Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky, procitala jsem ruzne diskuze, kde maminky psaly, ze i jako prvorodicky mely rychly porod. A tak by me zajimalo, co ma na to vliv, napr. vaha vase, vaha miminka, to jestli jste hubene nebo silnejsi atd. A taky jak moc Vas bolely kontrakce, zajima me, jestli napriklad kdyz pri MS me nic neboli, jestli me kontrakce budou bolet moc nebo min. Jestli se to da takhle nejak poznat. Napiste prosim sve pribehy, dost by me to zajimalo. Snad jsem to napsala srozumitelne ![]()
Kontrakce boli. Rekla bych, ze kazdou. Jako krava.. Ja rodila s epiduralem, ale pred podanim jsem lezla po zdi.
Co je rychly porod nevim, ja mela od prdnuti vody 6 hodin.
Jo a jinak holka velka, ja vysoka, postava relativne normalni, ne stihla. Ms bezbolestna.
Příspěvek upraven 29.10.13 v 22:31
Velka dcera, velka ja
pri MS jsem extrem bolesti nemela, ale porod byl horor. kontrakce okamzite dlouhe, silne, ale neotevrela jsem se…nevylezla a nevylezla potvora ze me
nikdy z techhle pribehu nevyvodis konec. muze byt jedna zena, 3 porody, 3 jine zazitky ![]()
@Jana91 Měla jsem oba porody hodně rychlé… nebo tedy možná ani ne tak rychlé, ale otevírání proběhlo bez kontrakcí a tedy bez toho, že bych něco tušila. Jestli na to má vliv váha a podobně nevím, výšku mám průměrnou, spíše trochu podváhu, mimča kolem 3kg. Jestli na to má vliv MS netuším, ale tu já měla bez HA takovou, že mě posílali domů ze školy ![]()
@Jana91
Podle mě nesejde na tom jestli rodíš poprvé, nebo po páté…
Spíš je to podle mě o tom, jestli se bojíš, nebo to bereš v pohodě, jak je mimčo velké a jakej máš práh bolesti… ![]()
Já jsem hubená, šíleně úzká pánev, ale malá byla naštěstí drobek, takže to bylo docela ok, bolesti v pohodě, znám horší a porod samotnej (po příjezdu do porodnice) trval 1 hod.40 minut… Takže rychlovka, jinak jsem bolesti měla asi 13 hodin, ale to byla sranda, i jsem se vyspala, nejhorší to bylo až když už se fakt tlačila ven, ale to je ta nejkratší doba a pak už jsem to nevnímala… ![]()
Edit.: při menstruaci mám bolesti jak prase..
![]()
Příspěvek upraven 29.10.13 v 22:28
Ja verim ze je to dedicne
U prveho porodu mi (chvalabohu) praskla voda 24 hodin dopredu, a tak som ich stravila v porodnici. Ked naznali ze konecne naozaj rodim, prcek bol von za hodinu a pol. Poslednu polhodinu to fakt bolelo, klacala som na vsetkych styroch a fnukala ze uz nechcem ![]()
První porod od prasknutí vody doma trval necelé 4 hodiny. Já jsem byla štíhlá, přibrala jsem 10 kg, 12 kg nechala v porodnici, syn 3,42 kg. Kontrakce v pohodě, během porodu se ztratily, tlačila jsem na pokyn porodníka, porod proběhl rychle a v klidu. U druhého porodu byly kontrakce bolestivější, ale porod byl zase ještě rychlejší.
@Jana91 Já jsem rodila cca 8 hodin, při samotném porodu jsem vážila strašidelných 100 kg a dceřina porodní váha byla 4,05 kg. Kontrakce bolely, to ti nebudu nic nalhávat, při konci snad už ani nepřestávaly
Pomáhala mi teplá sprcha
Mrkni na můj deníček
https://www.emimino.cz/…a-svet-8324/
Oba porody rychle. U prvniho od prvni bolesti necele tri hodiny (z toho v porodnici na sale hodina), moje mamka taky oba porody rychle. Ja i bracha jsme byli driv, takze vaha jina nez u mych deti. MS jsem mela normalni, jako na bolest jsem si leky nikdy nemela potrebu brat. Kontrakce me nebolely nijak zvlast, porad jsem cekala ze to bude horsi. U druheho jsem mela kontrakce snad jen dve a pak mimco vylezlo
Ale bolely jak krava az jsem nemohla dychat.
A vobec, s tym porodom vsetci „nadelaju“… ja u prveho uplietla ciapocku, u druheho deku ![]()
Přes 70 hodin, 70 kilo (přes 170cm), dítě 3 kila, bolesti do zad, voda tekla postupně, přirozený porod v termínu.
podruhé vyvolávaně, takže se to nedá srovnat
@pikola píše:
Kontrakce boli. Rekla bych, ze kazdou. Jako krava..
Co je rychly porod nevim, ja mela od prdnuti vody 6 hodin.
Tak netvrdím, že nebolely, ale zas mi to nepřišlo nijak tragické (spíš mi dělalo problém při nich netlačit), ale já mám asi posunutý práh bolesti, se zlomenou nohou v nártu jsem taky došla večer domů a druhý den ráno k doktorovi ![]()
Já jsem před otěhotněním vážila 57 kg při 165 cm. při menstruaci potíže nemívám a nebo nějaké menší bolesti. porod začal prasknutím vody a potom trval 10 hodin. z toho 8 hodin kontrakce sice bolestivé, ale nic, co by se nedalo vydržet. skoro jsem se neotvírala. potom zavedli tabletu a 2 hodiny peklo. ale velmi rychle jsem se otevřela. na prvorodičku až překvapivě rychle. všichni se divili. tlačila jsem čtvrt hodinky a malá byla venku. vážila 2.77 a měřila 47 cm. při těch bolestech jsem čekala, že porodím malýho slona
a potom takovej prcek. trochu mě museli nastřihnout. ale jenom na pár stehů.
podotýkám, že jsem se řídila radami asistentek a doktorky a dělala PŘESNĚ to, co mi poradily (jak tlačit atd.) a velmi mi to pomohlo a porod urychlilo ![]()
to je můj příběh. ale nevím, jestli se podle toho dá něco poznat.
To neodhadnes, mozna mensi vliv na to ma kondice zeny, vetsi pak spravne natoceni ditete (na velikosti zas az tak nesejde, nema-li pet kilo) a celkove tak nejak jak telo spolupracuje, jak rychle se otevira atd., tohle je asi nekde v genech. Ja mela porod celkem rychly (mala na svete do dvou hodin od prijezdu do porodnice, predtim jsem doma tak 6-8 hodin propochodovala s kontrakcema), bezproblemovy, dite melo 4 kila a ja 163 cm/60 kg (pred otehotnenim, rodila jsem se 68). Ale jak budou bolet kontrakce bude asi hodne zalezet na individualnim vnimani bolesti, me bolely sakra hodne, ale dalo se to vydrzet i bez epiduralu a po porodu jsem na to velice rychle zapomnela.
Ona ta delka porodu zalezi i na tom, kdy si uvedomis, ze rodis.
Pri prvnim porodu me den pred terminem nechali na riziku kvuli vysokemu tlaku - na poradne jsem byla stale zavrena a nic se nedelo. Vecer na monitoru se uz ukazovaly pravidelne kontrakce po 6 min - ja bych je bez toho monitoru vubec nevnimala, az ten monitor me na ne upozornil a ja si je zacala uvedomovat. Noc jsem normalne prospala. Kontrakce stale pokracovaly i druhy den a intervaly se zkracovaly, ale az druhy den v poledne, to zacalo vic bolet a ja sla za PA, at me vysetri - vysetrila me, byla jsem uz otevrena na 3 a navic uz citila vlasky mimca (tzn. praskla mi uz voda a ja o tom vubec nevedela) - mimco se narodilo ve 23. Takze porod zacal pravidelnymi kontrakceni a prasknutim vody a ja ten zacatek vubec nepoznala - nebyt v nemocnici, tak o tom vubec nevim. Poznala bych to az tak odpoledne a v porodce bych stravila asi celkem malo casu - ke konci to uz ale bolelo fakt hodne.