Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, chci se zeptat za kámošku, ona tu nefrčí
Dneska se nastěhovala do nového bytu, smlouvu má od zítra - tj. od 1.11., ale vzhledem k víkendu dostala klíče od bytu už dnes. A od souseda se dozvěděla, že v pondělí v ranních hodinách má přijít technik od rwe a sundat plynoměr. Bohužel to zjistila až dlouho, takže už nestihla to ještě dnes oběhat, zřízení nového odběru na její jméno a myslela, že to v pondělí bude stačit. Nevíte, nemáte zkušenost, zda by stačilo v pondělí tedy tomu technikovi ukázat nájemní smlouvu a požádat jej, aby plynoměr nedemontoval, že záhy na to prostě jde na pobočku a přihlásí se k odběru? Nechápu tedy, proč jí o tom realitka neinformovala, ale to se teď stejně nevyřeší, jelikož víkend, že… Tak prosím, zda nevíte, je z toho docela nervní, má malé dítko a bez plynu - zima a neuvaří. Děkuji ![]()
Nedokážu poradit přesně, ale myslím, že s technikem na místě nic nevyřídí
A pokud jí ten plynoměr odmontují tak bude určitě několik dní bez plynu, my jsme ted řešili nový odběr a připojení trvalo týden
Holt si to měla ohlídat bohužel.
Já se takhle kdysi nastěhovala do bytu a řešila jsem něco podobného s elektrikou. V pátek jsem si vyzvedla klíče a v pondělí jsem dole na chodbě u schránek potkala chlapa od elektriky, který se ptal na minulé nájemníky toho bytu, tak jsem řekla, že ty už tam nebydlí, že místo nich teď bydlím já a on mi sdělil, že mi jde sebrat hodiny. Tak jsem vytřeštila oči a on rovnou řekl, že nahlásí, že se nedostal k hodinám a já hned běžela na elektrárnu, kde jsem zjistila, že bývalý nájemníci si tam nasekali dluh a proto mi ty hodiny chtěli sebrat.
@Hermina.p NO neměla jak, dneska přebrala klíče jakožto nový nájemce a podle smlouvy je nájemcem od zítra. ![]()
@Moncinas Takže to spíš záleží člověk od člověka, jak bude ochotný jí vyjít vstříc, že by to „jako“ nešlo provést tu demontáž…
![]()
@Xiraxinek přesně tak, vždy záleží na lidech a já díky bohu narazila na dobráka
@Moncinas píše:
@Xiraxinek přesně tak, vždy záleží na lidech a já díky bohu narazila na dobráka
Tak snad to klapne taky, byla by to škoda v podstatě kvůli „pár hodinám“, aby to takhle dopadlo.. A kor teďka, když je už chladno a topit je potřeba
![]()
A ten majitel bytu o tom sundání asi netuší, co. Prvně bych se zeptala jeho. Pokud byl plynoměr psán na bývalého nájemce, jakože asi ano a majitel o tom sundání neví, tak nebude znát číslo zakázky, která by se teoreticky mohla dát zrušit přes infolinku. Takhle pokud tam bude kamarádka jako nový nájemce a technika to nebude zajímat, tak to prostě sundá
. Ještě možná tam zkusit zavola, připravit si číslo plynoměru, adresu a zeptat se na datum a čas odebrání, zda by se s tím dalo ráno něco udělat a rychle přehlásit.
Ještě dodám, že třeba u nás má zákazník právo, pokud ukončuje odběr na odběrném místo, elektroměr zdemontovat i bez souhlasu majitele, krapet postavené na hlavu.
Pokud je nový nájemce, vždy by se mělo jít k přepisu s majitelem. Je divné, že o tom majitel neví, jelikož by mělo vždy dojít písemné oznámení o provedení demontáže plynoměru. Ať nečeká do pondělí a zavolá si na RWE linku, která je dle webových stránek nonstop a tam se domluví co má dělat. A majiteli bych taky zavolala co to má znamenat, že to ve smlouvě není, popřípadě bych udělala dusno i v realitce.
