Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
AFP jsou snad dokonce ty rozštěpy ![]()
Každopádně nám vyšli taky, já byla na utz ve 22tt a nebylo nic vidět, mimi bylo špatně natočené. Pan doktor nás objednal znovu, ale až na 25tt, kdy se potrat nedělá, plodovku mi ani nenabídli. Utz dopadl perfektně!
Každopádně jsem chtěla říct, že ten 2trimestrální screening se dělá už jen v čr, protože výsledky jsou většinou falešně pozitivní. Nám dokonce vyšli tak blbě, že se můj dr divil, že mě v prediku rovnou nevzali na vodu
Pak jsem zjistila, že onen lékař je vyhlášený svým laksním přístupem, ale to je jiný příběh. Držím ti pěstičky, ať vše dobře dopadne a narodí se zdravé krásné miminko! ![]()
Já být tou kamarádkou šla bych na ty testy a i na plodovou vodu.Mě teda nevyšel žádnej roštep páteře ale měla jsem něco jiného a šla jsem na odber plodové vody i pupečníkové krve jsem tohle podstoupila a mám zdravého kluka a ikdyž to bylo pro mě šílené období ty tři tejdny ale vše vyšlo perfektně.
Raději at jde. ![]()
Držím moc palečky aby to dopadlo dobře a nemusela se moc trápit.
Tak děkuju za radu:) Já právě mám hraničně zvýšené riziko toho rozštěpu ale doktor genetik mě ujištoval že to může být ovlivněno tím jak jsem na začátku těhotenství špinila a ve finále mi praskl hematom. Na plodovku mám strach jít už z toho důvodu že jsem měla na začátku těhu takové problémy…
Ptala jsem se genetika zda to je akutní a on mi řekl že ty výsledky nejsou divoké jen patrně zvýšené hraniční. Probrala jsem to z přítelem a on mě na plodovku ani pustit nechce už z toho důvodu že má strach že o mimi příjdeme. Já si raději počkám na ten podrobný ultrazvuk a tam jak říkáš jde vše krásně vidět.Navíc jsem slyšela že ty testy jsou hodně falešné a jen stresují maminky. Ten screening v tom 2trimesu to jsou vlastně tripple testy?? Já jen doufám že to je vše v pořádku hodně na netu čtu n ázory maminek že je taky polekaly a nakonec vše ok.
Marci22 píše:Když je to jen hraniční, tak to fakt nehroť a nestresuj se. No to se to kecá, já vím, já z toho stresu akorát dostala virózu tenkrát a v těhu se nešlo toho zbavit
Tak děkuju za radu:) Já právě mám hraničně zvýšené riziko toho rozštěpu ale doktor genetik mě ujištoval že to může být ovlivněno tím jak jsem na začátku těhotenství špinila a ve finále mi praskl hematom. Na plodovku mám strach jít už z toho důvodu že jsem měla na začátku těhu takové problémy…Ptala jsem se genetika zda to je akutní a on mi řekl že ty výsledky nejsou divoké jen patrně zvýšené hraniční. Probrala jsem to z přítelem a on mě na plodovku ani pustit nechce už z toho důvodu že má strach že o mimi příjdeme. Já si raději počkám na ten podrobný ultrazvuk a tam jak říkáš jde vše krásně vidět.Navíc jsem slyšela že ty testy jsou hodně falešné a jen stresují maminky. Ten screening v tom 2trimesu to jsou vlastně tripple testy?? Já jen doufám že to je vše v pořádku hodně na netu čtu n ázory maminek že je taky polekaly a nakonec vše ok.
Gina108 já se dověděla špatné výsledky a týden na to se vdávala. Moje svatba byla slzavé údolí..
Zakladatelko, je super, že si uvědomuješ, že bývají falešně pozitivní, nervozita zůstane, to je jasné, ale snaž se být co nejvíc v klidu. Vsadím se, že to bude OK!
Máš pravdu pokud je to jen hranině zvýšené a ne žádné divoké výsledky tak bych neměla stresovat tím jen ubližuju mimiskovi. Na plodovku nepůjdu už z toho důvodu že se bojím abych nepotratila. Jak říkáš počkat si na podrobný ultrazvuk a aspon si mimiska pěkně prohlídku:)Já právě četla na lekarionline.cz jak tam ta paní doktorka Fisherová psala že ty krevní testy bývají často falešné. Uvidime stres hodit za hlavu a těšit se s každého dne těhotenství:-)
jejda to je mi líto ale nakonec jsi měla falešné výsledky,ankonec vše ok? nervozita tam je stále ale nesmím se stresovat a pevně věřit že je moje mimi v naprostém pořádku
Marci22:
Dle mého názoru děláš dobře,že na plodovku nechceš jít jelikož ti řeknu moji osobní zkušenost,minulý rok jsem otěhotněla,prvotrimestrální screening mi dopadl výborně,v 16tt mi odebrali triple testy-výsledek-vysoká hladina AFP,genetička mi nedala na výběr a poslala mě s úplnou samozřejmostí na odběr plodovky,já jak blbá vystrašená prvorodička jsem se na to nechala ukecat,odběr plodovky proběhl hladce(ještě doktor říkal při odběru,no krása tam nic nebude)a nakonec kdy me ještě mezitím než byl výsledek z plodovky poslali na superkonsiliární UZ,zjistili,že mám mimčo těžký rozštěp páteře..v 20tt jsem musela podstoupit potrat(tedy porod mrtvého miminka)a proč ti to vůbec píšu?jen ti chci říct,že v konečné fázi mi doktoři řekli,že se jako jediný rozštěp páteře nepozná z plodovky!!!Takže já vím jedno,že už bych v životě na odběr plodové vody nešla!!!A navíc ten rozštěp páteře se nepozná hned,tím jak se pořád utváří páteř,tak se tohle pozná až někdy od 18-19tt jelikož já taky byla na UZ někdy v 15tt a tam ještě nebylo nic vidět,pak to šlo všechno hrozně rychle…
Kopretina84: no tím jsi mě teda moc nepovzbudila
já jen doufám že ty vysledky byly ovlivněné tím že jsem až do třetího měsíce pořád jen špinila a pak mi nakonec praskl hematom který mi krvácel. a navíc říká se že triple testy jsou hodně falešné. já se modlím a pevně věřím že to bude vše ok. 15.3 jdu na podrobný ultrazvuk to už budu nějak ve 20-21tt tak se bojím ale pořád je ve mě nějaká ta naděje že je vše ok. jinak na plodovku bych nejpíše nešla četla jsem hodně na netu že ženy potratily zdravé dítě,že jim po odběru plodovky po cestě domů odtekla plodovka a začly krvácet. Navíc mi paní doktorka gentička podotýkám výborná tak ta mi řekla že z plodovky to poznat nejde jen z podrobného ultrazvuku. A navíc já v prvním trimestu jsem si nechávala dělat screening který mi vyšel pozitivně na downuw syndrom 1.144 genetik mi radši vzal krev než aby mi bral odběr plodovky už z toho důvodu že jsem měla na začátku těhu problémy. To jsou takzvané triple testy screening mi vyšel negativně ale mám zvýšený AFP prý jen mírně žádná divočina. no já doufám žeje vše v pořádku. už at je toho 15.3 protože ty stresy a čekání je neúnosné..... ![]()
Kopretina84: ještě jsem se tě chtěla zeptat jakou jsi měla tu hladinu toho AFP jak vysokou? Já mám 2.88 MOM normální je do 2.50mom
Marci22:
Promiň jestli jsem tě nějak zbytečně vystresovala to jsem fakt nechtěla,jen jsem ti chtěla napsat mou zkušenost.Mě prvotrimestrální screening dopadl taky výborně,na všechny tři genetický vady jsem měla hrozně malý riziko,že by bylo mimi nějak postižené..on ten rozštěp totiž není genetická vada takže to s tím prvotrimest.sreeningem nemá vůbec nic společného.doktor mě sám ujišťoval,že triple testy mají ve většině případů falešně pozitivní výsledek,že důležitý je hlavně prvotrimestrální screening.Až do samotného konce mi tvrdili,že to je určitě jen falešný poplach,jaké bylo pak pro mě překvapení,když mi doktor na superkonsiliárním ultrazvuku oznámil,že náš chlapeček má těžký rozštěp páteře!!!A to ta blbka genetička mě navíc objednala na ten velký ultrazvuk do fakultky,ale nějak opoměla mi zavolat,že mě objednala,takže když mi pak z fakultky volali,že jsem měla dorazit na UZ a nepřišla jsem,tak jsem vypadala jak ta největší kráva.a to jsem musela ještě podstoupit tu blbou plodovou vodu,u které jsem měla taky strach,abych třeba spontánně nepotratila..byla to pro mě hrozná zkušenost jelikož do poslední chvíle bylo vše v pořádku,teda spíš jak tvrdili doktoři a nakonec to takhle špatně dopadlo…ale ty se nemusíš vůbec ničeho bát,u tebe to bude v pořádku,uvidíš!nevím,co tedy znamená ta hodnota MOM,ale moje hladina AFP byla 111,3.Jinak já narazila na genetičku bezcitnou jak nevím,co,po zákroku když jsem prodělala porod tak mi ani nebyla pomalu schopná říct z čeho ten rozštěp páteře vznikne,a že do dnešní doby ještě tomu nedokážou předejít i když je dnešní věda a technika tak vyspělá,prý jsem měla hold smůlu no,tenhle rozštěp připadá na 1 těhulku z tisíce,tak jsem to zrovna musela být já.Ale neboj se,já vím,že samotné těhu je hlavně o stresu,aby bylo vše ok,a u tebe určo bude!!!Já už jsem teď znovu těhotná,čekáme opět chlapečka a tentokrát je vše v pořádku,(ale že to byly nervy celý to těhu) do konce porodu mi zbývá týden takže teď už jen čekám a klepu se kdy to přijde
Tobě hlavně přeju,aby ti ultrazvuk dopadl dobře,což si myslím,že dopadne a podle mě se vůbec nemusíš ničeho obávat,uvidíš bude to ok
podivej, ja jsem mela podezreni na rozstep rtu nebo patere… Mela jsem vysledky 1:5, coz je hodne spatny vysledek… Pak jsme sli do Gennetu na velky 3D ultrazvuk a az podle vysledku jsme meli nebo nemeli jit na odber plodove vody (ja jsem vubec nechtela).
nakonec se ukazalo, ze me mudr poslal na toto vysetreni o tyden driv, proto tak spatne vysledky a na 3D UTZ se ukazalo, ze cekam krasneho, zdraveho chlapecka… ![]()
Takze ja bych nestresovala, vykopala bych si velky 3D UTZ a az podle vysledku z nej bych se rozhodovala… ![]()
Drzim palecky..
![]()
Kopretina84: v pohodě já si myslím že už mi nic nemůže nahnat strach tím vším čím jsem si prošla. Já si pamatuju jak mi o prvního trimestu doktor řekl že ulrazvuk v pohodě a koukal na výsledky krve a zděšeně se na mě podívala říká mi ježíš vy okamžitě musíte jít za genetikem a okamžitě na plodovku vy ty výsledky máte hodně vysoké já už pomalu na vybulení přítel ten měnil barvy jak chameleon a vzápětí se doktor mrknul znovu na výsledky a říká já se vám velice omlouvám sestra to tady špatně napsala. tak aspon vidiš ten příštup a nechápu jak se může někdo z titulem splést ještě v takové věci. Každopádně tvůj příběh jak čtu mi běhá mráz po zádech jsi hodně statčná že jsi to všechno vydržela a hlavně psychicky:-) klopbouk dolů holka:-) jsem ted v 17tt a nevím čím to může být ale mám tupou bolest v břichu hlavně vždy jak sedím a jak se pak postavím asi si tlačím na bříško a malý se tím ozývá:-) ty jsi ten AFP měla v jiné formě než v MOM nebo nevím koukám do papíru a mám tady 75,22ng/ml převedeno v 2.88MOM. Abych pravdu řekla já už mám v hlavě chaoz z těch všech výsledku. Modlím se at je vše ok je to naše vytoužené první miminko. Jinak tobě gratuluju a přeju ti lehký porod a kreásníého zdravého syna:-)
Marci22:tý jo tak to je fakt mazec,že se sestra spletla..ale co potom ty a tvůj přítel,když vás takhle vystresovali?je to fakt hrůza,co se kolikrát děje v tom zdravotnictví,člověk se nestačí ani divit!!!Já být tebou tak jsem úplně v klidu,ono prý taky hodně dělá,kdy přesně ti ty triple testy udělají,stačí aby to udělali o týden třeba dýl a hned je ten výsledek zkreslený!Můj doktor mi sám říkal,že nechápe proč se u nás tyhle testy ještě dělají,že to dělají jen u nás,pak se pacientky akorát zbytečně stresují falešnými výsledky.V jiných státech se prý dělá jen prvotrimest.screening a pak velký UZ a ten prvotrimestr.je prý spolehlivý na 90% kdežto triple testy prý jen asi na 60-70%,no tak pak je to fakt těžký!!!
Opravdu se ničeho neboj,určo to budeš mít v poho,tak hlavně dej pak po UZ vědět,jak jste dopadli,to já už 15.3. snad budu mít Vojtíška u sebe:o)jojo taky si říkám jaká jsem statečná,protože tím čím jsem si prošla bych nikomu fakt nepřála,vím,že nejsem jediná,kterou něco tak ošklivého potkalo,ale kdo to sám nezažije,neví o čem mluví…Tohle moje druhý těhu byly fakt nervy,ale myslím si,že konečně to štěstí se na nás taky usmálo a teď už se jen těšíme na zdravého krásného Vojtíška:o)od včera od včera mi nějak zesílil výtok,tak doufám,že mám porod za dveřma,že už se to pomalu,ale jistě připravuje:o)uvidíme no,kdy se mu bude chtít vykouknout na svět:o)
A ty už víš,co čekáte?nebo to je překvapení?tobě taky přeju ať se vám narodí krásné a hlavně zdravé miminko,protože to zdraví je ze všeho nejdůležitější a na ničem jiném vůbec nezáleží!!
kopretina84: Můj byl z toho hodně špatný ale nedával to najevo at nestresuje ještě více mě. Já jse taky slyšela že pokud se testy udělají později nebo je špatně vypasaný týden těhotenství tak to hodně zkresluje. Já práve jsem nahlásila PM 16.10 2011 ale řekla jsem doktrovi že si nejsem jistá a on že si to pohlídá a podle UZ mi řekne přesně nakonec mi řekl že jsem PM měla 29.10 2011 ale to je jak poslední dobou jsem nad tím přemýšlela tak to je blbost protože já jsem 1.11 2011 měla autonehodu rychlá mě odvezla na chirurgii a tak mi braly krev protože jsem nahlásila že mám asi týden a pul zpoždění a podle krevních testu jsem ještě těhotná nebyla. Mám v tom chaoz. Já jsem totiž si nikdy já blbá nepsala měsičky kdy začly a kdy skončili a vidiš ted se stresuju…
jinak triple testy jsou falešné četla jsem to na netu že se vůbec ti doktoři diví že to pořád ještě dělají. Jasně ozvu se ti toho 15.3 jak jsme dopadly,bojm se toho jako čert ale na druhou stránku nestrácím naději a pevně věřím že miminko je zdravé. Dneska jsem byla na gyndě protože už asi třetí den mě bolí břicho,doktror mě prohlídl miminko v pořádku a bolesti břicha jsou způsobené tím že mi roste děloha. odychla jsem si teda pořádně:-) a ještě ptala jsem se ho jestli ty výsledky toho AFP může zkreslit to že jsem měla hematom a krvácela jsem a špinila a on mi odpověděl že ne že tím to není byla jsem z toho v poatsi protože mi genetik a řekl že to může být způsobené tím krvácením a dokonce jsem to četla i na lekarionline.cz tam mudr.fisherová nějak tak psala a měla stejnou odpověd jako genetik. tak ted si vyber… Zatím nevím co to bude možná by mi doktro už řekl ale mimisek má pořád nožky u sebe a tak pokaždé co jdu na kontrolu se nedozvím protože pořád ty nožky:-) asi se stydí
No možná že už ti porod klepe na dveře hlavně pak písni jak budeš už pak s maličkým doma jak se vám daří:-)Vojtíšek stejné jméno jak od mé kamarádky malý:-) hezké:-) děkuji a přesně jak říkáš zdraví miminka je nejdůležitější a na ničem jiném nezáleží!!!