Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj potřebovala bych poradit. Na začátku února odeme a dětí odešel manžel po 6 letech manželství. Na cestě je třetí dítě termín mám v červnu. Ale o co mi jde..není to biologický otec ale nechal se zapsat na matrice po svatbe do rodných listů. Dneska si přijel pro zbytek věci a řekl že rozvod je podaný u právníka ale že je to zastaveny že na to neměl. Tak sem se ptala jestli teda nějak řeší děti a on že právník to řeší ale že by neměl být problém se vzdát otcovství kvůli tomu že nejsou jeho. Prostě nechce platit alimenty a to jsem ho varovala na matrice když se nechal zapsat ať se pořádně promysli, varovala ho i matrikarka.. chtěla bych nějak zjistit jestli je pravda že podal žádost o rozvod, když sem to zjišťovala v únoru přez soudy tak nikde nic nebylo. Navíc by potřeboval aspoň oddací list k tomu ne? Čekala sem že vrátí..děti když ho viděli na tu chvilku než museli do školy tak brečeli radosti a obě ho šli obejmout… Objal je taky… O malý co ted čekám nevěří že je jeho budu si pak na svoje náklady dělat test otcovství už sem to zjišťovala a můžu hned po porodu ze slin. Důvod toho že odešel bylo že sem na něj žárlila… Děkuji za rady
![]()
Vzdát se otcovství podle me jen tak nemůže, i když není bio otec. To bys asi musela chtít po bio otci, aby se zapsal místo něj. A ani tak by to asi nebylo jednoduché. Pokud je důvod jeho odchodu to, žes na něj žárlila - sáhni si do svědomí, jestli jsi mela opravdu důvod, pokud ne, začni intenzivně psychoterapii a snaž se spravit vztah s manželem. Pokud ano, ten důvod tam byl, postav se na vlastní nohy a bídáka pošli někam, podej ten návrh sama a najmi si taky právníka. A hodně štěstí a duševních sil přeju k tomu.
Po svatbě šel na matriku podepsat otcovství? Ale jdi ty brepto.
Tak pokud si je chtěl osvojit, tak někam to jít podepsat musel?
To není jeho ani to dítě počaté v době trvání manželství?! Soud bude v tomto případě koukat na zájmy dětí. Pokud se nechal dobrovolně před 6 lety zapsat do RL, tak ho pravděpodobně nevymažou jen proto, že není otec. To dítě, co je na cestě, bude automaticky jeho. Jak se k té situaci postaví soud je otázkou. On o ty děti už nejeví zájem? Nechce je vídat, stýkat se s nimi, pečovat o ně? 6 let jen tak vymaže?
Jedine reseni tohoto rebusu je to, ze se vdavala tehotna s dvojcaty.
@terien píše: Více
tak pokud u těch prvních dvou dětí nebyl nikdo v RL, tak se podle mě na matrice může nechat zapsat bez problémů ![]()
A proč by ne? Pokud děti neměly v RL nikoho, není to vůbec problém: proč by měl kdokoli bránit v přiznání vyživovací povinnosti na děti? ![]()
@Keyllah píše: Více
Jakože měla děti bez otce a další v manželství, které není jeho? Tak ta je hustá, to mě upřímně nenapadlo.
A biologicky otec je kde? Tohle neni tak snadné, pokud v tom rl listu jednou zapsaný je, tak jo soud jen tak nevymaže, když si řekne. Musel by mít asi fakt dobrého právníka a výsledek je i tak nejistý. Proste si nemuze jen tak osvojit deti a pak je zas vymazat.
O podaní rozvodu musíš být informována, on k tomu potřebuje oddací list a rodné listy dětí, pokud to máš ty a on si to nepůjčoval, tak nic nepodal. Ja podávala návrh na rozvod minulý měsíc a soud mě kontaktoval prakticky okamžitě zpátky datovkou, manžela o pár dní později písemně. Testy otcovství at si děla na své náklady on, ty je nechceš ne? A ze zákona je dítě jeho. Nenech se oškubat. Pokud si si jista, ze dítě jeho je, tak bych rozhodne ze svého nic neplatila.
to třetí, v tom manželství, podle ní jeho je, ale on jí nevěří. Ty první dvě měla s někým jiným před manželstvím, ale prázdný RL a on se tam u těch starších nechal po svatbě zapsat…jako, to fakt chceš…
Je to celé vtipné, důvod rozchodu je údajně, že na něj žárlila, ale že to dítě možná vůbec není jeho, to ten důvodu určitě být nemůže
To se někde kur.vila a on jí doma hlídal dvě děti, které ani nejsou biologicky jeho? Mazec.
edit: aha, on nevěří, že je jeho. No tyhle elaboráty bez diakritiky někdy pochopit, to je nad moje síly…
Příspěvek upraven 18.03.25 v 10:59
@Kriss Tina píše: Více
Dítě co čekám je opravdu jeho… Vím komu sem roztáhla nohy jak tady ostatní píšou že sem hustá tak… Starší děti neměli otce uvedeného protože nechtěl pak platit alimenty kdyby jsme se rozešli ale obě jsou jednoho chlapa. Starší dceri bude 15 a mladší 10. Se starší dcerou si manžel píše, občas se na ně ptá. Žárlila sem oprávněně, ale údajně sní nic neměl. Ale i tak mám zájem ten vztah zachránit..já ano, manžel už ne..
@Anna434 píše: Více
A tys jako souhlasila s tím, že bio otce vyvážeš z povinnosti platit alimenty?? Proč? To jsou přece peníze pro dcery, ne pro tebe ![]()
Je úplně jedno, zda zachráníš váš vztah nebo ne. Toto dítě, co je jeho, už jeho zůstane a bude na něj platit dál. Jestli je schopen sehnat dobrého právníka, co ho vyváže z povinnosti platit na dcery, to je ve hvězdách.