Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Holky co berete pod pojmem opičí láska? někdo to tu zmínilJinak myslím že tímhle se zakladatelko nerozmazlí, naopak je to podle mě prospěšné do těch tří let zejmén, kdy se formuje osobnost člověka
Podle mě dělat prostě vše tak, aby dítě bylo spokojené, ve všem se mu podvolit… tj. i na úkor sebe sama, pravidel nebo zdraví dítěte. Například když dítě nechce jíst oběd, ale žebrá čokoládku, dáme čokoládku atd. Nebo koupit cokoliv, na co si ukáže v obchodě, celkově se mu prostě ve všem podvolit, jen aby byl miláček spokojený ![]()
@Kačus82 píše:
Jinak já jsem četla a připadá mi to logické, že naopak „nedomazlené“ děti mají pozdější problém s nadměrnou mazlivostí nebo závislostí zejména na matce, to jsou pak ty nezpřetrhatelné vazby na celý život, kdy zejm. v případě matka-syn všem normálním cvaká v hlavěDoufám teda, že jsem to nějak extra nepopletla
pořád mi to zní logicky
Anebo ti nedomazlení synové pak vyhledávají za partnerky takové ty mateřské typy ![]()
@sara1000 píše:
Ahoj vsichni, zakladam tuto diskuzi spise pro zamysleni a take bych rada znala Vase nazory.
Mam 2,5letou dcerku, kterou vychovavam relativne prisne, jde aby ctila urcite hodnoty v zivote, ktere mi prijdou dulezite.Ale s manzelem a prarodici ji take vychovavame hodne s laskou.Tim myslim, ze se doma hodne objimame, za vse co se nam povede se pohladime, dame si pusu. Casto se mazlime, pusinkujeme a rikame si, ze se mame radi atd…
Ted ma otazka, myslite, ze se da dite rozmazlit laskou?
Pro nekoho mozna hloupa otazka, ale me to zajima
necetla jsem vyjimecne diskusi, ale na to mam vlastni odpoved ze ANO! moje dite/dcerka je prisne vychovavana s pravidly, ale podavani lasky je u nas velke a v jejich skoro sesti na to spoleha, ze nase laska a objeti napravi vse, ze neco provede a schova se do klubicka k nam, nazvala bych to i vychcanisti, presto myslim, ze je to spravna cesta a zustala bych u ni:-)…
@wildcherry píše:
necetla jsem vyjimecne diskusi, ale na to mam vlastni odpoved ze ANO! moje dite/dcerka je prisne vychovavana s pravidly, ale podavani lasky je u nas velke a v jejich skoro sesti na to spoleha, ze nase laska a objeti napravi vse, ze neco provede a schova se do klubicka k nam, nazvala bych to i vychcanisti, presto myslim, ze je to spravna cesta a zustala bych u ni:-)…
Ted je otazka, zda je to rozmazlenost, ci vychcanost, jak ty pises
Ja prave rozmazlenosti v tomto pripade myslela spise, zda se z ni muze stat mamanek a dite, ktere se me bude drzet za sukni. V tomto pripade to vidim i u nasi ocas, ze neco provede a pak jde mi dat pusinku, protoze vi, ze me obmekci.Da mi to hodne prace, ale snazim se byt co nejdele to jde vazna, aby pochopila, ze pusinkou se proresky nevyresi.Ze je pricina a nasledek.
nad jste me pochopili, vzdy pisu hrozne zmatene ![]()
@sara1000 píše:
Ted je otazka, zda je to rozmazlenost, ci vychcanost, jak ty pisesJa prave rozmazlenosti v tomto pripade myslela spise, zda se z ni muze stat mamanek a dite, ktere se me bude drzet za sukni. V tomto pripade to vidim i u nasi ocas, ze neco provede a pak jde mi dat pusinku, protoze vi, ze me obmekci.Da mi to hodne prace, ale snazim se byt co nejdele to jde vazna, aby pochopila, ze pusinkou se proresky nevyresi.Ze je pricina a nasledek.
nad jste me pochopili, vzdy pisu hrozne zmatene
no je to zmatený, ale chápu
…asi umím číst mezi řádky
…jo dcerka je strašný ocas doma, pořád za prdelí, ale paní důležitá, až ji odháním, serčí mě to
…myslela jsem to tak, že ví, že v nás má lásku a jistotu, ale je vykopnutá vyřešit svůj problém s tím, že ji ho když tak pomůžeme dovysvětlit(např musí se omluvit že byla sprostá na chlapečka a omluvit se i před jeho maminkou, omluví chlapečkovi, bojí se jeho maminky, ale vidí, že ja s maminkou se na sebe usmějeme a vysvětlíme si to-no komedie)Vychcaná sice je(po mě, což díky tomu prokouknu
)…díky vytrvalé výchově a pravidlech je to dcera upřímná, vše na sebe napráská, nikdy nelže, když chce zkusit zalhat-stačí můj prověřivý pohled a hned ví, že musí vyklopit pravdu, která bude s trestem, stejně tak tatínek…přizná vše a ví že dělá špatně, je učená co dělat nesmí…přesto ví, že moje náruč je pro ni, pokud se nestrká s její malou sestrou, to je mám i na hlavě, ale jsem tu pro ni, líbáme se(což je vocucávaní po celém obličeji),mazlení, drbání na zádech a u toho promluva že ji milujeme, ale co provedla a proč potrestaná byla-fakt to chápe a trest přijme
…je si vědoma co provedla a je důležité neustoupit
…nedáváme ale tresty co nejdou dodržet, vždy to musí být trest úměrný. Mám hyperaktivní dítě(ne v pravém slova smyslu) a pro takové čiperné děti jsou láska, ale i přísná pravidla velice důležitá…chcou je a potřebují…ale jak jsem psala, láskou jde rozmazlit…ví že láska je víc, než trest.
