Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No, můj bratr před 2 lety. Měl utržený biceps - také pracovní úraz. Takovou sádru ale neměl
Dnes to má už dobře rozhýbané, bez následků, ale musí si dávat pozor na zátěž. A před 6 lety měl můj manžel úraz na kole - rozdrcený ramenní kloub + utržený biceps. Dostal umělý kloub, svaly mu přišili. Sádru vůbec neměl, měl ortézu - ruka fixovaná ve správné poloze a zavěšená. Bylo to také v létě. Důležitá je i následná rehabilitace, primář ho chtěl původně poslat na rehabilitační oddělení (lůžkové), protože je důležité správně a často rehabilitovat. No, manžel ho ukecal, že bude poctivě jezdit na rehabky a doma cvičit podle pokynů. S tím umělým kloubem byly ty rehabilitace náročnější. Rehabilitace měl přímo v rámci fakultky, vozila jsem ho na ně 3× týdně a každý den (několikrát) cvičil doma, v práci. Po půl roce byla léčba ukončena a je zcela bez následků
Nejen lékaři, ale i rehabilitační sestry byly skvělé. Vyplatí se jít na špičkové pracoviště
Bratr na rehabky takové štěstí neměl, bydlí 200 km od nás a tam se mu moc na rehabkách nevěnovali
Trvalo to rozhýbání i o dost déle.
Diky, to jsi me potesila, ze v obou pripadech to dopadlo dobre a nezustali zadne nasledky
Jako pocitam s tim, ze urcite nebude moc nosit velmi tezke veci a kulturista z neho uz taky nebude
, ale bude schopny zase normalniho bezneho zivota a to je hlavni. Pred operaci nebyl schopny uz ani jezdit autem (razeni), max. zvedl salek s kafem, zadnou silu v te ruce nemel.
My jsme nakonec pres nasi obvodacku vyhledali vzdalenou fakultni nemocnici, kde ho i operovali. V oblastni nemocnici, pod kterou spadame, ani nepoznali, ze ma utrhly sval ![]()
Bohuzel, zkousela jsem je jeste vcera „ukecat“ na dlahu, ale ta nepripada vubec v uvahu. Musi dostat sadru, protoze je nutne, aby mu i zapesti do urcite polohy „dorotovali“. A ano, ma si uz nyni domluvit terminy na rehabilitaci, aby mohl s rehabkami zacit, jakmile mu sundaji sadru. Podle mudr. se do prace vrati nejdrive tak za 3 mesice.
Ano, stalo se mi při sportu. 4 měsíce nemocenská včetně rehabilitací. Sádru sundali brzy, ale na koupání to teď nebude. Jizvy jsou celkem velké. Jinak opět sportuji naplno a bez omezení. Zpočátku je to přes bolest, ale dá se to. Kde a kdo ho operuje? Roman…Aha, už je po operaci. A kulturista být klidně může. Já to rvu naplno.
Můj syn si při sportu přivodil rupturu stehenního svalu,je zcela bez následků.Operovaný nebyl,o berlích chodil dost dlouho,na detaily léčby si nepamatuju,ale dopadlo to dobře. ![]()
Ahoj Romane, tak to je super
Po takovych zpravach vidim hned vse optimisticky.
Ziju mimo CR, takze se to netyka zadne ceske nemocnice ![]()
Hold koupani bude muset omezit na cvachtani nohou v bazenu ![]()
Jasně, bude to v klidu. A že ho operovali je dobře, tím se vrátí úplně do normálu. Někdy to řeší i bez operace, což je na pytel…a jizva je chlapská přeci
…at se manžel drží. A pokud nevěří že může být v poho, at se ozve, pošlu mu fotku ![]()
Jj, konzervativni lecbu mu take nabizeli. Ale na to je jeste mlady
Sam mudr. vcera po vykonu rekl, ze operace byla v jeho pripade nejlepsi rozhodnuti.
O jizvu nejde, s tou se jeste bude nakonec chlubit
Fotku zatim netreba, z kulturistickych svalu by asi nyni propadl depresi ![]()
Mej se a diky ![]()
Dobry den, manzel mel pracovni uraz, pri kterem si pretrhl sval bicepsu. Vcera byl operovan a po vyndani drenu dostane sadru na ca. 6 tydnu. Bohuzel mu znehybni celou pazi od ramene az po zapesti
K velke smule se jedna o pravou ruku, je pravak.
Mate prosim nekdo zkusenosti s timto zranenim a pripadnymi nasledky? Lekari nas varuji, ze v pazi uz nebude mit 100% silu, nebude ji smet zatezovat, aby nasledne nedoslo znovu k rupture svalu…
A dalsi vec, ktera souvisi s letem - sadra a bazen. Vyzkousel jste nekdo gumove navleky na ruku? Jsou opravdu vodotesne a neudela se vlivem „zaparky“ ekzem na kuzi?

Budu rada za kazdou radu, pripadny tip, jak mu ulehcit tech nekolik tydnu se sadrou