Rozpočet na dům

Anonymní
28.5.12 11:20

Rozpočet na dům

Počítali jste do rozpočtu na RD i vnitřky jako jsou obklady, dlažby, kuchyně atp…? Nevím, jestli tam tohle máme orientačně započítat, chceme si brát hypotéku.
A pokud ano, přihlíží banka na naše částky? Neřeknou třeba, že i když mám rozpočet na kuchyni 150tis. tak ji můžu pořídit i na půlku a výši hypotéky neschválí?
Nebudeme dokládat faktury, ale hypotéku nám budou vyplácet na záladě odhadu… Z toho mám obavy.
A jak cca spočítat částku za koupelnu, kuchyni, berou se průměrné ceny obkladů, dlažby, plovoučky, atd.?
Nebo si mám najít, co by se mě líbilo a to tam přesně započítat?

Máte s tímto někdo zkušenost z poslední doby?

H.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
135
28.5.12 11:26

Chci se zeptat,to máte u Hypoteční banky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.12 11:29
@koblizek0434 píše:
Chci se zeptat,to máte u Hypoteční banky?

Ještě nikde nic nemáme, ale budeme si brát hypotéku jinde.
 H.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.12 11:30
@Anonymní píše:
Ještě nikde nic nemáme, ale budeme si brát hypotéku jinde.
H.

Anonym proto, že sem chodím rodina a zatím to nechci zakřiknout…

• Citovat
  • Upravit
135
28.5.12 11:33

my měli u Hypoteční,dávali peníze podle výši odhadu a bylo to děsný.Měla se dělat základová deska,jenže chtěli peníze předem,odhad byl nula,protože ještě nic nebylo postaveno,museli jsme si pujčit na desku jinde.Samé problémy s tím byli.Teď bych to už nechtěla,spíš bych vybrala banku,kde se proplácejí faktury nebo ti pošlou peníze na účet,ale to je myslím jen překlenovací úvěr u spoření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
28.5.12 11:35

jo a kuchyň neproplarili vůbec.Ta šla z našeho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26653
28.5.12 11:45

my jsme měli uvěr ze stavebka.

ale vim,že kuchyn neproplací :think: ,ja bych si nechala udělta odhad ve ne ve stanadrtu,ale aspon v nějakém vyššim nebo ve kvalitnějších věcech,aby jste pak nechtěli misto obkladu za 300 obklad za 1000 a oni vam neřekli,že takto nee.
ale myslim,že každy bankovni subjekt to muže mit jiné a proto bych si to obešla ,zjistila a pak udělala odhad.
tady každy muže napsat s čim se setkal a realita muže byt jina.
za to nic nedate :think: a hlavně budete mit jistotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
28.5.12 12:25

Nějak nechápu, vy předpoládáte, že banka bude přihlížet k vašemu rozpočtu? Banka má nastavené standardy a podle těch jede. My řešili hypo před dvama lety a měli jsme v jednání Spořku a Reifku.
Spořka si udělala tabulkový odhad nákladů na stavbu (teď už nevím, jestli to bylo 4 tis. nebo 6 tis. na obeslavěný m3), odečetli cenu hypo a zbytek chtěli doložit, že tím disponujeme. Bylo jim úplně jedno, že dům nebude realizovat firma, ale my svépomocí. Tím z hypo sešlo.
Reifka nechala vypracovat znalecký posudek na budoucí hodnotu stavby a ta ji zajímala pouze z hlediska ručení (tzn. podle typu úvěru poskytne 75, 80, 90 % hodnoty zástavy).
Pro banku je rozhodující dostatečná zástava, ne to, co tě budou jednotlivé položky rozpočtu stát (když píšeš, že faktury dokládat nebudete - my taky nedokládáme). A samozřejmě vaše dostatečné příjmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
28.5.12 12:53

my odhadovali v průměru všechno, obklady, dlažby i kuchyň..brali jsme to za cca průměrné ceny..protože kdyby jsi brala ten nejvyšší standard tak tě hypo může vyjít i na 4 mil ..a na to splácení bych fakt neměla :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.12 13:19

Radši anonymně, nemusí každý vědět vše.

My jsme teda dům nestavěli, ale koupili starší, ale kvůli odhadu nám nepůjčili vše, tak jsme peníze co jsme měli na rekonstrukci, dali do koupě a půjčovali jsme si na rekonstrukci.
Rekonstrukci jsme měli podobně jak to chcete vy a byla to teda strašná pakárna.
Já sem coby laik zpracovávala odhady cen, za co co uděláme a to je jasné, že sem se netrefovala. Co sem měla možnost, tak sem se ptala řemeslníků, ale i ti se slušně sekli ve svém odhadu.
Bance to bylo vcelku jedno a to, že sem měla nereálný ceny, za které danou věc nebylo možné udělat je nezajímalo. Žádnou mojí cenu my tedy neskrouhly, ale bylo to buď akorát a nebo můj odhad byl podhodnocený. Já sem tam teda měla i to co jsme platili ze svého, takže banka zaplatila topení, ale my kuchyň atd. Teď sem ráda, že už máme opraveno a jen platíme splátky, ty úroky nás strašně točily.

