Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat na nějaké rady,co s tím.
Dcerku začaly nožičky bolet v noci - růstové bolesti. Jsou tak silné, že se na nohy v danou chvíli vůbec nepostaví. Já ji postavím,jí se nohy podlomí a spadne. Když leží,hrozně moc s nimi kope a hýbe,kroutí je až nepřirozeně.
Dávám ji na to Nurofen a nožky masíruju. Je to ale denodenně.
Navíc jsem si všimla, že více takto vypovídá službu jedna nožka, a stane se, že i přes den jí jakoby ztrpne, i když si na ní nesedí, a pak se na ní nemůže postavit. Má ještě toto co do činění s růstem, nebo jsou to spojené dva problémy?
Má někdo zkušenosti?
Děkuji.
Jéje, tak to nezní moc příjemně ![]()
Jen tě chci uklidnit, že Anežka tím trpí taky, sice ne v takové míře (nebudí se v noci, nepodlamují se jí nohy), ale často a hodně si stěžuje, že ji bolí nožičky a i se u toho rozpláče, takže taky masíruju, co to dá.. ale vytahuje se šíleným tempem, takže to má určitě z toho.
Já jsem coby puberťačka tím taky strašně moc trpěla, budila se taky v noci s křečema, prochodila jsem ortopedie, rentgeny a nic, prý růstové bolesti, a to jsem nerostla nijak extra rychle…
Ale jestli to ma tvoje malá tak hodně silné, asi bych to prokonzultovala s dr, aspon se zeptat, za to nic nedáš…
Tak at to brzy přejde!
Iva
No já na to trpěla a trpím taky(teď už tedy nerostu,ale bolesti mam stále) , ale nikdy v takové míře ![]()
Naše dr. je mírně laxní, tak radši hledám info ještě jinde.
Tak teď se mi vybavilo, jak můj syn tpěl bolestma nožek. Taky jsem masírovala, natírala a vzpomínám si, že ho to fakt dlouho a hodně bolelo. Někdy úplně jančil a hysterčil. Jenže už je mu 19 pacholkovi, takže si to fakt jen vybavuju. V každým případě bych to ale být tebou nechala zkouknout ortopeda. Pro jistotu
![]()
Jé tak nám to taky začlo nedávno.
Přesně jak píšeš. Malý v noci mele nožkama, nemůže je udržet ani chvilku v klidu. Naposled až plakal, byla mu zima od bolesti. Dala jsem mu Panadol. Taky mažu, Alpou. Je pravda, že na doma měl špatné botky /Crossky/. Pořídili jsme klasické bačkůrky, nosí je celý den. Zdá se mi to lepší, ale jestli pomohli jen bačkůrky říct na stopro nemůžu.
Dr. jsme nenavšítívili, ale až tam půjdu přeptám se.
Ahoj, můj syn na to trpí taky už od narození
(tedy všimla jsem si toho poprvé asi v jeho 6 týdnech - jsem tehdy myslela, že ho zlobí prdíky, ale u těch se choval jinak, pořádně to dokázal říct až kolem roku a půl, nicméně projevy má stále od narození stejné).
Často je to dědičné. Syn mívá období klidu a pak fáze, kdy třeba každou noc v měsíci prořve. Pokud ho to hodně bolí, dávám Ibalgin sirup. Pokud si myslím, že ho to nebolí tolik, snažím se lékům vyhnout a mazala jsem mu to francovkou (někdy to jako placebo zabralo, někdy ne).
Po 2 a půl letech nás dr. poslala k ortopedovi (protože se to u nás začalo zhoršovat - to jsem pak zjistila, že syn za měsíc vyrostl o 3 cm - běžně toto vyroste za 4 měsíce), aby se případně vyloučila jiná příčina. Ortoped potvrdil, že je to z růstu, a doporučil mast Traumaplant - je přírodní. Takže teď mu místo francovky mažu nohy mastí. Se obávám, že na to syn bude trpět celý život (nebo spíš do ukončení růstu), tvoje dcera taky, zvlášť v pubertě si užije ![]()
Ještě dodám, že syn na to trpí, i když moc neroste …
Ahoj,
zazili jsme to vloni na podzim se starsi dcerou. Cele noci proplakane asi tri mesice a za tu chvilku vyrostla o 8 cm, takze se nedivim. Doktorka rikala, ze dokud to neoteka, tak se s tim nic nedela, max. neco proti bolesti. Potom jsem presla na homeopatika, ale uz si nepamatuju, jak se jmenovaly. Kazdopadne homeopat v lekarne poradi. Nevim, jestli zabraly ty homeopatika nebo proste to preslo samo, ale dcera mela dobry pocit, ze to bereme vazne a ze se ji snazime pilulkama pomoci.
Preji, at to brzo prejde…
Terik
Já jsem na to trpěla celé dětství, máma říkala že už jako miminko. Pamatuju, že mě bolely hlavně kolena, lýtka a jakoby kosti, máma mi masírovala nohy a říkala, že to musím vydržet
rostla jsem skokově a ty chvíle bych nikomu nepřála … takže doporučuju prostě masírovat a případně se optat na nějaká ta homeopatika, třeba to skutečně pomůže
Dcera za poslední 3měsíce vyrostla o 4cm, ale žádné růstové bolesti jsem u ní nepozorovala, tak snad se tomu vyhne
Taky na tohle syn trpí. Byli jsme i na rentgenech, nic se nenašlo, závěr růstové bolesti. Když ho to bolí, dostane Nurofen sirup (Ibalgin, Paralen, to je jedno, střídáme). A mažeme mentolovým gelem, nebo francovkou. Nic s tím bohužel nejde dělat
Take trpime a chladime vlhkym rucnikem. Ji to pomaha. A Ibu (Nurofen). Ale fakt nejprve zkontrolovat, jestli v tom neni neco jineho.
Zuzoo - chudák Amél, to zní otřesně
. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového je
.
Len-til-kah píše:
Zuzoo - chudák Amél, to zní otřesně. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového je
.
A to jsi to neviděla na vlastní oči
![]()
Změnili jsme pediatra, a v pondělí k němu klušeme na poradu.
Tak ty bláho, taky jsem netušila ![]()
I když si matně vzpomínám, že kolem 12 roku mě šíleně bolely paty a o rok později kolena, chodila jsem na elektrolýzu nebo jak se tomu nadává.
Ale toto ![]()
Co vím, tak ty bolesti jsou fakt hrozný, takže snad dá dr. rozumnou léčbu, aby bylo lépe a je dobře ji sledovat, hlavně páteř, aby byla vývojově v pořádku.
Zuzaa píše:Len-til-kah píše:A to jsi to neviděla na vlastní oči
Zuzoo - chudák Amél, to zní otřesně. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového je
.
![]()
Změnili jsme pediatra, a v pondělí k němu klušeme na poradu.
Prosím tě, ještěže tak. Mi stačí blbá rýma, jak mi celou noc bublá a dusí se a jsem zralá na prášky
. Zlatá sádra, že jo.
![]()