Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Pro lidi ve stejné situaci jsem našla užitečnou a přehlednou tabulku, kde je možné sledovat projednání novelizace tohoto paskvilu…doufám, že páni poslanci se nad tím dostatečně zamyslí
ale jak to vidím, než se to dostane k závěrečnému rozhodnutí, potrvá to nejmíň do léta..ne-li o podzimu (s rychlostí našich vládních činitelů)
@reinkarnace píše:
no..problém je, že mi to nevyšlo přesně na měsíc a navazovala jsem jen téměř…3 týdny jsem byla hlášená na úřadě, jelikož první dcera je březnová a druhá dubnová
Tak v tom případě bohužel neplatí, že můžeš volit do výše 7600, když tam byla ta mezera..
@Lendeš píše:
Tak v tom případě bohužel neplatí, že můžeš volit do výše 7600, když tam byla ta mezera..
hm..tak jako moc fér to není..takovou věc člověk neovlivní přesně na den ![]()
@Lendeš píše:
kdybych věděla, že to bude tak komplikované, tak jsm si v těhotenství zažádala o prodloužení rodičáku o jeden měsíc (když jsem brala ten nejvyšší)
člověk netušil, že tím ovlivní tolik věcí (tím „přestupem“ o tři týdny později)
i když teď uvažuju, že mě vypršel jen rodičovský příspěvek…rodičák jako takový má přece člověk dýl než dva roky ne???
tak jsem mohla být na RD dál, jen 3 týdny bez příspěvku…je v tom nějaký hokej
@reinkarnace I když nad tím ještě přemýšlím, tak bych se na to radši na ÚP informovala..protože RP náleží vždy za celý měsíc, tedy i za celý měsíc, kdy se dítě narodilo. Takže jestli ti náležel RP za celý březen na starší dítě a za celý duben na mladší dítě, tak nevím, jestli by nebyla šance, že splníš podmínku: „nárok na rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině vzniká bezprostředně po nároku na rodičovský příspěvek náležející na starší dítě“.
Edit: Nevím jak v tom hraje roli, žes byla registrovaná na tom ÚP..
@reinkarnace Tak RD ti trvala jen tak dlouho jako pracovní poměr..tys psala, že skončil v době pobírání prvního RP.
@reinkarnace na rd jsi nemohla být, když jsi nebyla zaměstnaná.
@reinkarnace píše:
no jo, omezená péče…ale v reálu - nesezdaný pár, kde matka je doma, čerpá RP přes přítele, který např. jezdí s kamionem a chodí domů jen na víkendy - paradoxně pečuje méně, než rozvedený manžel, který je s dětmi, pouze nesdílí lože se svojí ex
Lidi čeho my se ještě dočkáme v tom našem Kocourkově
ano, ti mají ale péči neupravenou. Tak dejte dítě do společné péče a je to, ne?
@Lendeš píše:
@reinkarnace I když nad tím ještě přemýšlím, tak bych se na to radši na ÚP informovala..protože RP náleží vždy za celý měsíc, tedy i za celý měsíc, kdy se dítě narodilo. Takže jestli ti náležel RP za celý březen na starší dítě a za celý duben na mladší dítě, tak nevím, jestli by nebyla šance, že splníš podmínku: „nárok na rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině vzniká bezprostředně po nároku na rodičovský příspěvek náležející na starší dítě“.Edit: Nevím jak v tom hraje roli, žes byla registrovaná na tom ÚP..
no oni to udělali fikaně…v únoru mi poslali RP za únor a půlku toho března..hlídají sí to. Dostala jsem poměrnou část rodičáku za ten březen - podle toho, kolikátého je malá narozená
@Lendeš píše:
@reinkarnace Tak RD ti trvala jen tak dlouho jako pracovní poměr..tys psala, že skončil v době pobírání prvního RP.
aha..to je fakt
ale zvláštní, že tehdy mi uplynula doba určitá - tedy bych teoreticky už měla být hlášená na UP a přesto jsem nic nepřepisovala, dál mi běžel rodičák 11 500,– a přitom jsem už oficiálně byla nezaměstnaná…
@reinkarnace píše:
aha..to je faktale zvláštní, že tehdy mi uplynula doba určitá - tedy bych teoreticky už měla být hlášená na UP a přesto jsem nic nepřepisovala, dál mi běžel rodičák 11 500,– a přitom jsem už oficiálně byla nezaměstnaná…
Tam to nijak nevadilo, že ti uplynula smlouva, rozhodující je vyměřovací základ zjištěný ke dni narození nebo ke dní nástupu na PPM. A pokud jsi nehledala práci, tak nebylo ani proč se registrovat na ÚP…akorát jsi měla nahlásit na pojišťovně, že dál pobíráš RP.
@reinkarnace píše:
no oni to udělali fikaně…v únoru mi poslali RP za únor a půlku toho března..hlídají sí to. Dostala jsem poměrnou část rodičáku za ten březen - podle toho, kolikátého je malá narozená
Nebylo to spíš tím, že už jsi vybrala těch 220 tis.?
@Lendeš píše:
Tam to nijak nevadilo, že ti uplynula smlouva, rozhodující je vyměřovací základ zjištěný ke dni narození nebo ke dní nástupu na PPM. A pokud jsi nehledala práci, tak nebylo ani proč se registrovat na ÚP…akorát jsi měla nahlásit na pojišťovně, že dál pobíráš RP.
no mě tehdy řekli, že mi skončil rodičák a jelikož i uplynula smlouva, jsem teď nezaměstnaná o další rodičák si musím nahlásit přes manžela, jinak bych měla automaticky čtyřletý - základ nezáklad ![]()
@reinkarnace No to ano, já jsem reagovala na to, že ti běžel ten první rodičák, i když ti skončila smlouva…psala jsi „dál mi běžel rodičák 11 500,– a přitom jsem už oficiálně byla nezaměstnaná…“
@Tefanek píše:
Myslim, ze @zrcadlo tu psala, ze pokud ti navazuje rodicak na rodicak, tak si muzes volit sama, pokud jsi na prvni rodicak mela dostatecny vymerovaci zaklad. Pry to urednice casto nevi, ale na formulari je to nekde napsany.
Edit.: uz ctu, ze se opakuju.
jenže to je to…příspěvek mi nenavazoval - měla jsem 3 týdny prodlevu, kdy mi žádné peníze nešly. Takže pro další rodičák mi nemohli uznat předchozí vyměřovací základ
tak jsem to pochopila. Ale na rodičovské dovolené může být člověk dýl - jen to spolu asi nesouvisí ![]()