Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, kamarad a „kamaradka“ se rozvadi a je to docela ostre..bydli uz kazdy zvlast, ale manzelka stale chodi do bytu na kontroly, kdyz ma dceru on (8 let) a napr.ji ona donese snidani..nebo se pres tyden stavi pro nejake svoje veci, ma jich u nej -ve spolecnem byte na hypoteku jeste dost.. Stridaji si malou po tydnu a on musi byt brzy v praci a poprosil me abych jeho dceru zavedla do skoly..udelala jsem to 2× a manzelka (byvala to ma hodne dobra kamaradka) zacala vyvadet a povazuje to ode me za zradu..na socialce nejspise uvedla ze manzel se neni schopny o dceru postarat a vodi ji „sousedka“..nase dcery jsou velmi dobre kamaradky a ja s tou jejich delavala ukoly, obcas vyzvedla z druziny, hlidala ji..vse po domluve s manzelkou a jeji prosbou.. Vyslovne zakazala v druzine, abych ji vyzvedavala a dokonce ji zacalo vadit, ze se nase dcery spolu bavi..pritom do nedavna jsme spolu travili vsichni veskery cas. No tak to je tak zhruba na vysvetlenou o nasi- jejich situaci..Nutno podotknout ze jejich dcera ma s tatinkem od jakziva vetsi zazitky a opravdu se o ni stara bajecne..to vi i ona moc dobre.Ted jde o to, zda si soud muze predvolat nas (me) jako svedka k necemu, kdyby to vygradovalo tak, jak se zda, ze vygraduje..Netusim jak to u rozvodu chodi, kamarad si mysli, ze me predvolaji a proto se ptam zkusenejsich..
@NikiNaty
soud sám o sobě Tě asi nepředvolá, musí to někdo navrhnout jako důkaz. Někdo i jen sepisuje vyjádření a přiloží ho k žádosti apod.
achjo, to jsou situace, rozvodová válka no
@veri3110 aha a pokud jsem uvedena na sociakce ze ta a ta vodi dite do skoly protze to manzel nezvlada?? Taky dalsi detail, ze bydli na stejnem patre, holky se spolu i nekolikrat tydne koupaly ve vane a tu skolu mam po ceste do skolky, mam zachazku akorat ze vyjdu schody a malou odvadim az do satny.
@NikiNaty
tak manžel to může napadnout a ty mu případně svědčit, že tohle jste praktikovali již dřív, aby to napadl jako účelové tvrzení. Respektive on by naopak u soudu měl prokázat, že schopen se starat a pečovat je.
To není zas tak neobvyklá praxe u nás ve školce je taky pár maminek, které se střídají ve vyzvedávání, myslím tak, že vyzvedne dítě i sousedce, kamarádce. Otec by konečně mohl mít i placené hlídání. Kamarád by měl na sociálku dojít a dát svoje vyjádření nebo ještě lépe písemně. Koneckonců můžeš tam s ním jít i Ty, jestli ho chceš podpořit. O tom jaký důkaz soud připustí tzn. i to svědectví, rozhoduje soud podle vlastního uvážení. Sociálka bude psát vyjádření k soudu, zprávu, bylo by dobr s nimi začít spolupracovat.
@marguaret nevim, jak to myslis.. Problem mezi mnou a kamaradkou je, nybrz netusim jaky..ona mi to podala ze ji zradilo to, ze jsem ji odvedla do skoly..nic jsem neudelala ani nerekka, mam svych starosti dost a bohuzel co se odstehovala, cca mesic, nevidely jsme se..takze tak..je tam jeste jedna vec, ale ta je spise pracovni - prislibila mi misto a dnes mi rekla v podstate, ze bohuzel..To prikladam k tomu, ze jsem pomohla tentokrat jejimu manzelovi..Muj chlap a jeji jsou dalo by se rict velmi dobri pratele..nebo jsi to myslela jinak? Fakt tomu moc nerozumim..
@veri3110 jemu jeste domu nic neprislo, ani nevime jiste zda to teda uvedla na te socialce..mi to ale rikala cca 2-3 tydny zpatky, ze tam nasledujici den jede a rekne to.On bohuzel tu skolu rano nestiha, leda ze by ji dal do druziny rano, ale to zase prdola nechce.. Ja bych v tom nejradeji neangazovala vubec, snad se to vyresi ke spokojenosti obou stran..
@NikiNaty
tak ať na sociálku zajde nebo zavolá a zjistí, co tam manželka uvedla/neuvedla, nemusí čekat na vyzvání. Je to v jeho zájmu, být informovaný a připravený. Třeba tam šla manželka jen nezávazně „podrbat“ a v nikde v zápise to není. Oni jsou zvyklí, že rozhádaní rodiče na sebe hážou špínu.
Cistě lidsky je to nic proti ničemu, že tě poprosil o pomoc a z pohledu zájmu dítěte je to OK, vybral lepší možnost než družinu.
@veri3110 aha takze se muze informovat co manzelka rekla?? Vim ze u soudu lze nahlednout do spisu-to uz mam za sebou
ohledne alimentu a svereni do pece dcery..ale se socialkou zkusenost nemam, jen takovou ze se byla doma mrknout pred soudem. Tak dekuji ![]()
@NikiNaty píše:
@veri3110 aha takze se muze informovat co manzelka rekla?? Vim ze u soudu lze nahlednout do spisu-to uz mam za sebouohledne alimentu a svereni do pece dcery..ale se socialkou zkusenost nemam, jen takovou ze se byla doma mrknout pred soudem. Tak dekuji
muze chtít nahlédnout do spisu, co vede sociálka o případu. Je zákonný zástupce dítěte. Lepší je zavolat si předem. Já tuhle možnost využila, abych věděla, co o mně ex sepsal za elaborát
a hlavně z jednání, schůzky by paní úřednice měla udělat zápis, pokud to není jen tak, že si jdeš pro nějakou radu nebo tak.
@NikiNaty Ahoj ja tam bola teraz v štvrtok a som v rovnakej situácii ako ty. Dostaneš list k predvolanie, prídeš zkomtrolují osobné informácie o tebe. A prvý sa pýta sudkyňa a potom právnici, tých rozvádzajúcich. Stojíš celú dobu v tej půlkrohové drevené,, veci " ![]()
@Vartová aha no to je fain teda..a Tebe jako svedka predvolal nekdo z manzelu, nebo soud?
@NikiNaty Manžel si vyžiadal, že ma chce pred volať ako nestranne zaujatého svedka.
@Vartová aha tak snad to vyresi sami..vim ze bych to pak mela „faine“ ![]()