Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
moje dcerka má na rukách pořád roztřepené nehty, má je na koncích jakoby dvojité, snadno se lámou a třepí. Čím to je způsobeno a co s tím? Myslím si, že bude asi problém ve vitamínech, je to tak? Jaké dodat nebo máte jinou radu?
Moc děkuji ![]()
To mě zajímá, jestli má někdo má radu, přiživím se na této diskuzi
![]()
Ahoj. Třepení nehtů se objevuje buď po délce nebo po stranách, je způsobeno dlouhodobým strádáním v důsledku diet, špatné životosprávy, nedostatku vitamínů…
Na stav nehtů působí i onemocnění jako sezóní chřipky, kašel,horečka, nachlazení…i některé léky mohou nehty negativně ovlivnit.
Podélné vroubkování nehtů je přisuzováno nemoci nebo nějaké infekci v těle.
Ahoj. Děkuji.
Nevím, jestli tomu správně rozumím
.
Jak je to myšleno podélně? Dcerka má roztřepené prostě ty konečky nehtů, kde se stříhá, většinou jakoby ted střed nebo celou tu plošku.
Co se týče výživy, snažím se jí dávat výživné dobré jídlo, jí hodně ryby, zeleninu, mléčné výrobky atd., jen je u ní od malička problém, že prostě moc jíst nechce, od mala byl pro mě čas jídla s ní noční můrou, něco do ní dostat, ale takových dětí je spousta (viz diskuze). Jinak nemocná bývá klasicky jako ve školce, jinak !doufám! nic jiného.
Syn má stejný problém, není moc velký jedlík, ale denně má ovoce, jogurt, tvdrý sýr… ![]()
Nevíte někdo, co konkrétně chybí, že se to projevuje takhle?
nevim jak to řešit u dětí, ale mě na to pomohl do 2-3 týdnů panthenol- tablety na vlasy a nehty
ahoj nehty to je svízel, doporučuji hodně vápníku a vitamínů a poradit se s kožním lékařem , nevím jak máš dcerku starou…
zkuste homeopatickou Calcareu carbonicu CH9 - 3× denně 2 týdny a uvidíte - jde-li jen o nehty, tak se to zlepší, pokud je tam hlubší problém, musí se pročistit například játra.
Pokud mě moje znalosti napovídají (nejsem doktor ani biolog), je třepení nehtů zpsobené problémem se složením rohoviny v lidském těle; konkrétně trochu chybí jedna bílkovina, myslím se jmenuje keratin(nejsem si jistý). Tělo si ji vyrábí za přítomnosti vitamínu B12, který je obsažený právě v tom Panthenolu. Nedostatek B12 taky může mít v pozdějším věku za následek neurologické defekty (to má můj kamarád), velkou nebo zase malou citlivost hmatových tělísek.
U mě pomohl taky panthenol, protože mi i mhodně praskají koutky, tak beru vitamín B a na nehty to má taky dobrý vliv.
není to B12, ale B5
pokud má tento problém dítě, které jí zdravou stravu, je problém někde hlouběji. panthenol je hlavně pro starší, spálenou, poškozenou pokožku a vlasy … (to je můj názor)
Kyselina pantothenová = vitamín B5
Název pro kyselinu pantothenovou pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“; vitamín B5 se skutečně nachází v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, především v mase a vnitřnostech, celozrném pečivu a luštěninách. Kyselina pantothenová musí být neustále dodávána v potravě, ale její nedostatek je vzácný, vyskytuje se totiž prakticky ve všech potravinách. Nedostatek se projevuje jako burning foot syndrom, který byl popsán u válečných zajatců. Projevuje se křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím. Podle jedné studie nedostatek vitamínu B5 způsobuje akné. Uměle vyvolaný nedostatek u zvířat způsobuje poruchy růstu, neplodnost, a dermatologické poruchy.
D-Panthenol je provitamín, ktorý sa v koži oxiduje na vitamín B5 - kyselinu pantoténovú. Okrem zdravotných problémov jeho nedostatok spôsobuje kozmetické defekty, napr. predčasné šedivenie vlasov, drsnú, suchú, citlivú pokožku náchylnú na ekzémy, nadmernú tvorbu rohoviny (napr. na pätách, lakťoch), degeneráciu nechtov, zápaly a opuchy sliznice ústnej dutiny. Kozmetikou s D-pantenolom je možné mnohé problémy zmierniť. Potvrdilo sa, že urýchľuje obnovu zárodočnej vrstvy pokožky a tým i epitelizáciu poškodeného kožného tkaniva.
holky, využila bych této diskuze…mám 4 letou holčičku a máme podobný problém. Na ruko se jí nehýtky třepí, jen když je má moc dlouhé, jinak je to OK. Ale na 1 palci u nohy jí ten nehet prasknul ( puknul) a je mírně odchlípnutí ( prostě když jí chci obléknout punčošky, musím opatrně, abych jí o to nezavadila( - nevím jak jinak to popsat. V půli nehtu je prostě šupina nehtu , odloupnout ani pilovat jí to nechci, ani se to asi nemá. Chtěla jsem počkat až jí to odroste, ale teď jsem narazila na tuto diskuzi, tak třeba poradíte. Jinak ta prasklinka je vlastně na tom nehtu, ne od shora dolů ale jakoby z prava do leva. No snad to bude pochopitelné ![]()
Moc díky za rady MOnika
Tohle se stalo mně osobně, už na druhém stupni základní školy a potom na střední škole. Vždycky, když jsem si vybral nevhodné boty (těsné nebo s nevhodným půdorysem) tak se mně stalo přesně toto. Stačilo ale počkat, až ten prasklý nehet odroste, pravidelně ho stříhat - a problém zmizel. (Nehty se tvoří na nehtovém lůžku - je pod kůží mezi nehtem a nejbližším kloubem. No a „růst“ nehtu je vlastně vytlačování části nehtu, která vznikla dřív než to, co se právě na nehtovém lůžku tvoří…) Zkusil bych se taky podívat, jestli ty boty, co v nich chodí, jí jsou dobré. Nejen délkově, ale jestli ji netlačí do palce třeba z vnitřní strany nohy… Neboj, to bude časem O.K.