Růst penisu v pubertě

570
26.2.25 18:23

Růst penisu v pubertě

Je možný, že klukům penis vyroste až v pubertě a do té doby vůbec neroste? Synovi bude 13 a zatím v pubertě není měří 148cm, váží 35kg a pindíka má ještě úplně dětskýho. Mám se na to na prohlídce nějak zeptat, nebo doktorka sama pozná kdyby bylo něco v nepořádku? Byli jsme teď na horách se známými a jejich kluci i když jsou mladší tak v legínách bylo poznat že tam už něco mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
39
26.2.25 18:26

Ano, je možné, že růst penisu se u chlapců projeví až v pubertě, protože jeho vývoj úzce souvisí s hormonálními změnami. U některých chlapců se penis a varlata začnou zvětšovat už kolem 9–10 let, u jiných to ale může přijít později, klidně až kolem 13–14 let. Každý má svůj individuální vývojový rytmus.

Podle údajů, které uvádíte (výška, váha, věk), váš syn spadá do nižšího percentilu růstu, což ale samo o sobě nemusí znamenat problém, pokud roste plynule. Pokud zatím nejeví žádné známky puberty (zvětšování varlat, růst ochlupení, změna hlasu), může být stále v normálním rozmezí pozdního nástupu puberty.

Na preventivní prohlídce se lékařka obvykle zaměřuje i na vývoj sekundárních pohlavních znaků. Pokud by bylo něco mimo normu (například opožděná puberta), měla by to poznat. Ale pokud máte obavy, určitě se na to můžete sama zeptat. Lékařka může posoudit, zda je vývoj odpovídající, nebo jestli by bylo vhodné provést další vyšetření (např. hormonální testy nebo kontrolu kostního věku rentgenem zápěstí).

Pokud má váš syn zatím dětský penis a varlata se nezvětšují, ale jinak roste a vyvíjí se normálně, je možné, že je jen tzv. „late bloomer“ (opožděný v pubertě). Důležité je sledovat, zda se pubertální změny do 14 let nastartují. Pokud by do té doby žádné známky puberty nebyly, bylo by vhodné konzultovat dětského endokrinologa. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
26.2.25 18:32

@Klarusekk Děkuji, a je možné že když měl menší penis už jako miminko, v porovnání s ostatními ), že ho bude mít menšího i v dospělosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9164
26.2.25 18:41

Přiznám se, že syn je mladší. Do koupelny mu nechodím. Ctím nárok na jeho soukromí a takové věci absolutně nezkoumám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
26.2.25 18:54
@Kelsey1 píše: Více

Ctít soukromí ok.. Ale především jsi matka. A pokud dítě nevidíš, tak jak můžeš vyloučit nějakou vadu/problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5172
26.2.25 19:37
@Tajemnadama píše: Více

Chlapské záležitosti si řeší chlapi mezi sebou a ženské záležitosti si řešíme mi holky mezi sebou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
26.2.25 19:43
@ibis píše: Více

A když otec není? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2780
26.2.25 19:49

Taky to řeším, ale u doktora jsem se ještě neptala. Stydím se. Syn má 11,5 roků, je vysoký 160 cm, váží 60 kilo a pindík mu skoro neroste. Mladší brácha ho má větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1901
26.2.25 19:49

Rozdíly jsou patrné už u malých chlapců..mám dva kluky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5172
26.2.25 19:50
@Tajemnadama píše: Více

To zakladatelka bohužel nepíše, no :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
26.2.25 20:09
@ibis píše: Více

Otec je, ale na prevetivku půjdu já. Syn se zatím nestydí, až mu to bude vadit tak soukromi mít bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
570
26.2.25 20:13
@Wilík píše: Více

Taky mám dva kluky, druhý je mladší o 4 roky a rozdíl tam moc nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
26.2.25 23:29
@Lidym píše: Více

To nechapu, proc se stydis zeptat se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
27.2.25 07:10

Normálně bych se zeptala, ale asi teda ne před synem aby z toho neměl mindrák a nezačal to sám v sobě řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
27.2.25 07:11
@Jana7ka píše: Více

Jestli se nestydí, nejspíš prostě ještě nenastoupila puberta :nevim: Další znaky jsou? Změna hlasu, růst ochlupení atd.? Pokud ne, směřuj dotaz na preventivce spíš tímto směrem. I když ve 13 letech ta puberta ještě nemusí jet, zvlášť u drobnějších chlapců. Velikost penisu bych řešila až jako to úplně poslední, beztak s tím nic neuděláš :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí