Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj holky mám otázku. Před lety jsem měla neuro příznaky, bylo mi 18, takové to zakopávání, dvojité vidění, zadrhávání řeči. Proběhlo neuro vyšetření a CT, lékařka mi tenkrát nic moc neřekla jen že tam jsou léze a mám přijít na kotrolu za dva roky. Teď už je to deset let a pořád mám semtam tyto potíže, občas mám pocit že je to horší. Mívám často husí kůži a mravenčení v celém těle, plus to vidění a zakopávání. Potíže se žaludkem, průjmy. Několikrát jsem se svěřila obvodní a řekla mi vždy že to mám psychické a chtěla mi napsat neurol. To jsem odmítla protože se psychicky cítím v pořádku a je mi po psychické stránce fajn. Podstoupila jsem pouze gastro vyšetření, které bylo uzavřeno diagnózou refluxu. Nyní jsem změnila lékaře po dvanácti letech a ten jako první vyřkl podezření na RS, tenkrát v těch osmnácti nikdo o RS nemluvil, ani zmínka. Internet tolik ještě nebyl, řekli jen že mám nějaké léze a nejspíš mám ty potíže z hormonů, dál to se mnou nikdo neřešil a v podstatě mě odbyli. Připadala jsem si jako blbec. Je fakt že po doktorech jsem nikdy nechodila a za posledních deset let jsem byla u lékaře v průměru 1× za rok. Ani nevím na co se ptám, snad jsem se chtěla jen vykecat.Alča
No tak nějak to bylo i u mě, proto se na to nějak přišlo až teď při změně neurologa kvůli migrénám, neuroložka mě poslala na magnetickou rezonanci a pak na lumbální punkci
@Riky69 No vidíš ty bolesti hlavy to je taky kapitola, nikdy jsem to neměla a v posledním roce nejdřív 1× měsíčně, teď už 2×. Příští týden si jdu pro žádanku na neurologii tak uvidím.
Alča
Alčo a byla jsi na té kontrole po dvou letech?
Mám také nález, ale nejasný a chodím na kontrolní MR jednou za čas. Někdy po roku, někdy po dvou nebo po třech. První nález jsem měla před 12-ti lety a hlídají si to. K tomu se léčím na migrény, takže to hlídají tam.
E.
@Anonymní píše:
Alčo a byla jsi na té kontrole po dvou letech?
Mám také nález, ale nejasný a chodím na kontrolní MR jednou za čas. Někdy po roku, někdy po dvou nebo po třech. První nález jsem měla před 12-ti lety a hlídají si to. K tomu se léčím na migrény, takže to hlídají tam.
E.
Nebyla, když jsem se po dvou letech na to ptala obvodního tak říkal že je to zbytečné. No změnila jsem obvodního, tak teď bude následovat kolečko vyšetření.
Alča.
@Anonymní píše:
Nebyla, když jsem se po dvou letech na to ptala obvodního tak říkal že je to zbytečné. No změnila jsem obvodního, tak teď bude následovat kolečko vyšetření.Alča.
Tohle byla chyba, ptát se obvodního. Ale mám podobnou zkušenost v léčbě migrény, kdy mi také obvodní lékař raději napsal léky sám, než aby mi řekl, že tam můžu jít na kontrolu i po delší době.
A naopak, když mi nechali volnou ruku na objednání na neurologii a já tam přišla až po roce, kdy mi došly nasyslené léky na profylakci, tak jsem zase dostala vynadáno ![]()
E.
@Anonymní píše:
Tohle byla chyba, ptát se obvodního. Ale mám podobnou zkušenost v léčbě migrény, kdy mi také obvodní lékař raději napsal léky sám, než aby mi řekl, že tam můžu jít na kontrolu i po delší době.
A naopak, když mi nechali volnou ruku na objednání na neurologii a já tam přišla až po roce, kdy mi došly nasyslené léky na profylakci, tak jsem zase dostala vynadánoE.
Ano vím že to nebylo zrovna šťastné řešení, ale bylo mi 20, potíže se zmírnili, nebo spíš přestali na nějakou dobu. Pak byl chvíli relativně klid a pak nastali jiné nespecifické potíže.
Alča.
Jj těžko se u doktora obhajuje to že jsem unavená. Vždycky mi řekl že je to normální, protože jsem v tomhle věku těhotná ( bylo mi 37), nebo že to je normální protože mám malé dítě atd… ruku mám pořád jako tak nějak namoženou a taky se těžko specifikuje jak mě „bolí“. U mě pomohlo že jsem šla na Neurologii sama a strefila se na skvělou paní doktorku. Ve středu to s ní jdu probrat, jinak už jsem se s tím docela vyrovnala. První potvrzení byl ale stejně šok. Ikdyž jsem tušila že testy vyjdou pozitivní, přece jen svoje tělo člověk zná nejlépe…
@Anonymní píše:
@Riky69 Ahoj, muzu se zeptat jake jsi mela priznaky a jak dlouho?
Ahojky zeptat se můžeš, ale nevím jestli ti to bude něco platné. Přesto že mám RS jsem vedená v RS poradne - tak se nic nezměnilo. Musím na další a další vyšetření, jen protože je léčba drahá a nechtějí jí dávat. Takže znovu magnetická rezonance, WEP, SEP, oční. ( Vyšetření všechny byly v závěru RS) Jen na lumbální punkci už nemusím. Žila jsem s ní před tím, budu i nadále. Mám štěstí, že nemusím chodit do práce a tak to nehrotim. Nechápu včasnou diagnózu, když oddalují léčbu…
@Riky69 Ahoj!:) Zaprvé- moc mě mrzí, že se ti to potvrdilo, před půl rokem jsem byla v úplně stejné situaci a teprve teď si snad začínám trochu srovnávat co a jak. Jinak na ty vyšetření posílají každého… A s tou léčbou- je to sice nefér, na druhou stranu- pochopila jsem to tak, že existuje nějaký CIS (klinický izolovaný syndrom), který je vlastně spíš podezřením na RS, jen jedna ataka atp. A tak pacientům s jednou atakou biologickou léčbu nedávají, protože ano, je drahá, a u někoho by asi byla zbytečná? Možná jsem si to vyložila špatně, ale tak nějak to asi je… Každopádně- je to hrozně nefér- někdo si ničí život sám a stát mu přesto proplatí léčbu, někdo za to nemůže…a nemá nárok… ![]()
Jak to tu čtu, tak se asi zas nějak ta kritéria pro léčbu změnila nebo tomu nerozumím, když jsem čekala já na léčbu, tak bylo, že každý nově diagnostikovaný pacient dostane léčbu hned, ale je pravda, že podmínka byla, že musí mít první ataku zaléčenou solumedrolem, což jsem neměla a další kritérium bylo, že musí být dvě ataky za rok, ale už je to zas pár let, tak asi zas změna, ale je to opravdu nespravedlivé, že ani po včasné diagnoze se nic moc neděje ![]()
Holky je to smutné, ale samy víte, že žít se s tím dá. Uvidíme co a jak mi řeknou v tom červnu.
Mám pre vás všetkých s RS možno také zamyslenie.
Skúste si uvedomiť, kde v živote veľa vyžadujete, tlačíte, snažíte sa byť presnými a chyby opravujete ešte včera…
To je jeden z aspektov vzniku tejto choroby - takže zmenšite svoje nároky - a to aj na seba.
Pekný deň
@uzdrav píše:
Mám pre vás všetkých s RS možno také zamyslenie.
Skúste si uvedomiť, kde v živote veľa vyžadujete, tlačíte, snažíte sa byť presnými a chyby opravujete ešte včera…
To je jeden z aspektov vzniku tejto choroby - takže zmenšite svoje nároky - a to aj na seba.
Pekný deň
Víš kdybych se tě ptala na názor nemuknu ani slovo, ale já se v této diskuzi ptala holek co s tím mají zkušenosti. Ale podle tvého příspěvku bych spíše řekla, že tlačíš něco někde ty, kde o to nikdo nestojí. Také k zamyšlení viď ![]()
Mrzí ma, že to tak vyznelo, asi sa neviem správne vyjadriť.
Ale ak chceš vedieť aspoň jeden z prameňov odkiaľ čerpám okrem vlastnej skúsennosti (ale nemám RS), odporúčam pozrieť duchovné príčiny chorôb. Je tam veľa zaujímavého…
pekný večer
@Anonymní píše:
@Riky69 jsem 9let od diagnozy, ale první náznaky jsem měla před 11.lety,během těch 9.let jsem porodila dvě děti, prodělala pár lehkých atak, teď rok mám již léčbu 1.volby konkretně si píchám injekce copaxone, celkově se cítím dobře
Zdravím všechny. Dneska jsem přišla od doktorky už s léčbou. Domluvily jsme se na píchání copaxone a doufám, že to pomůže. Krásné léto všem přeji ![]()