Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky. Jsem těhotná a už asi dva měsíce mě hrozně rychle tluče srdce. V klidovém režimu mám naměřeno u sestry 112 tepů a teď naposledy 114. Doma když se mi špatně dýchalo a bušilo mě to hodně tak jsem naměřila 120 tepů v klidové režimu. Jdu na EKG, ale bojím se, že když tak budu tak mě zrovna rychle tlouct nebude a oni nezjistí čím to je. Nemáte s tím nějaká zkušenost? Předem děkuji za odpovědi ![]()
Ahoj, já jsem sice neměla tak vysoký puls jako Ty, ale taky jsem ho měla v těhotenství rychlejší. Byla jsem na EKG, dělali mi sono srdce, dokonce jsem měla i tlakového Holtera na 24 hod., ale vše bylo v pořádku. Doktor mi to vysvětlil tak, že má moje srdce větší zátěž, že jakoby pracuje za dva. ![]()
Dobrý večer. Podle údajů, které jste uvedla, trpíte dosti značnou tachykardií. Přirozený pace-maker v srdci (u zdravého člověka je to nodus sinuatrialis při vstupu horní duté žíly – vena cava superior – do pravé síně) udržuje nominální frekvenci okolo 72 stahů za minutu, je pod stálým tonickým tlakem sympatiku a parasympatiku, které mohou ovlivnit srdeční frekvenci (samotný uzlík by generoval vzruchy odpovídající 100 tepům za minutu, tohoto se dosahuje po denervaci srdce po transplantaci). Nepíšete, zda rychlé bušení srdce trvá celý den, nebo se omezuje jen na krátké periody. Změny na EKG vypovídají o srdci celkově, zkušený kardiolog z EKG vyčte vše, 12-kanálový elektrokardiograf je vynikajícím pomocníkem. V nejhorším případě by vám dali EKG-holtera (narozdíl od tlakového holtera jej téměř „necítíte“, žádné komprese paža atd.), který by jim poskytl 24hodinový záznam. Z léků, které se používají, mě napadjí blokátory beta-adrenergních receptorů v převodním systému srdečním (systema conducens cordis), ovšem v těhotenství bych s nimi byl opatrnější, neboť hemodynamika se mění (např. fyziologická anémie, změna viskozity, přídatný fetální oběh – byť krev matky a plodu se nemísí, lidskou placentu proto nazýváme hemochoriální, kdy mateřská krev pouze omývá choriové klky plodového lůžka) a srdeční sval na to musí reagovat.
Měla jsem to taky a mám dodnes v klidovém režimu 130 tepů někdy 140 a když jdu jen do schodů k tchýni mám 160 až 170tepů
doktor mi řekl že je to normální občas mám pocit že upadnu
a dělá se mi černo před očima a ztěžka dýchá tak nevim ekg bylo v pořádku a na ct jsem měla nějakou šelest
@Doctus srdce mě nebuší v kuse, ale třeba po hodině nebo po dvou. Začne se mi špatně dýchat jako bych měla na hrudi kámen. Také pokaždé co to začne, tak jsem hrozně unavená.
@lloren tak uvidím třeba to na EKG budu mít také v pořádku
@Faun no je to možné. Mě to hlavně vystrašilo protože u prvního jsem to neměla
@lloren
No 160 až 170 tepů určitě není „normální“, jak uvedl Váš lékař. Velice nebezpečně se blížíte ke kritické frekvenci cca 180 tepů za minutu (vrcholoví sportovci mají tuto hodnotu posunutou až na 220), kdy je diastola zkrácena natolik, že se komory nestačí plnit krví (ani tehdy, kdy v plnicí fázi komor dominuje systola síní) a srdce přestává přečerpávat krev.
@mc.ellinka
Jak popisujete doprovodné příznaky, tak to vypadá, že určitý podíl bude mít i stránka nervová (za tachykardii je taky zodpovědná zvýšená aktivita sympatiku).
@mc.ellinka ahoj mívám to docela pravidelně, akorá já mívám kolem 140 za minutu. Pokud to není přes 12é tak to většinou neřeším…doporučuju omývat obličej pořádně ledovou vodou minimálně pět minut a u toho počítat délku nádechu, tak aby byla o polovinu kratší než výdech. V 90% případu mi to pomůže. tak jednou za rok se stane že se srdíčko nechce uklidnit a trvá to i několik hodin. To už mám pak pocit že mi jakoby vychladnou nohy a ruce a nedokrvujou se mi.Tak to pak jedu do nemocnice a dostanu tabletku
Stává se mi to, kvůli tomu že mám vrozenou vadu na srdci..při velkých změnách tlaku nebo z déle trvajícího stresu (psychika na to má velký vliv).
Vyšší zátěž, měla jsem to taky v těhotenství, sice jsem měla problémy s tachykardií i před těhotenství, ale to bylo spíš stresového původu. Postupem těhu se to upraví, je to jenom takové období.