Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, založila jsem tuhle diskuzi, protože nemohu nic najít ohledně prášků Ryeqo na myomy.
Můj příběh, je mi 24 let a s myomem se potýkám přibližně 5 let. Nejprve to byli půl roční kontroly.
V roce 2019 mi nasadili Esmyi, ta zabrala nachvíli, ale potom se myom vyšplhal lehce přes 7cm. No po různých kontrolách mě chtěli poslat na operaci, ale chtěli jsme miminko a kvůli době covidové jsem nemohla na operaci. No naštěstí se zadařilo a já v roce 2020/06 otěhotněla a donosila jsem krásnou princeznu. Těhotenství bez problémů, jen jsem byla na rizikáči a víc kontrolovaná
. Po porodu měl myom 2cm, zmenšil se a já byla šťastná. No jenže 2022/03 už se začal zvětšovat. Měl 3cm a teď nedávno po 4 měsících na 4cm + -. Chtěli bychom druhé miminko a tak mi byl nasazen přípravek RYEQO, aby se myom zmenšil a já mohla otěhotnět. Chtěla bych se chtěla zeptat jestli tu někdo máte zkušenosti? Jestli se myom zmenšil po těch práškách? Chápu, že na každého působí jinak, ale i tak. Hledala jsem všude a nikde žádná diskuze, pouze příbalový leták. Mám je psané na 3 měsíce, zatím mám 4 prášek v sobě. Moc děkuji za odpovědi
Ja uz teda deti neplanuju, ale myom mi odstranili pri 10minutovem ambulantnim zakroku. To nejde odstranit?
Jde, ale operaci se chci vyhnout dokud to půjde a dokud plánuju děti, mám ho na místě kde by nebyl 10 minutový zákrok
a já se bojím, proto beru přípravek ryeqo
@vokishka píše:
Ja uz teda deti neplanuju, ale myom mi odstranili pri 10minutovem ambulantnim zakroku. To nejde odstranit?
Záleží, jaký myom je…jestli roste v děložní stěně, mimo dělohu nebo uvnitř dělohy. Pokud roste v děložní stěně, jinak než odstraněním dělohy to nekončí. Léky, které se na zmenšení myomu užívají, jsou zřejmě hormonální…po vysazení obvykle myomy opět nabývají na velikosti.
@Romísek7 píše:
Jde, ale operaci se chci vyhnout dokud to půjde a dokud plánuju děti, mám ho na místě kde by nebyl 10 minutový zákroka já se bojím, proto beru přípravek ryeqo
A když má ted 4 cm, nesmíš otěhotnět? protože to co ted bereš, je takové svinstvo, že až běda…
Po hormonální léčbě myomy se většinou zmenšují…i po Esmii(tu jsem taky brala, ale tolik vedlejších účinků, že po 2 měsících jsem přestala…operace mě už neminula, ale já už děti měla).
@pannda
Asi mohu otěhotnět, já jsem šla na přeměření myomu a konzultovala to s gynekologem, ten mi řekl, že by bylo lepší nasadit to ryeqo na 3 měsíce a když se zmenší, tak se začít snažit, že je prej lepší když bude menší. Ale i tak, říkal, že by ho nejradši vyndal, ale musela bych někam na specialozované pracoviště, nejlépe někam do Prahy🙈
Právě když jsem četla ten příbalový leták, tak mi z toho bylo akorát zle, ale porovnala jsem to s antikoncepcí, která mi byla taky doporučena na nějakou dobu, že by mohla prý zmenšit myom, ale byli tam skoro stejné nežádoucí účinky. Vím, že to je svinstvo :-/ proto se ptám na zkušenosti, za ty prášky jsme vyplázli přes 8 tisíc🙈
@pannda
Já otěhotněla s dcerkou, když měl myom 7cm, naštěstí nezasahoval do dutinky a bylo vše v pořádku, i porod přirozený a to mě strašili císařem
@Romísek7 píše:
@pannda
Já otěhotněla s dcerkou, když měl myom 7cm, naštěstí nezasahoval do dutinky a bylo vše v pořádku, i porod přirozený a to mě strašili císařem
Proto bych zkusila otěhotnět bez hormonální léčby, ty léky mají navodit menopauzu…přirozeně když se žena dostane věkem do menopauzy, myomy už nerostou úbytkem estrogenů. Také v těhotenství mají tendenci nerust a zmenšit se, protože se mění hladina hormonů. Ty prachy jsou šílené…a navíc…ubírají ti kostní hmotu, tím si zmenšujes základ do budoucna pro vznik osteoporózy.
Nejsem lékař, ale snažila bych se jít cestou která nezatíží organismus
Našli mi myom při potvrzení těhotenství - asi už tam musel být i předtím. Na početí stačily dva cykly. Myom měl 10×10cm, 4cm je dle mě tedy prd.
Určitě se poraď s odborníkem a to je jen a jedině. MuDr. prof. Michal Mára, VFN v Praze. Vyhledej, dojeď, poradí, pomůže. Já za ním taktéž byla, ale z opačného důvodu. Myom se nechtěla, děti taky ne. Máma měla rakovinu dělohy, ostatní ženy v rodině jiné druhy rakoviny. Tak jsem se rozhodla pro odstranění myomu i s dělohou. Pan dr. je profík a sympaťák. Odpovídá i na webu www.porodnice.cz. Zkus se mrknout, třeba jsou hormony zbytečné. ![]()
@Romísek7 Ahoj Romisku, můžeš prosím napsat, jak si dopadla s tím lékem? Zmenšil se myom?
Mám teď aktuálně myom 6cm a doktor mi to Ryego napsal na zmenšení myomu před plánovanou operaci (aby to šlo laparoskopicky)…..
Budu vděčná za jakoukoliv zkušenost ….
@xsedka muzu se zeptat, zda zabral? Mám jej začít užívat. Děkuji.
@k.a.c.k.a.1
Zdravím, když jsem psala tenhle příspěvek, tak ryeqo opravdu zabralo, ale brala jsem ho jen 4 měsíce, myom po nějaké době začal trošku růst, byla jsem na konzultaci v Kralupech u pana doktora Pohla a teď je beru znovu a chci je brát celý rok
aby měl větší a delší účinek ![]()
@xsedka
Omlouvám se, že reaguji po delší době, asi už máte po operaci, že? Ano, ryeqo mi zabralo, ale brala jsem ho chvíli, teď ho beru znovu a chci ho užívat celý rok pro delší účinek ![]()
@Romísek7 moc děkuji. Nemám po operaci. Ale odložila jsem užívání. O měsíc. Nepribrala jste po něm?
Nene, nepřibrala
váha se mi drží stejná, ryeqo už beru 6.měsíc ![]()