Rozvod - nutný nový OP?

624
15.3.22 21:08

Rozvod - nutný nový OP?

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli se musí po rozvodu vyřizovat nový OP? Bydliště i adresu mám stejnou, příjmení jsem si nechala taky stejné ( po manželovi ), jediné, co se změnilo, tak je stav, že už nejsem vdaná, ale rozvedená… Ale to je přece údaj, který se už uvádět nemusí, ne? Je možné, že bych kvůli tomu měla neplatnou občanku?
Dneska jsem si šla na poštu vyzvednout doporučený dopis, ale nedali mi ho, protože mám prý neplatnou občanku :think:. Rozvod nabyl právní moci začátkem ledna…
Nemáte někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17395
15.3.22 21:14

Pokud máš v občance uvedený rodinný stav je po rozvodu neplatná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
15.3.22 21:15

No a ty máš v OP stav uvedený? Pokud tam máš vdaná, tak si musíš o nový OP zažádat. Přečti si rozsudek o rozvodu, je to tam napsané, tuším do 30 dnů od doručení rozsudku.
Ale nějak nechápu, jak by to úředník na poště zjistil, že máš neplatný průkaz kvůli rodinnému stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8827
15.3.22 21:18

Pokud v OP máš zapsané, že jsi vdaná, tak ano, je neplatný a musíš si vyřídit nový. Pokud to tam nemáš, tak je to ok, všechny údaje tam máš pravdivé. Ale teda není mi jasný, jak paní za přepážkou na poště mohla vědět, že jsi rozvedená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2158
15.3.22 21:22

Je to tak jak pisatelky vyse zminuji. Take mi neni jasne, jak to za prepazkou zjistili, ze jsi rozvedena a OP je neplatny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
15.3.22 21:25

No a není teda prostě jen prošlá, jako že stará?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
15.3.22 21:26

Já s občankou fungovala po rozvodu asi 2 roky, pak kvůli bance jsem si musela ten stav nechat změnit. Na úřadu mi řekli, že mi za to můžou naparit pokutu, ale spokojili se s domluvou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
624
15.3.22 21:36
@safina píše:
No a ty máš v OP stav uvedený? Pokud tam máš vdaná, tak si musíš o nový OP zažádat. Přečti si rozsudek o rozvodu, je to tam napsané, tuším do 30 dnů od doručení rozsudku.
Ale nějak nechápu, jak by to úředník na poště zjistil, že máš neplatný průkaz kvůli rodinnému stavu.

Rozsudek jsem si ted cetla a je tam zminován jenom případ, kdybych si chtěla vzít zpátky svoje rodné příjmení, že mám na to právo do 30 dnů. Ale o změně občanky jako takové tam není ani zmínka…
Platnost končí v roce 2026.
Paní u přepážky zadala do pc číslo občanky a tam se jí ukázalo něco ve smyslu, že je OP blokován z ministerstva ČR ( nebo něco takového ). Paní na to taky hleděla…
Takže si tam zítra pro dopis zajdu s pasem a zaroven na úřad vyřídit si nový op… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1519
15.3.22 21:37

Jak na poste vi, ze jsi rozvedena a mas neplatnou obcanku? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
15.3.22 22:05
@Peggi píše:
Rozsudek jsem si ted cetla a je tam zminován jenom případ, kdybych si chtěla vzít zpátky svoje rodné příjmení, že mám na to právo do 30 dnů. Ale o změně občanky jako takové tam není ani zmínka…
Platnost končí v roce 2026.
Paní u přepážky zadala do pc číslo občanky a tam se jí ukázalo něco ve smyslu, že je OP blokován z ministerstva ČR ( nebo něco takového ). Paní na to taky hleděla…
Takže si tam zítra pro dopis zajdu s pasem a zaroven na úřad vyřídit si nový op… :nevim:

Já mám v rozsudku toto:
„Manžel, který přijal příjmení druhého manžela, může do šesti měsíců po rozvodu manželství
oznámit matričnímu úřadu, že přijímá zpět své dřívější příjmení, popř. že upouští od užívání
společného příjmení vedle příjmení dřívějšího (§759 o. z.). Účastníci jsou povinni do 15 pracovních dnů po právní moci tohoto rozsudku nechat si
v občanském průkazu vyznačit změnu stavu.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17395
16.3.22 07:36
@safina píše:
Ale nějak nechápu, jak by to úředník na poště zjistil, že máš neplatný průkaz kvůli rodinnému stavu.

Protože existuje databáze OP podle čísel… a ta občanka ve které má zakladatelka rodinný stav vdaná už je neplatná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1195
16.3.22 07:47

Přesně tak, pošta zjistí, že je OP neplatný a běžně kvůli tomu nevydává psaní atd… Rychle na úřad domluvit výměnu a hodit psí oči, abys nedostala pokutu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna