Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Říká se opičí láskou myslim? nic se nemá přehánět zlatá střední cesta ![]()
Kačus82 píše:
a co ty rodiče?předpokládám, že mají nějaké logické vysvětlení, nejlépe nějakou odbornou všeobecně uznávanou knihu (typu Respektovat…) včetně osobitého svérázného výkladu, že
Rodiče byli úplně v klidu, vlastně se jen smáli co mají za dítě, že žaluje samo na sebe.
![]()
Jinak jim na tom nepřišlo nic divného, takže se ani nesnažili něco vysvětlovat.
Gladys píše:
jo, ono je to v podstatě volání po péči a výchova je přeci taky druh péče. Dítě podvědomě cítí, že je něco jinak, než by mělo být.
Asi máš pravdu, zní to logicky.
Nadměrně ochranná výchova
Tak zvaná „opičí láska“. Představuje nadměrnou starostlivost rodiče o dítě. Dělají všechno „jen pro jeho dobro“. Přání dítěte je jim často rozkazem.
@rejžička píše:
Možná prtě zvyknete na něco, co se v dnešní době už moc nenosí.. Ale pokud ho jinak vychováváte přísně, zná své meze, VÍ, že někteří lidé jsou zlí a nepřejícní, pak je to podle mě ok. Hlavně by si mělo uvědomit, že ne každý vrací dobro dobrem, bohužel.
Myslím, že na uvědomění si takových věcí má dítě času až až. A přísná výchova, to je co?
Tak my se doma mazlíme hodně a myslím si, že tělesným kontaktem své dítko opravdu nikdo nerozmazlí…
A nedávno jsem četla moc pěkný článek na tohle téma
:
http://www.mojebetynka.cz/…-si-sve-dite
@ivuska.h píše:
Myslím, že na uvědomění si takových věcí má dítě času až až. A přísná výchova, to je co?
Nemyslím - že ne všichni jsou hodní, ne ke všem může přiběhnout a něco jim vykládat atd., to by dítě mělo vědět podle mě odmala.
A příšná výchova? Asi jsem to napsala špatně. Myslím mít určité meze, za které už nesmí. Zlobit trošku ano, vztekat se a mlátit do něčeho ne atd. Promiň, nenapadají mě příklady, je moc brzo. ![]()
@rejžička píše:
Nemyslím - že ne všichni jsou hodní, ne ke všem může přiběhnout a něco jim vykládat atd., to by dítě mělo vědět podle mě odmala.
A příšná výchova? Asi jsem to napsala špatně. Myslím mít určité meze, za které už nesmí. Zlobit trošku ano, vztekat se a mlátit do něčeho ne atd. Promiň, nenapadají mě příklady, je moc brzo.
Výchova s hranicemi jistě, ale tomu já neříkám přísná, ale normální výchova
Že existují i zlí lidé, to samozřejmě děti ví (že někdo třeba krade), ale rozhodně neznají rozsah toho, co lidi můžou udělat.
@ivuska.h píše:
Výchova s hranicemi jistě, ale tomu já neříkám přísná, ale normální výchovaŽe existují i zlí lidé, to samozřejmě děti ví (že někdo třeba krade), ale rozhodně neznají rozsah toho, co lidi můžou udělat.
Tak tomu jen říkáme jinak, no. ![]()