Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pěkné odpoledne,
dnes jsem byla s malou na kontrole kyčlí v 6 týdnech. Bohužel dcerka má nález na pravé kyčli a ortoped jí napsal Frejkovu peřinku. A teď mám strach, aby kvůli tomu nebyla,,pozadu'' - nějak si neumím představit, jak se s tím bude třeba přetáčet ze zad na bříško a podobně. To asi vůbec nejde? Prosím o zkušenosti.
Tak moje dcera ji měla od 3-6. měsíce, naučila se s tím úplně v pohodě přetáčet, v okamžiku, kdy ji nemusela mít se okamžitě začala stavět na nohy a v 9 měsících udělala první krůčky. V 10 měsících po bytě lítala jako ďábel. Jen byl venku sníh a odmítala se do něj postavit.
Zdravím. My měli také Frejkovu peřinku. Měl ji syn i dcera. Ta ji měla skoro do 4 měsíců a naprosto v pohodě. Ve čtrtém měsíci se mi úplně v pohodě začala přetáčet. Myslím, že to dokonce zvládla i s ní. V pěti to zvládala jak ze zad na břicho, tak i obráceně. Snad jsem pomohla. ![]()
Ahojky měli jsme ji 5 měsíců a šestý jen na noc. Sotva jsme ji sundali začal se otáčet v 7 měsících lozit jako drak a seděla pak se rychle postavil a snad 8 měsíc začal lítat kolem nábytku ted je mu 13 měsíců a je to naše šílená střela ![]()
S ní se sice přetáčí blbě, ale radši ať se začne přetáčet později, než zkažené kyčle. Ale je pravda, že jsem kvůli tomu vedla veliký boje s pediatrou. Ortoped řekl: pořád, žádný sundavání, na bříško na minutu po přebalení. Pediatra zas co nejvíc na bříško. Si vyber. Ale jak píšou holky, hrozně rychle začala po sundání dohánět, spíš já jsem měla problém s tím, že najednou nevím, jak jí chytit
Neboj ![]()
Jasně, že to může brzdit vývoj, ale tak jestli si myslíš, že ji dítě skutečně potrřebuje, tak to neřeš. I když se vývoj zbrzdí, tak to pak dožene- je přeci fuk, jestli se začne přetáčet o dva týdny později ![]()
Malá měla peřinku od 4 týdnů do 8 měsíců. Přetáčet se začala někdy po 4 měsíci na jednu stranu a asi za týden i na druhou stranu. Plazit se začala pár dní po 6 měsíci i s tou peřinkou. Je fakt, že pak už si jí začala i dost rozepínat, ale dávali jsme poctivě, jelikož nám hrozila nemocnice. V 8 měsících jí peřinku sundali a hned si začla sedat a chvíli na to stoupat. Jen to plazení jí zůstalo docela dlouho, jak byla zvyklá mít nohy pořád od sebe. Lézt začala až skoro v 10měsících a teď v roce už chodí.
Holky, děkuji. Už jsem klidnější, že to přece jenom asi půjde i s tou peřinkou. Hlavně, že bude zdravá ![]()
Dcera ji měla už přes 16ti roky, tenkrát se nedala koupit, takže mi ji doktor předvedl a řekl, ať si ji ušiju sama. Neumím šít, naštěstí mi ji ušila švagrová, dcera měla takovou pěknou medvídkovou, dovnitř jsem kupovala něco ze zdr. potřeb. Teď už se dá asi normálně koupit, ne?
@vokishka Možná se dá koupit i normálně, nevím
My jsme ji dostali na poukaz.
@lenna1810 No tím normálně koupit myslím to, že si ji už nemusíte sami vyrábět. Byla jsem z toho tenkrát pěkně vyplesklá.
@vokishka Jo takhle
No já bych si ji sama asi nevyrobila, na šití nějak nemám talent, zvládnu maximálně přišít knoflík ![]()
@lenna1810 No já právě taky, nebýt švagrové nevím, co bych dělala.
My jsme ji také dostali v nemocnici, jen jsme museli podepsat papír. Měli jsme tři velikosti. Začínali jsme na 14, po 4 týdnech jsme dostali 16 a nakonec 18. Jen se divím, jak tu holky píšou, že ji měli třeba do 8. měsíců. To nám řekli max. do 4. měsíců a pokud se to nesrovná tak řemínky. A to právě z toho důvodu, že tu peřinku " přeperou". A moje mamka si ji také kdysi musela šít. My máme kliku, že ji dostaneme. ![]()