Ryby

197
17.9.08 21:27

Ryby

Ahoj holky,
mam 8mesicni (kojenou) holcicku a v poledne ji davam masozeleninovy prikrm. Dle doktorky muze i rybu (file bez kosti, samozrejme uplne najemno rozmixovane). Prislo mi to divne, protoze vsude stoji, ze ryby do dvou let kvuli alergiim ne, ale Mudr. mi rikala, ze je to sice pravda, ale ze deti potrebuji jod a tak je mensi zlo zkusit, zda nebude alergicka a tu rybu ji davat. Tak nevim. Mysli se tim,ze by se ta alergie projevila hned nebo ze ji tim nechtene dam zaklad k alergii pozdejsi?
Davam maso 6× tydne, jeden den zloudek, delam to dobre? Moc prosim o vase rady, nemuzu k tomu nikde nic kloudneho na netu najit. Diky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
17.9.08 21:55

Rybu, navíc mořskou, bych takto malému dítěti v žádném případě nedávala. Kojené dítě dostává jód v mateřském mléce, pokud matka netrpí jeho deficitem. Takže doporučuji filé sníst :-) a předat jód miminku mlékem… Nejvíce jódu obsahuje losos a hned potom treska, losos má navíc výhodu v obsahu vitamínu D, který je potřeba ke vstřebávání vápníku ze stravy, což pro kojící matku není vůbec od věci… Navíc nenasycené mastné kyseliny potřebné pro vývoj mozku. Treska je málo tučná, vitamín D skladuje v tuku v játrech. Nějaký jód obsahují i vitamíny pro těhotné a kojící matky, ale je ho tam málo. Já jsem své (dosud kojené) 20-měsíční dceři tresku dala před týdnem a ještě jsem měla výčitky svědomí, že nečekám do 2 let, jak je doporučováno pro prevenci vzniku alergií…

• Citovat
  • Upravit
9867
17.9.08 22:21

Přesunuji do začínáme s příkrmy :)

l.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.9.08 00:20

Zajímavé téma, taky často řeším, malý nepije moc mléka a tedy mám strach z nedostatku jódu. Navíc před sedmi lety se ryby doporučovaly mnohem dřív než ve dvou letech…

• Citovat
  • Upravit
10813
18.9.08 07:37

podle meho neni kam spechat
ja jsem M dala rybu cca na 19 mesicich ale jen proto ze mi veskere maso bojkotuje a tak uz jsem nevedela co zkusit- momentalne frci na rybickach v tomate… no jo …jinak ale doporucuji pangasia je bez kosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
18.9.08 08:51

Diky moc.:-) Tak ja nevim, myslite, ze se muze ta alergie projevit pozdeji? Kdyz ted to snasi dobre?
nejak nevim, jake maso ji davat. Hipp ma vsechno solene, Hami ma jen krutu a teleci, kralici jsem nikde nevidela a v jehnecim od Sunarku je cesnek. Kupovane maso pry taky neni optimalni (antibiotika, atd), tak uz nevim, co varit.. 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
18.9.08 11:37

ahoj
rybu jsem dala asi v roce a půl - vánoční kapr, nic se nestalo, chutnalo mu to celkem, tak od té doby občas rybka je, tak jednou za 14 dní
a k masu - když byl malý a moc toho nesnědl, tak jsem kupovala biohovězí a biovepřové a vozila si králíky od příbuzných ze vsi - udělala si menší porce a zamrazila. skleničky jsem skoro nedávala, nechtěl je, mně samotné to nechutnalo, tak se vařilo.
a nedávala jsem mu ho tak často, tak čtyřikrát týdně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.9.08 23:29

Dávám krůtu a kuře, dobrý je i králík, ale toho mi nejí. Všichni mi radili počkat s vepřovým do roka a u hovězího mi každej doktor říkal něco jiného - aspoň, že je k dostání bio :).
Myslím, že ta krůta je asi nejlepší, prý je v ní míň hormonů než v kuřecím.

• Citovat
  • Upravit
47
21.10.08 11:28

Právě taky řeším jak s rybkama. Malá má 9m, problém s tím že by nejedla maso nemáme,ale někde jsem četla že ryby jsou pro děti dobré a někde zase že nejsou. Tak jsem z toho jelen. Já s manželem ryby milujeme a máme je častěji než nějaké jiné maso.
A k tomu masu. Jak často by dítě mělo mít maso? Kolikrát týdně? My moc masožrouti nejsme, ne že bychom byli vegetariáni, ale každej den ho mít nemusím. Tak mám obavu aby malé něco nechybělo.
Ad hovězí: od dr. mám nějaký brožurky a tam hovězí doporučují, tak nevím, malá už ho měla a šmakovalo jí. Ale normálka uvařený, ty skleničky jsou většinou dost hnusný, tak vaříme doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
22.10.08 09:57

Tvoje Dr. má fakt zajímavý přístup :roll: Takhle malému dítěti bych určitě rybu nedávala. Jednak kvůli alergii, nejen že může propuknout hned, ale jak říkáš, zaděláš si na možnou budoucí alergii, jednak kvůli kostem. Někdo doporučuje rybu už od 12+, ale optimální je ještě počkat do dvou let. Jak už se tu psalo, jód předáváš MM, stejně tak je obohaceno UM, od 1 roku můžeš dávat i vhodné vitaminové přípravky.