![]()
@1024 @zlaticzko25 Holky máte pravdu, Vaše odpovědi jsem jí poslala, ráno zkusí zavolat na tu infolinku a domluvit se co a jak. Soused prý řikal něco o brzkém ránu, že jako neví, kdy přesně, ale že většinou byl u nich v baráku technik vždycky už nějak před osmou ráno, když tam něco de-montovali apod…
Nevím jak u jiných společností, ale třeba u nás nikoho majitel nemovitosti nezajímá. Původní odběratel - nájemce také při přepisu není potřeba, jen jeho podpis a údaje o zaslání konečného vyučtování na převodním protokolu. Pokud toto chybí lze nahradit čestným prohlášením, že se původní odběratel odstěhoval. Tím pádem nemá majitel ani tucha, že se s elektroměrem něco děje, určitě nikdo majiteli nedává vědět o jakémkoliv dění okolo elektroměru-vč. demontáže, neboť to není jeho majetek, ale společnosti, která je vlastníkem distribuční sítě.
Máme případy, kdy se nájemce při odhlašování pomstí majiteli demontáží a on potom musí řešit vzniklé problémy.
Jen je divné, že o tom ví soused a majitel ne, vč. realitky. Určitě zavolat a zeptat se. Držím kamarádce palce, ať to termínově stihne vyřídit
Aha, to je mazec teda. No, dneska bych fakt nechtěla být majitelem pronajímané nemovitosti.
Zkoušela jsem se jí dovolat, jak dopadla, ale nevím zatím, tak uvidíme…
Myslíte, že je možné, že se na té infolince může domluvit i že by tu demontáž zrušili, když nahlásí, že tam bydlí nově a zítra to chce jít nahlásit na sebe?
Si to neumim vůbec představit, hlavně teďka v listopadu už být bez plynu, já bych to nedala ani den, muset topit místo toho elektřinou, neuvařit, voda studená ![]()
Tak už jsem s ní mluvila. Na infolince jí řekli, že k demontáži dojde, jelikož předchozí „majitel“ plynoměru, tedy odběral, zažádal o ukončení a demontáž. A technik má prý přijít mezi sedmou a devátou ráno a ikdyby v osm naběhla na pobočku a nový odběr zažádala, tak už tenhle plynoměr dolu půjde, že žádost nelze stornovat a ona musí tedy provést revizi atd. Ikdyž prostě ráno plynoměr sundají, během té doby nějak ona zažádá o odběr atd v průběhu té doby a tudíž by do týdne měl plyn už zase být, tak i tak, musí revizi udělat, takže z týdne bude kdoví jak dlouho než revize proběhne a další věci kolem. Nezbývá než doufat, že to samé nebude i s elektřinou
![]()
Jsem myslela, že se musí revize dělat jen pokud je plynoměr sundaný víc jak určitý počet dní
a ne vlastně jakoby „zbytečně“, když byt je obydlený… Jako to je fakt parodie, že to odpojí i přesto, že třeba za hodinu už by byl přepsaný, ale prostě původní odběratel dal demontáž, tak bude demontáž, tak jako tak…
Tak to udělal bývalý nájemce schválně… Aby si majitel musel udělat revizi a namontovat nový plynoměr… U některých společností je to zpoplatněno.. takže bych se domluvila i s majitelem, a taky se podívat do smlouvy na čem se s ním dohodla. ![]()
@Xiraxinek Tak to asi mezi nájemcem a majitelem byl právě ten vřelý vztah, jak jsem popisovala. Je to systém na palici, že nemůžou domontáž zrušit, společnost akorát sobě přidává práci. S majitelem bych se určitě domluvila na nějaké kompenzaci, ikdyž to není vysloveně jeho chyba takové věci by si měl prostě hlídat
. Stačilo dojít na pobočku a zeptat se v jakém stavu se plynoměr nachází.
Tak snad ji to do týdne nandají, my máme na elektroměr 10 dní ![]()