Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, holky. Potřebovala bych poradit. Syn, 12 měsíců, je od středy/čtvrtku divný. Je ufňukaný, víc unavený, v noci nespí. Pustila se mu rýma, má nateklé dásně (v místě prvních stoliček) a měl zvýšenou teploty do 37,5 po odečtu. Tak jsem to přičítala zubům, podobné příznaky měl při každém růstu zubů. Má jich osm a rostou mu vždy min. dva najednou.
Ale dneska se mu teplota vyšplhala už na 38,5 po odečtu a na obličeji a na stehnech se objevila vyrážka podobná potničkám. Jako není ji moc, ale přece. Z nosu už mu neteče jen vodnatá rýma, ale spíš takový mléčný hlen. Samozřejmě, že s ním hned ráno skočím k doktorce, jen jsem chtěla vědět jestli jste to někdo nezažil u svých dětí. Vyrážku jsem i vyfotila, ale asi nic moc kvalita.
Z toho, co píšeš a charakteru vyrážky by to klidně mohli být i zarděnky. http://www.naseporodnice.cz/…zardenky.php
Vypadá to na zarděnky. Lékařce bych to pro jistotu dopředu nahlásila, ať v čekárně zbytečně nenakazíte další prcky.
Ale třeba to nebudou, uvidíš u lékařky. Ať jste brzy zdraví!
@Gladys Děkuji ti za odkaz. Proletěla jsem všechny tyhle dětské nemoci, ale všechny popisy mi vždycky přijdou stejné. Teď jsem koukala a má to i na zádech a trošku na rukách.
@lumáťa Jo, určitě jí zavolám. Ona tam má i nějakou zvláštní místnosti pro infekční nemoci. Právě jsem se chtěla zeptat jestli j mám dopředu volat, i když to zarděnky vůbec být nemusí, že?
A kdyby byly… Já jsem je neměla, jsem ve 24 tt, tak snad to všichni nějak zvládneme. Tam je největší riziko jen v první trimestru, ne?
@lucka_mac Ty nejsi očkovaná proti zarděnkám? V těhotenství je to šíleně nebezpečný…
@lucka_mac píše:
@lumáťa Jsem blbá. Jasně, že jsem proti nim očkovaná.
No,..radši bych se zeptala Dr…No ono to očkování je takové všelijaké. ![]()
@lucka_mac píše:
@lumáťa Jsem blbá. Jasně, že jsem proti nim očkovaná.
No tak buď v klidu ![]()
Tak jsme dorazili od doktorky a z ORL. Malý má angínu, má hnis na mandlích, ukazovali mi to a bylo to dost škaredé, má i čepy na mandlích. Jinak vyrážka je prý jen reakce na teploty a horečku.
@Gladys @lumáťa @lucineeccka Holky, děkuji za rady. Jak jsem psala včera, prcek má nakonec „jen“ angínu. Na tu vyrážku dostal od doktorky dithiaden (1/4 2× denně) a excipial U Lipolotio (mazat 2× denně). Na angínu dostal antibiotika Zinnat (2,5 ml 2× denně), taky dostal kapky do nosu (3× denně).
Vím, že o tu vyrážku asi nějak zvlášť v jeho případě nejde. Nemá snahu se škrábat, takže ho asi nesvědí. Ale rozhodně se nelepší, spíš bych řekla, že se horší. Má ji po celém tělíčku a je hodně výrazně červená. Doktorka říkala, že je to nějaká alergická reakce na teplo. Nevíte, jak bych tomu mohla ještě pomoci, aby mu to začalo mizet? ![]()
No tak super, zarděnky to nejsou. Alergie na teplo, to je zvláštní. Jako potničky nebo co? Máte doma horko? Nebo se venku hodně oblékáte a potí se?
Fakt nevím. Možná bych zašla na kožní, kdyby se to po nemoci nelepšilo.
Ať jste brzy zdraví! ![]()
@lumáťa Spíš mi přijde, že doktorka tu vyrážku nechtěla moc řešit, že čeká až vyléčíme angínu. Protože mírnější formu toho měl už před nemocí na bříšku a na pažích. Vypadalo to jako flíčky suché kůže. A jak se teď potil při horečce, tak to zrudlo a rozšířilo se mu to dál po těle. Na kontrole jí to určitě pořádně ukážu. Poprvé to měl někdy v 4 měsících, to jsme ještě chodili k jiné doktorce. Ta mu na to dala nějakou mastičku s kortikoidy a prý promazávat. A od té doby se mu to tak nějak stěhuje po tělíčku. Někdy je úplně klid, jindy se něco objeví. Ale nikdy ne tak extrémně jako nyní. Je fakt, že se mu to spustilo asi před měsícem a něco, když mu moje mamka vyprala v jiném pracím prášku. Já už mám všechno znova přeprané, ale pořád se toho nemůžeme zbavit.
Akorát mě napadá, že když jsem byla malá, tak jsem měla atopický ekzém a prý to vypadalo podobně. ![]()