RTG a Těhotenství

211
22.3.04 19:55

RTG a Těhotenství

Ahoj,
nemáte někdo zkušenost s rtg v těhulkovství.?
Já jsem totiž v únoru byla 17 den cyklu na rtg kyčlí a pánve, a v ůnoru jsem i otěhotněla. jelikož byl manžílek pryč, milovali jsme se pouze do první poloviny cyklu, mám 30 denní cykly, takže v období kdy došlo nebo docházelo jsem byla pod rentgenem.
Doktor mi říkal, že není zatím důvod mít obavy, ale stejně bych si chtěla zjistit nějaké info.
Dnes jsem byla na UTZ, a viděla jsem tam ten svůj malej váček, takovej puntík…, mám sice potvrzené děložní těhotenství, ale ted jsme s manžílkem kvůli tomu rtg tak trochu na trní..jestli to nemohlo plodu nijak uškodit, nebo tak něco…

Díky za Vaše poznatky a odpovědi.
kosinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2793
22.3.04 20:40

Ahoj Kosinko-těhulko!
Nejsem si úplně jistá,ale myslím,že prvních 14 dní je RTG pro embryo neškodný,protože „plave“ v jakémsi ochranném váčku.
Před MD jsem pracovala na obvodě,měli jsme tam těhulku,která byla na několika RTG páteře a zad,a zrovna v období,kdy už byla nějaký den „v tom“.Její gyndař ji pro jistotu poslal na genetický UZ,na plodovku nemusela.Má zdravého chlapečka.
Určitě to řekni svému gynekologovi,on Ti k tomu řekne víc.
Měj se hezky,Hanka :P :P :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
23.3.04 12:04

Ahoj Kosinka,
tie prve dva tyzdne telo reaguje sposobom vsetko alebo nic . Je to krute, ale je to tak. Takze, ak by RTG malo nejaky zly vplyv na babatko, tak by si s najvacsou pravdepodobnostou dostala „oneskorenu menstruaciu“.
Inak mne uz 2× robili RTG na zuby, dostala som tu olovenu zasteru, aby bolo mimi chranene. Takze sa da ten nanevyhnutnejsi RTG absolvovat aj v tehotenstve, aj ked samozrejme je to lepsie bez neho.
Drzim palce a verim, ze vsetko bude v poriadku. Opatruj(te) sa a davaj(te) si na seba pozor. :wink:
Jana + letne Babatko (22+4)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
23.3.04 16:30

Kosinko, chtěla bych ti trošku poradit.
V prodejnách se zdravou výživou se prodává jeden druh hub, speciálně určený k odstraňování radioaktivity z těla. Myslím ,že se to píše Shi-i-take, čte se šitaké. Tyto houby se pěstují ve sklepech do kterých neproniká radioaktivita z okolí a proto jsou radioaktivně „podviživené“ narozdíl od běžných hříbků z lesa, žampionů a ostatních. Mají tudíž vysokou tendenci vázat na sebe radioaktivitu z těla. Stačí když si je tak 1 měsíc budeš 2-3 krát týdně přidávat do jídla (polívky, rizoto…). Jsou sice jako žvejkačka, ale tobě to jistě prospěje a můžeš být klidná, protože tím uděláš pro své tělo v této chvíli maximum a navíc si myslím, že to miminku jistě neuškodilo, zvlášť když jsi teprve na začátku těhotenství a jak už bylo řečeno, tělo opravdu reaguje buď všechno nebo nic.

• Citovat
  • Upravit
211
23.3.04 19:06

Díky moc za Vaše odpovědi :-)))
Snad to teda bude o.k. A ty houbičky si hned o víkendu do zásoby koupím…!!!!!

Pa Kosinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.3.04 21:07

No kdo tohle moh napsat, to je mi ale kravina. Houby na radioaktivitu - pokud došlo o ozáření, tak šlo o jednorázový akt a už se stím nedá nic dělat (už vidím, jak si hirošimská paní cucá žampióny a vypadaný zuby jí naskákají do pusy!)

Naopak, jíst nějaký šílený houby, který někdo pěstuje jen kvůli nevědomosti pověrčivých hlupáků, by mohlo dítěti uškodit! (Pamatujete na ttu seanci přiotrávenejch meditátorů? Nebo na to, jak dělali rozbor na těžké kovy v takovýchto superzdravých extrabuřtech?)

Ach jo.

PS Jinak bych dal na vyšetření, např. to genetické. Ale držím vám palce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
24.3.04 22:50

To víš, někdo sbaštil houby, jiný všechnu moudrost světa.

• Citovat
  • Upravit
131
25.3.04 10:05

Houby

Ahoj, Kosinko. :)
Anonym (já to nebyla) byl sice obviněn, že sežral všechnu moudrost světa, ale má pravdu. Pojídání hub na odstranění radioaktivity z těla je holý nesmysl. Respektivě funguje leda jako placebo efekt - ty si myslíš, že to pomáhá, tak se cítíš lépe. Houby sice skutečně mají schopnost vázat na sebe těžké kovy, radioaktivitu apod., ale pouze během svého růstu, kdy ji čerpají společně se živinami. Po utrhnutí, uvaření a zkonzumování už nic nenačerpají, spíš přidají do tvého těla to, co v sobě měly. navíc nepatří mezi zrovna snadno stravitelná jídla. Pěstování v „odstíněném“ sklepě se mi také moc nezdá. V přírodě je radioaktivita i v podloží a aby nepronikalo kosmické záření, je potřeba mít nad „sklepem“ alespoň 1 kilometr pevné skály. Neříkám, že to nejde, viděla jsem takto odstíněnou laboratoř v Itálii, ale za peníze, co stálo její vybudování, se určitě nestaví sklepy na houby.
K problému RTG: Při rentgenování je člověk vystaven svazku RTG záření, které projde tělem jen během okamžiku snímkování. Co provedlo, to provedlo, ale žádná další dodatečná radioaktivita se v těle nevytváří. Proto nemá smysl polykat měsíc poté cokoliv na napravení účinků.
Na začátku těhotenství, zvlášť když se těhotenství udrželo a neskončilo jen jako opožděná MS, by RTG nemělo nic vážnějšího způsobit, jak už psaly holky přede mnou. Tak se neděs a těš se na miminko, ke kterému ti mooooc gratuluju a držím pěstičky, ať všechno dobře dopadne. :lol:
 Dáša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
25.3.04 18:09

Díky moc za podporu, také věřím, že to bude v pořádku.., ahouby radši jíst nebudu…:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí