Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dostala jsem od otce zmražené rybí kostky z akce, snad nějaká treska. Ryba je bez obalu, tak přesně nevím. Ryby kupuju chlazené, podobné šmakulády mi nesmí přes práh, ale bylo mi to líto nevzít (taťka by ji určitě vyhodil). Včera jsem rybu dala do ledničky rozmrazit a ráno si uvědomila, že se nejspíš rozmrazovat nemá. Nějak nevím, co s ní. Můžu ji vůbec sníst? Nevíte, jaký je důvod, proč se filé nesmí rozmrazovat? Kromě toho, že asi pustí hodně vody?
Co je na zmraženém filé za šmakuládu? Jsou různé kvality a automaticky to neznamená NIC.
Jinak mě teda zajímá, jaká kuchyňská úprava se provádí na filé zmrazeném na -18°C? ![]()
@korast píše: Více
Já jsem četla nadpis rozmražení lidé.. asi je už čas na kávu ![]()
jinak já zmražené ryby tedy částečně rozmrazím, upravím, sním
asi se nemají zcela rozmrazit neb je z nich pak trochu bláto, třeba kapr, ale ten je vždy bláto…
Proč bys to nemohla sníst? Jen to teď zpracuj rychle, znovu nezamrazuj. Nechápu, co je na zmražené tresce špatného ![]()
Filé a jiné zmražené věci se obvykle před úpravou rozmrazují. Co se nesmí je opět to zmrazovat.
Ale třeba zmrzlina se obvykle nenechává rozmrazovat, ani v lednici. ![]()
Ok, zkusím ji upéct. Kupuju ryby chlazené, ty mražené se mi zdají blátivé a ne moc chutné.
Já bych speciálně filé šetrně rozmrazila a osušila. I to nejkvalitnější ti pustí vodu a to je pak teprve šmakuláda, když ti obalené prská a strouhanka se odlepuje, případně pečené plave ve vodě..
Stačí je před úpravou osušit (ubrouskem například), a přebytečnou vodu odsát. Pak budou téměř stejné, jako by byly jen chlazené.
Ja mrazene file kupuju. Samozrejme kostky nebo filety, mlete prsty mi nesmi pres prah. File necham castecne rozmrazit v lednici, osusim, osolim a pridam kmin nebo bylinky a upecu na masle v troube. Pred koncem peceni zaliju rozslehanymi vajicky. Neni to zadny zazrak, ale na rychly obed ok. Jime s bramborem.
My taky kupujeme mraženou tresku nebo filé, necháme povolit a upravujeme ![]()
Já to tedy ještě citronuju, nějak mám v hlavě uloženo, že citron zabrání blátivosti, ale možná to je blbost…
@šklíbakočka píše: Více
Není, tu rybu to zpevní. Tedy také to mám zažito a vyčteno.
Proč sis uvědomila, na základě čeho, že se rozmrazovat nemá? Bylo to nějaké vnuknutí, nebo jsi to někde četla a zapomněla kde, nebo máš dokonce i odkaz?
Když nenapíšeš, na základě čeho, tak se k tomu těžko vyjádřit.
Ono záleží na tom, jakým způsobem se rozmrazuje. Já jsem četl, že má buď tepelně upravovat (třeba pečením) zmrazené, nebo se smí rozmrazovat v mikrovlnce, nebo v chladničce či ve studené vodě.
Ale v žádném případě se maso (včetně tedy rybího) nesmí rozmrazovat v teple, a už vůbec ne teplou vodou.
Proč?
Když ale rozmrazuješ maso (včetně toho rybího) v teple anebo pod v teplé vodě (stojící, proudící), tak rozmrazování probíhá od povrchu do nitra materiálu a než se rozmrazí v vnitřek, tak vrstva blíž k povrchu má dostatek času i dostatečnou teplotu na to, aby se v ní pomnožily bakterie a začal rozklad.
Potraviny nikdy nesmí být rozmrazovány nebo dokonce skladovány na kuchyňském pultu nebo rozmrazovány v horké vodě. Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/…ni-potravin/
https://www.familymarket.cz/…zmrazit-maso
A samozřejmě, jednou rozmražené maso, ryby, mořské plody už podruhé nezmražovat!
Jen drobný detail - pokud kupuješ „čerstvé“ mořské ryby, tak pozor na to, že většina ryb v supermarketu a i v leckerých rybárnách je tzv. „zčerstvělá“. To znamená zmražená na moři a pak rozmražená a prodávaná jako čerstvá.
Proto raději kupuji mořské ryby mražené hned po odlovu, uchovávané hlubokozrmražené a rozmrazím až před přípravou.
@Jahru píše: Více
to jsem se taky nedavno docetla a cumela jsem. Asi hygienicky i ekologicky lepsi, ale budu tez preferovat Mrazak