Růstový spurt u předčasně narozených. Kdy?

232
5.1.11 19:27

Růstový spurt u předčasně narozených. Kdy?

Ahojky,

chtěla jsem se zeptat zkušenějších na vaše názory, kdy myslíte, že u předčasně narozených přichází růstové spurty, nebo kdy to bylo u vás? Mám v tom hokej :zed:
Mám týdny pro výpočet růstového spurtu počítat od porodu nebo až od termínu porodu, kterého jsme se nedočkali? Rodila jsem v 35+2.

Díky všem :srdce: za zkušenosti

Magdi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9622
5.1.11 19:46

Já teda nejsem zkušenější :) Ale taky mám předčasně narozenou holčičku (33+0) a myslím, že se to počítá od termínu porodu… Protože u těch nedonošenců se všechno odvozuje od toho korigovanýho věku, takže asi i spurt…Ale jak říkám, zkušenější nejsem, malá se narodila teď v prosinci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10652
5.1.11 19:49

magdi čoveče nevím :think: synáček je 32tt a spurt měl bych řekla podle normálního věku (ne korigovaného),ale on byl od začátku převážně na UM takže jsem nepociťovala že by to s tím spurtem bylo nějak hrozný nevím :nevim: je tu víc mamin nedonošeňátek určo poradí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
5.1.11 19:53

Ahoj Magdi,
nevím jak je to přesně s růstovým spurtem, ale mám zkušenost s nedonošeňátkem. Kubíček se narodil 32+6 s porodní váhou 1590 g, nejdříve samozřejmě zhubl, pak to šlo pomaličku nahoru a nakonec přibíral na mateřském (fortifokovaném mlíčku) cca 300 g týdně. Okolo 2,5 kg jsem přestala po domluvě s doktorkou fortifikovat mlíčko a pak přibíral cca 250 gr. týdně V termínu porodu měl přibližně 3,3 kg. Pak to šlo cc. 1 kg za měsíc. 7 měsíců jsem ho plně kojila. Když jsem začala s příkrmem, přibíral tak půl kila za měsíc. Dnes je mu 11 měsíců, korigovaně 9 a váží téměř 10 kg. Kdybys ještě chtěla něco konkrétněji, ráda se podělím.
Měj se!
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10799
5.1.11 20:01

Rodila jsem 35+5 a růstový spurty jsem nepozorovala žádný :nevim: Teda jako v tom smyslu, že by víc řvali hlady a chtěli víc kojit, jak se říká že v šestém týdnu, třetím měsíci, šestém měsíci… tak u nás teda nic, fakt vůbec žádný :nevim: Na co to potřebuješ vědět dopředu? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4478
5.1.11 20:05

Maggdi, tak jsem přemýšlela jak to bylo u nás.Syn je v 30+5 v únoru,1200g.Ale pokud jsem si všimla tak spíš všechno odpovídá korigovanýmu věku.Beru to podle ostatních miminek u nás v dubňatech :nevim: Prostě odpovídá TP,takže i ve spurtu to měl podle dubna :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
5.1.11 20:09

Taky jsem rodila 35+2. Měl pořádný spurt 3 týdny po porodu (vyrostl o 6 cm za 10 dní 8-o ). Od té doby jsem žádný nepozorovala. Teď mu jsou tři měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492
5.1.11 20:38

Ahoooj Maggdi :mavam: !
Tak my jsme 36t.t., 1620g, Emma se narodila na konci září a zatím spurt vůbec neměla, ale ostatní mimča z naší „říjňátkový diskuze“ už snad všechna :nevim: . Chtěla jsem se na to zeptat na poslední návštěvě u dr., ale zapomněla jsem, ale ne každé mimčo ho prý má…jinak u nás se vše také počítá korigovaně - i vývoj, i očkování atd.Až to ale bude, tak to poznáááš 8-o :pankac: . Tak „dobrou chuť při spurtu :mrgreen: “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492
5.1.11 20:41
Janýsekk píše:
Ahoj Magdi,
nevím jak je to přesně s růstovým spurtem, ale mám zkušenost s nedonošeňátkem. Kubíček se narodil 32+6 s porodní váhou 1590 g, nejdříve samozřejmě zhubl, pak to šlo pomaličku nahoru a nakonec přibíral na mateřském (fortifokovaném mlíčku) cca 300 g týdně. Okolo 2,5 kg jsem přestala po domluvě s doktorkou fortifikovat mlíčko a pak přibíral cca 250 gr. týdně V termínu porodu měl přibližně 3,3 kg. Pak to šlo cc. 1 kg za měsíc. 7 měsíců jsem ho plně kojila. Když jsem začala s příkrmem, přibíral tak půl kila za měsíc. Dnes je mu 11 měsíců, korigovaně 9 a váží téměř 10 kg. Kdybys ještě chtěla něco konkrétněji, ráda se podělím.
Měj se!
Jana

