Rozvod a roční dítě

417
20.4.13 12:13

rozvod a roční dítě

Ahojky, prosím o radu a POMOC, vy co máte zkušenost s rozvodem a měli jste roční miminko.
S manželem máme dceru, když bylo dceři 7měsíců s manželem jsme se rozešli, odešel bydlet k rodičům. Důvod rozchodu bylo, že mi s ničím nepomohála s dcerou, ani jednou jí nedokázal přebalit, nechodil s kočárem ven, nic ohledně dcery ho vůbce nezajímalo. Postupem času jsme se odcizili a láska vymizela.
Teď je tu problém, dvceři je teď rok. Manžel jí jezdí navštěvovat jednou maximálně 2× týdně k nám domů. Manželova matka se do toho plete a chce dceru mi neustále brát. Dcera je příliš malá a k nám jí navštěvovat může on i jeho rodina kdykoliv a i ven do kočárku si jí berou, ale aby si jí odvezl na celý den nebo pryč autem to už nesnesu. Nedůvěřuji mu a myslím si že se o ní ani nedokáže postarat.
Chce si dceru brát na celý víkend, s čímž já v zásadě nesouhlasim. Dcera špatně v noci spí a je na mě dost zvyklá.
Prosím o radu, co s tim???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31333
20.4.13 12:31

A máte to nějak soudně rozhodnuté?
pokud ne, tak by možná pomalu byl čas to pořešit. Jenže musíš počítat s tím, že pokud dítko není kojené a manžel není nějaký vyfetlý vyvrhel, tak už ten víkend bude na pořadu dne - nicméně samozřejmě to bude prošetřovat sociálka, jeslti u sebe otec má dostatečné prostředí (postel, hračky, časem i vlastní pokoj)…

moc sem ti neporadila…ale tak se situace má, teoreticky by otec mohl žádat i střídavou péči a pak by byla doma ještě míň :think:
takže vyzkoušet a uvidíte, jestli mu malá bude celé noci řvát, tak možná sám z těch víkendů upustí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19503
20.4.13 12:31

@Elinka92 Já jsem se rozváděla když měl malej dva roky. A můj důvod stejný jako Tvé důvody. Syn nebyl na manžel zvyklej a tak si ho nemohl brát ven. Byl s ním na dohled, jinak syn hrozně brečel. Tchyně naštěstí o syna neměla vůbec zájem. Od rozvodu ho viděla asi 3× a to už je to 11 let. Pokud je tchyně normální, tak se jí to pokus vysvětlit. Někdy je to těžké, ale třeba to půjde. Dcera je na tohle ještě malá. Jinak já jsem taky syna nechtěla „dávat“ na celej den (i vzhledem k jeho zdravotnímu stavu). Držím palce. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
20.4.13 12:37

Roční dítě ale už se svojí rodinou- otcem a babičkou přežije celý den i víkend. Pokud to vezme otec soudně, tak mu nejspíš víkendy umožněné budou. Zvlášť když má i babičku, která se chce starat. Dcerce se nic nestane, vždyť „tchyně“ vychovala dítě, tak se tolik neboj. Vzhledem k četnosti návštěv otce je na něj dcera určitě zvyklá, tudíž si myslím, že soud ani OSPOD ve víkendech problém neuvidí. :nevim: Takže co s tím? Přestat být tak úskostlivá, je to její otec a má na ni svá práva :hug: Takže se s tím smiř, bude to lepší pro tebe i pro dcerku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Ivy
20.4.13 12:46

Každý víkend mu možná nepřiklepnou, ale buď připravena, že mu nikdo klacky pod nohy házet nebude. Roční dítě je už dost staré na to, aby mohlo se svým otcem strávit delší čas ;)

• Citovat
  • Upravit
19503
20.4.13 12:51

@Elinka92 Když jsem se rozváděla a řešili jsme sya, u soudu nám řekli, že poku se dohodneme, nebudou nám určovat s kým, kdy a jak dlouho bude syn pobývat. Všechno je o dohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
20.4.13 12:52
@marca46 píše:
@Elinka92 Když jsem se rozváděla a řešili jsme sya, u soudu nám řekli, že poku se dohodneme, nebudou nám určovat s kým, kdy a jak dlouho bude syn pobývat. Všechno je o dohodě.

