Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám jedenáctiměsíčního chlapečka, který má silnou rýmu. Nejde ani odsát, ale z nosánku mu tečou pořád zelené nudle. Doktorka nám doporučila Libenar pro děti, ale vůbec nepomáhá. Můžete mi poradit, co pomohlo vám? V lékárně mi řekli, že ten Libenar je nejlepší, že ostatní kapky ( i když pro děti) jsou pro takového prcka až moc agresivní. Tak nevím, co mám dělat. nemůže pořádně ani dýchat.
Já dávám homeopatika, do nosu heřmánkové kapky od Hadka, mažu čínskou pálivou mastí a do pusy kapu mátový EO..
Máš odsávačku na lux? Pokud ano, tak vstříknout libenar nebo třeba mořskou vodu ve spreji atd, chvilku nechat a pak odsávačku opravdu pořádně strčit do nosu (dítě samozřejmě bojuje, občas je potřeba zakleknout) a pár vteřin podržet. Pokud mu zelené nudle tečou samovolně, tak něco musí jít odsát.
Jinak dávám „opravdové“ kapky, přijde mi to jako menší zlo než když rýma nateče dítěti do eustachovy trubice a má pak z toho zánět středního ucha ![]()
Když jsem byla jednou s druhorozeným na ORL, protožeměl horečku a právě se chytal za uši, tak jsem se na to ptala a dr jednoznačně říkala, nos vystříkávat, luxovat, znovu vystříkat a pak na závěr dát opravdové kapky.
Kamarádka nedá dopustit na Sterimar. Je to ve spreji a prej to dostříkne opravdu dost hluboko. My si zatím vždycky vystačili s libenarem, ale malá ještě pořádnou rýmu zatím neměla.
A přesně jak píše @Gladys … pořádně prokapat a po chvilce odsát, něco určitě musí jít ven ![]()
Jo a teď jsem si vzpomněla… prej jsou na rýmu výborný Fenistil kapky. Nějak zklidní tu zduřelou sliznici a to prej taky pomáhá ![]()
Podepisuju, co doporučila gladys, bez odsávačky na lux si neumím boj se zelenou rýmou představit. A ještě bych doplnila vypodložit při spaní hlavu s horní částí těla, aby se rýma nehromadila v hlavě, ale mohla aspoň trošku odtékat. Což je u nás hlavní problém, spíme s mládětem společně a ona má uprostřed postele momentálně svoji šikmou plochu, celkem vtipný ![]()
@Gladys nn, mám ústní odsávačku. No, já staršímu dávala vždy otrivin a bez problémů. A teď mi v lékárně i DR tvrdí, že je hodně agresivní a může se používat jen tři dny. Já ho používala klidně i týden a bez problémů. Teď mi tvrdí tohle, tak si říkám, že jsme tehdy měli třeba štěstí, a že jsem mu mohla ublížit…
@Sluníčkonesvítí tak kup nasivin nebo olynth, to už jsou koncentrace od narození, ročnímu dítěti bych se už fakt nežinýrovala dát. Já se o tom tenkrát bavila s tou dr na orl, říkala jsem, že dávám nasivin jen na spaní a ona říkala, že mám dávat během dne, že pak jim tam choděj děti se záněty jen proto, že se léčili „přírodně“. Já jsem zánět středního ucha nikdy neměla, ale věřím, že to musí bolet fakt ku. evsky, tak nechci takovou lahůdku připravit dětem. A odsávačka na lux se vyplatí, tu si určitě kup, jiná nemá význam
@CokeLady bohužel mě kdyby běžel lux s nasazenou odsávačkou 10min, tak se mi zavaří, mám zhruba tak minutu až dvě, než se přehřeje motor a pak dalších několik hodin nejde
Takže u nás to musí být rychlá akce. Navíc prostřední si nenechá ten nos bez protestů ani utřít kapesníkem, takže nepředpokládám, že by jsem ho ukecala si dobrovolně nechat odsát nos. Nejstarší se kdysi odsával i sám.
Gladys - zkus si trochu povolit takovou tu záklopku na trubici. Saje to skoro stejně a motor se nezavařuje. Taky se nám zavařoval, než jsme na to přišli.
Ahj holky. Obnovuji diskuzi. Malemu je rok a ma rymu. Ale jen mu tece z nosu uplne pruhledna vodicka a sama takze i kdyz odsaju stejne mu za chvilicku tecou nudle znovu. Chci se zeptat co vam na tohle pomohlo. Cetla jsem o guixx ale nechci do nej cpat za kazdou cenu nosni sprej pokud to neni vylozene nutne. Co myslite vy?? Pripadne jaky nosni sprej (kapky) by jste mi doporucili? Dekuji
@samanta2208 Dávám Physiomer Baby. Je to mořská voda na zvlhčení a desinfekci nosních dutin. Stříknu a v případě potřeby odsaju (syn má taky rok). Jinak ale odsávám jen v případě nutnosti, abych mu ten nos zbytečně ještě nedráždila.
Pokud je to pruhledna vodicka a tece t samo, neresim to nijak.. utiram nosanek a obcas namazu nosni mastickou vonavou pod nosem, at se neostipe. pokud to tece moc, tak na noc dávam fenistil a detské nosní kapky proti ryme. Pokud se ryma zacne barvit, jdu k dr:D
Ja ridim podle toho, jak se male spi, kdyz ma rymu. Nechat ji trapit dychat pusou a nemoct dychat nosem, kazdy dospelak vi, jak je to neprijemny a jak se spatne dycha s plnym nosem kor v leze. Ten Physiomer jsem mela taky, ale je to velike baleni, drahe a kdyz dite nema rymu co mesic, jsou to zbytecne vyhozene penize. Osobne se mi osvedcila vincentka junior.
Diky za rady. Zkusim. Je pravda ze pri spani ho to trapi tak neco kapnem aspon pred spanim.