Jani, Kubíček teda jede :potlesk: , to je úžasný! Já právě vůbec nevim, jak bude Emička dorůstat - jsou jí 3 měsíce a zatím váží 4020g, dr. říkala, že je možný, že to dotáhne třeba až ve 3 - 4 letech 8-o :think: . No, mně je to jedno,jen si pro ní samozřejmě přeju jenom to nejlepší a moc bych si přála, aby bylo vše o.k…ale jsem šťastná, jinak je zatím všechno v pořádku, je to naše šikovná prdelinka :srdce: :srdce: :srdce: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
5.1.11 20:42

naše Adélka se narodila 34+6, těch +6 nám na neonatologii nauznali, protože sem měla na prvních utz mimi o týden menší. teď jí byl v podndělí měsíc nekorigovaně a měla by se narodit teprve příští týden.
A musím říct, že spurtík sme měli ten 3-4 týden po porodu, přibírala 300g týdně a to prý je až moc :lol:
ale je plně kojená, tak prý je to naprosto v pořádku. Když se narodila měřila 46 cm,ale musela se mi vytáhnout do délky, jsou jí malý dupajdy, co jsme museli dokupovat po porodu, protože jí vše bylo velký. Ale jinak je to naprosto individuální a na neonatologii mu MUdra řekla, že nedonošenci, rostou střídavě do délky a tloustnou, hlavně ty kojený.

Teď jsme byli včera u dětskýho a tam mi řekli, že teď přibrala málo, jen 250 g za 14 dní, ale o to fakt víc vyrostla, dneska jsem už ty uplně titěrný věci mohla vyřadit, páč to měla jak elasťáky. :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492
5.1.11 20:43

Holky,
jinak Vám (nám)všem přeju, ať pupíčkové krásně, šťastně a hlavně zdravě rostou :hug: ! Jsou to naše prdelinky, co mají za sebou těžký začátek a jsou to naši bojovníčci :huban: :dance: :srdce: :hug: . Mějte se krásně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492
5.1.11 20:47

Já jsem měla hroznou radost, když už jí bylo něco malýho :dance: !!! Vždycky jsem na ní koukala, jak na JIPce byla v tom oblečení, co jí bylo tak veliký :roll: . Taky jsme nakoupili pidi midi oblečky a až pojedu do rizikovky, tak je na JIPku vezmu, stejně bych to ani neměla komu dát, snad se všem kolem budou rodit samí macci :mrgreen: a určitě to tam ti pidísci unosí :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
5.1.11 21:28

Holky díky! :kytka:

Já jsem rodila na konci listopadu a končím 6nedělí, tak pozoruju :roll: , jestli se náhodou neblíží ten spurt.
Jinak je podle TP malý vlastně jen týden :-)
Já plně kojím malou 6-7× denně a vyžahne si +- 110ml z obou prsou (máme jako správný vyplašený rodiče předčasně narozené princezny váhu, ke který se modlíme před a po kojení :lol: ) Porodní váhu měla 2,5 a 46 cm a ted jsme na cca na 3,7 a v TP měla 3,4 když mi přišlo, že tak cca 3-4 týden po porodu přibrala skoro 400gr :roll: , tak nevím, co to bylo :-) asi nějakej pseudospurt.
Očkování nám doktorka taky koriguje dle TP. Jinak mi přijde, že zas tak „opožděná“ v korigovaném vývoji není :-) na to, že je jí vlastně jen týden, tak docela slušně pase koníčky, rozvírá ručičky a sleduje hračku a maminku :-)
Jsou to všechno šikulky, nato jak se zvědavě brzo vyřítili do světa :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1874
5.1.11 21:48

Malá se narodila 26tt+4 a růstový spurt začal potom, co jsme ji přivezli z porodnice, takže od 38tt+2… :think: Za dva měsíce od TP(to měla 3kg) přibrala 2,5kg, t.j. cca 300g týdně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
6.1.11 10:20

Rodila jsem 35+3 a spurt jsem nezpozorovala ani u jednoho, takže asi neporadím, myslím, že ne každé miminko prochází spurtem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí