Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Nemusí se podávat žádost, pokud jste dohodnuti a rozvádět se nechcete
Mě u mého prvního pokusu o rozvod a i tatáž situace u manžela (u obou první žádosti byly staženy) más předvolali jako že k rozvodu, my řekli, že jsme se dohodli a tím to skončilo. U Obou proběhlo svěření dětí do péče a to zůstalo a neměnilo se. U Konečných rozvodů se to pak už nemuselo řešit.
To záleží na vís buď tu žádost o výchově dětí stáhnout když teda se rozvádět nebudete a budete žít spolu a dál fungovat jak rodina, nebo to nechat doběhnout do konce a nechat určit kdo bude mít děti v péči a alimenty rozvádět se pak nemusíte.
A nebude to přinášet nějaké problémy, když necháme vydat ten rozsudek o rodičovské zodpovědnosti? Jako, že o děti se právně starám jen já a že nepodáme návrh na ten rozvod? Jak to funguje? Budeme doopravdy normálně fungovat jako rodina.
Ještě dodám, že u stání jsme se dohodli na tom, že děti budu mít já i výživné bylo stanoveno, jen nám ještě nedošlo rozhodnutí resp. rozhodnutí soudu na základě dohody.
Pokud ještě nebyla podaná žádost, tak rozsudek o určení výživného a o dětech nabude právní moci a tím to skončí. Pokud byla podaná žádost, tak si vás předvolají a tam jim řeknete, že jste se dohodli a tím to skončí. Žádné problémy nebudou
No to záleží jak se na to budete koukat vy dva a jestli to třeba manželovi nevadí?
jinak je to jedno, i když by jsi měla děti ty v péči tak to neznamená že otec strácí nějakou rodičovskou zodpovědnost nebo práva. prostě pojedete dál jak do teď nebo jak jste se dohodli nevím co byla příčina toho to podávat a proč jste si to rozmysleli a na čem jste se dohodli.
@valtřinka píše:
Pokud ještě nebyla podaná žádost, tak rozsudek o určení výživného a o dětech nabude právní moci a tím to skončí. Pokud byla podaná žádost, tak si vás předvolají a tam jim řeknete, že jste se dohodli a tím to skončí. Žádné problémy nebudou
přesně tak a záleží, jak se k tomu budete stavět vy. Já i muž s expartnery jsme tohle dál neřešili a pak to urychlilo rozvody.
Taky znám rodinu, kde se k vůli jistým problémům chtěli rozvést. Ale nakonec se nerozvedli. Jen proběhl soud o svěření dítěte do péče matky a určení výživného otci. Oba se dohodli. Chtěli to tak, protože manželka se k vůli jistým problémům odstěhovala do jiného bytu, kdyby neměla rozsudek o výživném, neměla by nárok na dávky - nepočítali by je samostatně.
Žijí odděleně, každý na vlastní triko, ale manželé zůstali. Co se týče práv a povinností otce k dítěti, je to tak, jako by byli rozvedeni. To usnesení platí se všemi důsledky, co se týče toho, kdyby otec neplatil výživné a matka třeba bránila styku dítěte s otcem.
A jaká je druhá možnost? Můžu to ještě nějak stornovat dokud to nenabyde právní moci? Nebo já fakt nevím co bude nejlepší, aby nás to nějak neomezovalo
.Odpustili jsme si, důvod rozvodu pominul.
Já osobně bych rozhodnutí o svěření dětí do péči atd. nechala proběhnout. Může se stát, že se časem zase poškorpíte a na rozvod dojde, a pak ho to alespoň a) urychlí b) nemusíš se bát, že pak manžel třeba bude naštvaný a nedohodnete se.
Takhle už máš svoje jisté.
To je asi svatá pravda, takže si taky nemyslíš, že by mě to třeba nějak omezovalo? Nebude k nám chodit domů už sociálka nebo něco?
Určitě k vám nikdo chodit nebude a nikdo nebude nic řešit… bude to fungovat, jako kdyby to nebylo…
Holky, prosím znovu o radu, s manželem jsme spolu zůstali a dostali jsme se teď do situace, kdy by nám vyšel příspěvek na bydlení, ale teď nevím jestli do toho musím uvádět i to výživné, když žijeme spolu a k rozvodu nedošlo. Jen existuje ta dohoda o svěření do péče, kde je výživné uvedeno.
Dali jsme se dohromady až po nabytí právní moci dohody a fakticky žijeme jako by dohoda nebyla viz první příspěvek z roku 2013. ![]()
Prosím někoho, kdo má zkušenosti se zrušením rozvodu o zodpovězení složitého dotazu. Měli jsme již stání ohledně dětí před rozvodem. Rozvod ale nebude (došlo k dohodě) ani není podaná žádost, rozsudek ohledně svěření dětí do péče a výživného ještě nepřišel. Co máme teď dělat, když už se nechceme rozvést? Co bude nejjednodušší? Máme to nechat tak a potom nepodávat žádost o rozvod? Děkuji