jen tak nezvládne
Právě že nemá žádný problém s očima a ani nepozoruji, že by třeba zaostřovala. V mš také na nic neupozorňovali. Myslím, že je to zbytečné. Zruším to a poptám se jinde. Přijde mi hrozné, aby tři dny byla v mlze a pak ještě třeba týden než se jí to spraví.
@Bobule151 najdi si dětskou oční a objednejte se tam! Žádný problém jsem nepozorovala a malý má 4 dioptrie na každém oku, astigmatismus…ted dostal okluzor a budeme cvicit. Nepodcenovala bych to..deti prý dokáží korigovat až 10 dioptrií ![]()
@Bobule151 píše:
Nevim proc rozkapavat cely vikend? dela se to bezne v cekarne u ocniho…nam zas vysli ve skoro 4 letech 6dioptrie na obou ocich pritom to na nem nikdo nepoznal, beha, barvy rozeznava, ctem spolu z knizky na dalku rozeznava tak to moc taky nechapu.Ae vysledek mame od 2 ocnich vysetreni ![]()
Ja mam 5leteho na prvni prohlidce mu namerili 0.5 az 1 a pak jsme tyden rozkapavali, no brecel jen videl kapky, do skolky nemohl, ven taky ne a potom mi namerili na kazdem oku 3 ale pouze ukazovanim te vidlicky. Mame jit pro bryle a hodne vaham nakolik je opravdu tohle vysetreni spolehlive, dospely ma kolikrat problem jestli vidi lip s tim nebo druhym sklickem. Navic byl uplne se stresu z toho tydnu predtim a to pry take ovlivni vysledky.
Ohledne rozkapaní, rozkápaní, rozkápavali jsme i týden, takže víkend mi přijde v pohodě, musí se tomu přizpůsobit program pro dítě, rozkapávali jsme od jednoho a půl roku zhruba, ted jednou za půl roku, zhruba do tří let chtěli po nás obrázky, pak éčka, prý je to přesnější než obrázky, ale i ted v pěti letech jedna ukazuje obrázky, jedna už delší dobu ečka v pohodě
Vyšetření pokud mi bylo doporučeno, bych absolvovala, a ečka, obrázky trénovala formou hry doma ![]()