No u nás zatím nějaké pravidla moc nejdou v 7mi měsících… ale mazlení, pusinkování, tulení hlazení to je úplně normální a mělo by to tak být… rozmazlit láskou se nedá! Láska rodičů je podle mě nejhlubší cit co existuje ![]()
Možná prtě zvyknete na něco, co se v dnešní době už moc nenosí.. Ale pokud ho jinak vychováváte přísně, zná své meze, VÍ, že někteří lidé jsou zlí a nepřejícní, pak je to podle mě ok. Hlavně by si mělo uvědomit, že ne každý vrací dobro dobrem, bohužel.
@Gina108 píše:
Anebo ti nedomazlení synové pak vyhledávají za partnerky takové ty mateřské typy
a mateřské typy jsou taky nedomazlené, takže se skvěle doplňují, problém asi pak bude, když si mateřský typ pořídí další dítě a tatínek s dětma soupeří o maminku a může i pěěěěkně zlobinkat ![]()
@sara1000 píše:
Ted je otazka, zda je to rozmazlenost, ci vychcanost, jak ty pisesJa prave rozmazlenosti v tomto pripade myslela spise, zda se z ni muze stat mamanek a dite, ktere se me bude drzet za sukni. V tomto pripade to vidim i u nasi ocas, ze neco provede a pak jde mi dat pusinku, protoze vi, ze me obmekci.Da mi to hodne prace, ale snazim se byt co nejdele to jde vazna, aby pochopila, ze pusinkou se proresky nevyresi.Ze je pricina a nasledek.
nad jste me pochopili, vzdy pisu hrozne zmatene
pořád si myslím, že z ní mamánek díky velkému mazlení být nemůže. To by tam muselo být mnoho dalšího - viz. opičí láska v této a vedlejší diskuzi.
Mně se otevírá kudla (kdekoli) ne když vidím, jak se maminky s dětma objímají nebo líbají, ale když vidím maminku, která nad čímkoli, co dítě udělá, neuvěřitelně žasne a kácí se, jaké je skvělé a šikovné a neuvěřitelně nadané, samostatné a osobnost, všem okolo to zdůrazňuje a poukazuje, hlavně teda pokud dítě dělá něco, co by v té chvíli úplně tak nemuselo (třeba na cvičení VŠECHNY děti koulejí balón, jenom ONO se válí po podlaze a dumlá rohlík, na návštěvě se pokouší rozebrat DVD apod.).
Ať si dumlá, ale že by to byla známka čnění nad vrstevníky? ![]()
@Kačus82 tohle je ještě dobrý, ale nejhorší je, když dítě udělá vysloveně něco špatnýho (bouchne vrstevníka, strčí ho odněkud atd) a nakonec se ukáže, že její dítě vlastně nic neudělalo, nezasluhuje si trest, ani se nemusí omluvit a všichni jsou na něj zlý, to je pak ta pravá opičí láska. Viděla jsem, jak takové děti pak naschvál rozbíjeli, ničili a po očku koukali na mámu, kdy je teda konečně zastaví, co se stane a ono furt nic ![]()
Podle mě se dá rozmazlit hračkama, jídlem a posluhováním, ale rozhodně ne láskou. Té není nikdy dost. ![]()
Gladys píše: … Viděla jsem, jak takové děti pak naschvál rozbíjeli, ničili a po očku koukali na mámu, kdy je teda konečně zastaví, co se stane a ono furt nic
Znám i děti, které když je v téhle situaci nikdo nezastaví, tak začnou práskat sami na sebe co udělaly.
![]()
@Gladys píše:
@Kačus82 tohle je ještě dobrý, ale nejhorší je, když dítě udělá vysloveně něco špatnýho (bouchne vrstevníka, strčí ho odněkud atd) a nakonec se ukáže, že její dítě vlastně nic neudělalo, nezasluhuje si trest, ani se nemusí omluvit a všichni jsou na něj zlý, to je pak ta pravá opičí láska. Viděla jsem, jak takové děti pak naschvál rozbíjeli, ničili a po očku koukali na mámu, kdy je teda konečně zastaví, co se stane a ono furt nic
no tak to mi dochází slova, zatím jsem neviděla… no, možná náznaky ![]()
@Heineken píše:
Znám i děti, které když je v téhle situaci nikdo nezastaví, tak začnou práskat sami na sebe co udělaly.![]()
![]()
a co ty rodiče?
předpokládám, že mají nějaké logické vysvětlení, nejlépe nějakou odbornou všeobecně uznávanou knihu (typu Respektovat…) včetně osobitého svérázného výkladu, že ![]()
@Heineken píše:
Znám i děti, které když je v téhle situaci nikdo nezastaví, tak začnou práskat sami na sebe co udělaly.![]()
![]()
jo, ono je to v podstatě volání po péči a výchova je přeci taky druh péče. Dítě podvědomě cítí, že je něco jinak, než by mělo být.