Jinak ještě k tomu principu, aby vás to taky nezaskočilo. Co napíšete do toho rozpočtu na to bude banka brát zřetel, to že uděláte další věci mimo rozpočet např. za 500 000 banku nezajímá. Banka musí v tom odhadu mít hotové vše z odhadu. Ještě bacha na to, že se nedokládají faktury, dokládají. Sice je banka neproplácí, ale po nás chtěla doklady na to, že jsme proinvestovali ty peníze co nám měli půjčit. To, že kdybysme je neměli tak jsme je stejně použít nemohli je nezajímalo. To nás celkem zaskočilo, protože jsme s tím nepočítali, ale naštěstí do toho započítali třeba i zednické práce, které v odhadu nebyly, protože jsme nevěděli, že se ty zdi začnou sypat.

Kdybych teď dělala odhad tak ho zkusím natáhnout co to jde, abych měla rezervu. Nám by třeba stačilo jim dát do odhadu topení a okna a stačilo by to. Jenže odhad topení se sekl o 100 000 (ten co mi to odhadl zapomněl na kotel, trubky, komín…) a tak jsem do odhadu nacpala ještě kuchyň, koupelny, elektriku. Pak nám to tu stálo na kuchyni, protože nechtěl schnout beton.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.12 13:24
@Anonymní píše:
Radši anonymně, nemusí každý vědět vše.

My jsme teda dům nestavěli, ale koupili starší, ale kvůli odhadu nám nepůjčili vše, tak jsme peníze co jsme měli na rekonstrukci, dali do koupě a půjčovali jsme si na rekonstrukci.
Rekonstrukci jsme měli podobně jak to chcete vy a byla to teda strašná pakárna.
Já sem coby laik zpracovávala odhady cen, za co co uděláme a to je jasné, že sem se netrefovala. Co sem měla možnost, tak sem se ptala řemeslníků, ale i ti se slušně sekli ve svém odhadu.
Bance to bylo vcelku jedno a to, že sem měla nereálný ceny, za které danou věc nebylo možné udělat je nezajímalo. Žádnou mojí cenu my tedy neskrouhly, ale bylo to buď akorát a nebo můj odhad byl podhodnocený. Já sem tam teda měla i to co jsme platili ze svého, takže banka zaplatila topení, ale my kuchyň atd. Teď sem ráda, že už máme opraveno a jen platíme splátky, ty úroky nás strašně točily.

Jinak ještě k tomu principu, aby vás to taky nezaskočilo. Co napíšete do toho rozpočtu na to bude banka brát zřetel, to že uděláte další věci mimo rozpočet např. za 500 000 banku nezajímá. Banka musí v tom odhadu mít hotové vše z odhadu. Ještě bacha na to, že se nedokládají faktury, dokládají. Sice je banka neproplácí, ale po nás chtěla doklady na to, že jsme proinvestovali ty peníze co nám měli půjčit. To, že kdybysme je neměli tak jsme je stejně použít nemohli je nezajímalo. To nás celkem zaskočilo, protože jsme s tím nepočítali, ale naštěstí do toho započítali třeba i zednické práce, které v odhadu nebyly, protože jsme nevěděli, že se ty zdi začnou sypat.

Kdybych teď dělala odhad tak ho zkusím natáhnout co to jde, abych měla rezervu. Nám by třeba stačilo jim dát do odhadu topení a okna a stačilo by to. Jenže odhad topení se sekl o 100 000 (ten co mi to odhadl zapomněl na kotel, trubky, komín…) a tak jsem do odhadu nacpala ještě kuchyň, koupelny, elektriku. Pak nám to tu stálo na kuchyni, protože nechtěl schnout beton.

U Vás si banka nedělala svůj odhad nákladů na rekonstrukci?

bylo mi řečeno, že faktkury potřeba nejsou, tak snad to tak bude…

H.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.12 13:41

Tak každá banka asi bude mít ty podmínky odlišné…

My jsme dali bance náš rozpočet (mírně přestřelený), banka jej schválila a pak už jsme faktury nedokládali, peníze nám posílali podle odhadu. První peníze jsme dostali z odhadu za pozemek, tudíž na desku jsme již peníze měli. Vše bylo bez problémů, přišel odhadce a max. do týdne jsme peníze měli na účtu. Banka ČSOB.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel