Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
máte někdo zkušenost s očkováním proti covidu při roztroušené skleróze?
Jakou vakcínu, byla nějaká reakce, poznali jste na sobě nějak zhoršení neurologické?
Popravdě jsem si před rokem myslela, že se svezu s kolektivní imunitou, ovšem zjevně to nedopadne, tak se chci taky naočkovat. Mám teda v plánu nejdřív otestovat protilátky.
Samozřejmě si popovídám s neurologem, spíš mě zajímají ty osobní zkušenosti.
Děkuji ![]()
Kolegyni to doktoři doporučili. Už má tři dávky a co vím, tak ani při jedný neměla žádnou reakci.
Primářka RS centra u nás rikala, ze ockovani muže asi u 2%vyvolat ataku. Doporučuje Janssena, protože je to jedna dávka a tím pádem menší zátěž na imunitu.
Kamarádka očkovaná Pfizerem, jeden den jí bylo mizerně, ale jinak naprosto v pohodě. Momentálně má doma nakažený děti, sama to nechytila. Očkování jí neurolog doporučil.
@Pipet Na covid jsi reagovala jak? Proti tomu by ockovani mohlo byt klidne.
Teta byla a na její nemoc to vliv nemělo.
Bohužel vzhledem k lékům se těch protilátek neudělalo nijak moc, tak je spíš otázka toho, jak je chráněná. TeĎ půjde na třetí.
@Bábrdl píše:
Teta byla a na její nemoc to vliv nemělo.
Bohužel vzhledem k lékům se těch protilátek neudělalo nijak moc, tak je spíš otázka toho, jak je chráněná. TeĎ půjde na třetí.
Kolegyně si taky nechávala zjišťovat před třetí dávkou protilátky a moc jich neměla, takže na třetí šla.
Také začínám uvažovat nad očkováním, když mi zjistili RS. Normálně mám imunitu velmi dobrou, ale kvůli kapačkám a lékům mě upozornili, že imunita bude slabší. Ale pořád nevím, nechci být ovce a i tak to můžu chytit..
Ja se branila co to slo. Covid jsem chytila pred rokem v laznich a nic moc mi nebylo. Zadna teplota nebo kasel. Bylo nas tam tolik Jen unava a zadny cich a chut. Kdyz uz nejsou testy zadarmo a v praci se musime my neockovani kazdy den testovat, tak jsem to vzdala. Jen me par dnu bolela hlava jinak nic. Uz jsem vazne premyslela, ze pujdu nekomu pozitivnimu uvarit, uklidit a donest nakup az do lednice. Radsi jeste jeden covid nez ockovani. Jen by deti musely do karanteny, a to by me asi hodne dlouho nenavidely. Rs 26 let.
Co jsem tak od jedné neuroložky slyšela, tak při některé léčbě RS nelze očkovat - a teď nevím, zda se jen nevytvoří protilátky nebo to má i nějaký negativní dopad. Určitě konzultuj s doktorkou nebo hledej na webu - záleží asi na stádiu RS a na léčbě, kterou máš.
RS byla v seznamu přednostních indikací. Teta s RS očkování má a vše ok.
@Pipet zeptej se svého lékaře. Obecně se u RS očkování doporučuje. Ale záleží i co máš za léčbu a podle toho je třeba to očkování naplánovat na nejvhodnější dobu. Třeba pokud bys měla biologickou léčbu podávanou jednou za několik týdnů.
@cecetka píše:
@Pipet Na covid jsi reagovala jak? Proti tomu by ockovani mohlo byt klidne.
Nevím, jestli jsem ho měla. Možná minulou zimu, ale příznaky takové celkem žádné, částečná ztráta čuchu, což mi pak došlo, že mě asi 14 dní zpátky dost bolela hlava dva dny - to mě bolí málokdy - a byla jsem taková přizdechlá, jinak nic. Stejně jsem byla doma, tak už jsem test nehrotila, neměla jsem koho nakazit.
@Lucka1111 Jo o těch lécích vím, já mám jiné, injekce 3× týdně.
Všem děkuji!
Brácha byl Phiserem normálně při RS a žádná reakce možná teplota. Ale je to asi hodně individuální a taky jsem se toho bála když oznámil že půjde.