Maso rozhodně nemusí být 6× týdně. Nejlépe samozřejmě bílé maso (kuře, krůta), králík, méně často kvalitní hovězí, které je sice pro dítě zdravé, ale hodně špatně stravitelné.
K tomu žloutku - naše Dr. žloutek doporučila až od 12+. Ale jinak se dost uvádí. My ho tedy nejíme.

K reklamním brožurkám:tam najdeš příkrm s rybou v pohodě už pro 8m stejně jako příkrm s lepkem vhodný od 4m - takže BROŽURKY NEE! Bohužel z těchto brožur čerpají i mnohé časopisy pro maminky. :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
23.10.08 15:45

Ahoj Miklis,

tak jsem znovu poresila tu rybu a rozhodla jsem se ji davat. Alergie na rybu by se projevila ted, ne az za dva roky, to jsem zjistila a overila u dvou dobrych pediatricek. Navic je ryba zdravejsi nez hovezi a jina masa, kor kruty a kurata, ktere jsou krmeny buhvicim.

V Nizozemi, kde jsem zila, se toto tolik neresi jako zde v CR, deti normakne basti prikrmy s rybami a nemaj vic alergii nez ty ceske. Mam totiz v posledni dobe dost intenzivni pocit, ze se to tady s temi vhodnostmi potravin prehani a take ze neni vlastne jednotny nazor (napr. kolikrat tydne maso, zloutek, od kdy co). Tim nerikam,ze bychom mely davat diteti parek s rohlikem.Jenom mi proste prijde, ze se v leccem nemuzou shodnout ani sami doktori, tak to neni asi tak jasne.
Maso se takto malym detem ma davat denne, protoze bilkovina v nem obsazena je dulezita pro rozvoj mozku. To jsem taky vycetla. mne je casta konzumace masa proti srsti, ale nezr iskovat problem s vyvinem nervove soustavy, to at je radsi masozravec.:-))
Neprihlasena Fialka

• Citovat
  • Upravit
65
24.10.08 20:59

Souhlasím, že názorů je spousta a bohužel se v nich rozchází i pediatři a odborníci na výživu. Co knížka o dětské výživě, to jiný názor a jiná doporučení. Člověk se v tom nemůže orientovat. Doktorka jedné mé známé doporučila dokonce konzumaci tvarohu, a to 7-měsíčnímu dítěti s vrozenou vadou ledvin!!! Na místě bych jí nafackovala.

S čím tedy ale nesouhlasím, že je zbytečné to řešit - nemyslím, že by člověk měl být fanatikem na výživu, to rozhodně ne, ale měl by znát pár základních a zá:,–(ních věcí, abychom dítěti neublížili. A používat zdravý rozum. Protože předčasné a nevhodné podávání alergizujících a jinak nevhodných potravin nezpůsobuje jen alergii, ale i atop. ekzém, astma, chronická onemocnění zažívacího traktu, hyperaktivitu, artritidu, dispozici k diabetes..... a samozřejmě i taková rizika jako nepřiměřeně vysoký příjem bílkovin apod.

Protože my s manželem jsme alergici, zajímám se o to tím víc. Manžel je navíc alergický právě na ty ryby. Před několika lety na návštěvě omylem pozřel asi půlcentimetrový kousek lososa na chlebíčku. Během půl hodiny mu krk natekl tolik, že nemohl dýchat. Kdyby nepřijela záchranka, ani nevím, jestli bych mu byla schopná pomoci a jestli by to přežil. Říkám si, když to skolí 190centimetrového statného chlapa, co to asi udělá s několika kilovým tělíčkem dítěte, které ještě nemá vyvinutý ani imunitní systém…

O té bílkovině nezbytné pro vývoj mozku, co je v mase, jsem popravdě ještě nikdy neslyšela ani nečetla 8O .

Můj názor je takový, že ať si každý má svůj pohled na věc a dělá to, co mu připadá nejlepší (tedy pokud neohrožuje dítě přímo na životě :) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuzka S.
27.4.12 17:54

Ahoj,tak já si myslím,že rybu mají snad i v příkrmu hami od 8.měsíce a že jsou zdravé,obsahují omega3 což je dobré jak pro srdce tak pro mozek a není nikde dokázáno,že tím,že podáš rybu dříve či později podporuješ alergii.My jsme od narození na UM a mléko ji nadělalo větší neplechu než příkrmy,ale to záleží na každém.Názory se budou měnit neustále,to co jsme dostávali mi jako děti tak se ukázalo špatně a co víme,třeba až budou naše děti mít děti tak se ukáže,že i mi jsme je krmili špatně.Takže názor je opravdu jen názor.Já rozhodně tu rybu zkusím,pokud ji to nesedne no tak se nedá nic dělat,ale pokud můžu pro ni udělat něco už teď,tak to udělám.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.4.13 12:25

Dělám na grilu ryby a nějak postrádám otáčečku, takže je musím otáčet pomocí vidličky. Tím se ryba na grilu rozpadne a mně to vadí. Trpím pocitem viny, že je znesvěcená, pokud nebude na talíř naložena vcelku. Co s tím mám dělat? Radši anonymně, aby se mi ryba nemstila.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí

3 batolecí mléko