Tady ale očividně dohoda možná není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
20.4.13 12:55

Střídavou péči mu nikdo nedá, u takto malých dětí se to ani nedává, soud přidělí dítě matce. Vím to protože jsem byla v podobné situaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
20.4.13 12:56

Nemůžeš jim třeba tvrdit, že ještě kojíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19503
20.4.13 12:56
@araw píše:
Tady ale očividně dohoda možná není :nevim:

U nás to ze začátku taky tak vypadalo. Ex vyhrožoval že mi bude dělat peklo, ale nakone si to rozmyslel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
20.4.13 12:59
@Lenka990 píše:
Střídavou péči mu nikdo nedá, u takto malých dětí se to ani nedává, soud přidělí dítě matce. Vím to protože jsem byla v podobné situaci…

Ona se neptá na svěření do péče, ale na rozsah styku…to jsou dvě rozdílné věci…zatím to nemáte upraven soudně, tudíž bych jí dávala jen pod dohledem, tzn. do kočárku nebo na pohrání doma…je prostě malá a fixovaná na Tebe, zvláš´t pokud o ni moc nejevil zájem…nevím v jaké jste fázi rozvodu, ale teprve až budeš mít soudní rozhodnutí, tj. rozsudek o svěření do výchovy a dále výživné, a popřípadě i soudně upraveý rozsah styku (a tady bych ho doporučovala), pak to budeš muset respektovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31333
20.4.13 12:59

@Lenka990 proto jsem psala teoreticky, poslední dobou soudy dávají střídavku čím dál častěji (dle informací soc. pracovnice je v tom jakýsi lobbing za práva otců), dokonce se střídavou péčí ani nemusí matka souhlasit (což je teda postavené na hlavu, střídavka je především o dohodě a komunikaci mezi bývalými partnery)…
nicméně klasický model víkend co dva týdny a den dva v tom týdnu bez víkendu je celkem standard, na který musí být maminka připravená, že může nastat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
20.4.13 13:05
@Mar__tanka1983 píše:
@Lenka990 proto jsem psala teoreticky, poslední dobou soudy dávají střídavku čím dál častěji (dle informací soc. pracovnice je v tom jakýsi lobbing za práva otců), dokonce se střídavou péčí ani nemusí matka souhlasit (což je teda postavené na hlavu, střídavka je především o dohodě a komunikaci mezi bývalými partnery)…
nicméně klasický model víkend co dva týdny a den dva v tom týdnu bez víkendu je celkem standard, na který musí být maminka připravená, že může nastat.

není pravdou, že matka nemusí se střídavkkou souhlasit, dle judikatury, je shodné stanovisko rodičů rozhodující! neříkám, že se nenajde soudce, který by šel do střídavky i přes odpor jednoho z rodičů, ale moc takových nebude…jnak se zde nebavte o svěření do péče, jak píšu výš, jde o rozsah styku otce s nezletilou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
20.4.13 13:06
@Vojtula píše:
Nemůžeš jim třeba tvrdit, že ještě kojíš?

já se obávám, že v tomhle případě soudu stačí se podívat do zdravotní průkazky dítěte, kde je napsáno-kojen plně nebo kojen částečně…ano x ne…a pokud má u obou kolonek napsáno NE…tak jí asi nikdo neuvěří, že zase začala kojit…třeba po čtvrt roce…

• Citovat
  • Upravit
7257
20.4.13 13:09
@Lenka990 píše:

Lenko, to ale nemůžeš takto říci. Jednak se na střídavku zakladatelka neptá a jednak to opravdu záleží na situaci a soudci, který vás má. Jeden má názor takový, druhý úplně jiný, takže říct, že se nedává je nesmyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna