Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dítě, kterému bude v létě 6 let a řeším, zda jej dát do školy už letos, nebo až napřesrok. Dle psychologických posudků ze školky a z pedagogicko-psychologické poradny je to tak 60:40 ve prospěch nástupu, v některých věcech není ještě plná zralost.
Problém je, že když dítě nechám ve školce, hrozí, že bude s malými (3, 4 letými) dětmi, většina spolužáků totiž letos odchází do základních škol.
Nevíte, zda je kromě variant „nástup do školy“ a „zůstat ve školce“ i jiná varianta, něco jako nultý ročník, přípravka nebo jak to nazvat? Nemyslím teď přípravnou třídu pro „dys-“ děti a děti ze sociálně vyloučeného prostředí, ale pro děti normálně inteligentní, které jsou „letní“, a tedy o pár měsíců pozadu za svými spolužáky ze školky, narozenými na podzim nebo v zimě. Jsme z lokality Praha, klidně bych byla ochotna dítě někam i rok vozit.
U nás (ne Praze) je přípravná třída právě pro děti s odkladem. Tak bych spíše hledala, kdo tuto možnost nabízí.
A co ti poradily přímo učitelky v MŠ?? Ono je to vždycky o tom, jak dítěti sedne kolektiv a učitelka v první třídě. A když jsi psala, že spolužáci odchází. Jdou všichni společně? Že by dítě mohlo jít s kamarády?
S tím nultým ročníkem úplně nevím, ale pokud ho chceš vozit, nebyla by možnost ho dát do nějaké jiné školky, kde by byla třída pro předškoláky??
Já jsem taky letní dítko, a ve škole jsem pozadu rozhodně nebyla…je to tedy už pár let:)) Dneska se to holt moc řeší, často zbytečně. Dala bych do školy. Jednak do září je ještě dlouhá doba, a za druhé - kdyžtak ji/ho ostatní děti trošku potáhnou, něco jako starší sourozenec ![]()
Naštěstí tehdy nebyly všechny ty PPP nebo co to je, kdoví k čemu by rodiče donutily, takhle jsem prostě normálně šla do školy, když mi bylo šest a bylo mi dobře.
@P4ja Názory na zralost se rozcházejí. Učitelka z MŠ, která dítě zná poslední 3 roky, mi řekla nedávat… školková psycholožka řekla, že je to na hraně, že ona by své dítě ve stejné situaci spíše nedala… v poradně po hodinovém vyšetření řekli, že nedostatky nejsou takové a že to dítě zvládne a že další rok školky by nic nepřinesl. Takže babo raď ![]()
Děti ze školkové třídy se bohužel rozcházejí do různých základek, takže není jisté, jestli by přímo ve třídě byli spolužáci.
Děkuji za tipy na přípravnou třídu čistě pro odkladové děti a za třídu pro předškoláky, budu zjišťovat, zda se něco takového nabízí.
@attie Hm, to nezávidím no
Ve škole, kam ho budete zapisovat asi taky moc nepomůžou?? Nemají třeba přípravku tam?? U nás mají po zápisu přípravku. Děti chodí jednou týdně na 45 min až do prázdnin a jsou tam s p. učitelkou, kterou budou mít a s budoucími spolužáky.
@attie Moje dcera je v srpnu a šla. Nebyla jsem si jistá, ale pak mi říkala teta, dlouholetá ředitelka mateřinky, že děti kolem toho šestého roku dělají většinou velký skok - a když se dítě nechá ve školce „pro jistotu“, tak často po tch prázdninách je už hodně někde jinde. A dcera zvládá.
Jinak nerozumím tomu s těmi spolužáky. Pokud se s někým kamarádí, tak si prostě dejte společnou přihlášku a napiště do ní, že děti chtějí být ve společné třídě…
@attie Syn je 30.8., takze do skoly nastupoval, kdyz mel 6 let a 2 dny. Nekteri jeho spoluzaci (s odkladem) uz meli vice jak 7 let ![]()
Jedine co ho trapi je, ze je ve tride uplne nejmladsi.
@attie obě holky jsou narozené na konci srpna, do školy šly normálně v šesti letech… já bych dítě do školy dala… za dva tři měsíce může dítě udělat hodně velký skok a než nastoupí v září, to je půl roku… pokud tam není vyloženě nějaký větší problém, tak mi rok školky přijde zbytečný… navíc jestli je mezi malými dětmi a ne ve třídě plné předškoláků… to jsem zažila s tou mladší… protože byla nejmladší, vždycky byla v oddělení s těmi menšími, takže do předškoláků se do těch šesti let vůbec nedostala… teď je v první třídě, školu zvládá bez problémů…
Z jakého důvodu, by mělo jít tvé dítě o rok později? Jak to cítíš ty? Je to kluk nebo holka?
Taky jsem to hodně řešila. Učitelky řekly, že má jít do školy, že mu další rok ve školce nic nepřinese. Před čtrnácti dny v PPP psycholožka řekla, že mi odklad napíše, protože je syn netrpělivý (jako celá naše rodina
) a kvůli výslovnosti, ale ať si to rozhodnu sama, že to budu já, kdo se s ním bude učit. Já zvažovala odklad především kvůli dennímu počůrávání, ale rozhodla jsem se ho do školy dát.
O čtrnáct dní později má syn na hyperaktivní měchýř léky, zatím to nejslabší dávkování, postupně budeme zvyšovat, a počůrá se mi tak jednou za 2-3 dny (předtím i 7× denně), naskočilo mu a používá č, š, ž a občas mu (samo od sebe) naskočí i ř. Takže zbývá jen r.
Takže - jak to vidíte vy jako rodiče?
Co vše dítě zvládá a v čem má podle vás takové nedostatky, že by mělo mít odklad?
Je to holka nebo kluk? (U holky je pak rok k dobru jedině výhodou - z vlastní zkušenosti, byla jsem na VŠ jedna z nejmladších, nejela jsem na žádný erasmus atp. a i tak jsem státnicovala ve 24 letech, pak 3 roky, než jsem dostala smlouvu na neurčito a najendou mi je 28 a to už je celkem hodně - a to ještě nemusím řešit šetření a vydělávání na bydlení)
Co na to samotné dítě? Chce a těsí se do školy?
Má ve školce kamarády, s kterými by šlo do školy???
Neohlížela bych se na to pouze z pohledu schopností, ale taky ze sociálního pohledu - aby „netrpělo“ ve školce a pak třeba i ve škole, kde bude mimo kolektiv…
@attie Já bych se asi nejvíc rozhodovala podle sociální vyspělosti… já mám dítko říjnové, takže nebylo co řešit a šel až v 7 letech, ale i tak je na něm vidět, že jestli má s něčím problém, tak je to to sociální fungování a nikoliv učení.
Pokud pro tebe není Praha 3 daleko, tak moje děti chodí do Mš, kde je i Zš ve stejné budově a tam mají přípravku pro děti s odkladem, berou do třídy max. 15 dětí, takže si zvyknou na školu a zároven mají možnost si i ještě pohrát, chodí normálně do školy každý den mají 4 hodiny a pak mužou do družiny… Zš a Mš Jaroslava Seifertova na stránkách najdeš určitě podrobnosti…já mám dceru lednovou, takže do školy půjde určitě bez odkladu, jen ještě nevím jestli mi jí vezmou, tam kam chceme ![]()
@Eule Co tím myslíš, že nemusíš ve 28 myslet na šetření a vydělávání na bydlení?
Tomu nerozumím, protože já šetřila hned, jak jsem začala chodit do práce a nezáleží na věku. V 28 už jsem byla matkou. Kdo za tebe bude šetřit, nebo máš přítele, muže, který bude za tebe šetřit? ![]()