Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@tripetri píše:
Tak my bydlíme v paneláku a jediný, co mě štve na odsávačce na vysavač je to, že právě nemůžu odsávat v nociby nás sousedi zabili
Já odsávám i v noci. Bydlíme v novém btovém domě, slyšet je snad víc jak v paneláku
A to jsme měli hodně hlučnej vysavač plus to řvoucí dítě do toho
Většinou se u nás jedná o jednu noc, která je náročnější. Přijde mi ohleduplnější několikrát za noc pár pár minut hluku než celá noc dítětem prořvaná ![]()
Určitě odsavačku na vysavač - všechno ostatní je z mých zkušeností jenom trápení dítěte. Nikam se to nestrká, toho se neboj - vlastně to jenom přiložíš k nosní dírce, však uvidíš, až ji budeš mít doma, do nosu bys to vůbec nenarvala. Odsávej podle potřeby a pokaždé předtím pořádně prostříkni nos mořskou vodou (nejlepší je Stérimar nebo Physiomer, mají silný proud, hleny pořádně rozředí a pak to jde líp odsát).
Jinak, já taky bydlím v paneláku a odsávala jsem v pohodě i v noci - stačí vysavač něčím přikrýt, třeba zabalit do deky nebo do peřiny (a samozřejmě akci provést v nejméně frekventované místnosti, třeba v kuchyni, tam uprostřed noci moc lidí nebývá
). Je to otázka pár minut, to sousedi opravdu přežijí líp než celonoční pláč miminka, které kvůli zahleněnému nosu nemůže spát.
@renule2 píše:
děkuju Vám za rady a tipyA jak bych poznala, že to má třeba už usazené v uších? Bolely by ji?
No u tohohle taky tápu. V našem případě to poznal jen doktor, myslím zavčas. Koukl se Matymu do uší a jen se zeptal, jestli dobře slyší. Jak už to dítě bolí, je už pozdě, pokud jsem to dobře pochopila.
Maty má zvětšenou nosní mandli, takže při jeho sebemenším zakašlání ho jako správná hysterická matka sleduju ostřížím zrakem
A podle toho, jak se mi kašel/rýma jeví, běžíme k doktorovi na poslech a kontrolu uší. Samozřejmě dost řeším, jak moc je to vážné a jaká je pravděpodobnost, že v čekárně děti chytnou něco horšího
Ale s 9timěsíčním po týdnu silné rýmy bych asi k pediatrovi běžela ![]()
@BohunkaP píše:
Určitě odsavačku na vysavač - všechno ostatní je z mých zkušeností jenom trápení dítěte. Nikam se to nestrká, toho se neboj - vlastně to jenom přiložíš k nosní dírce, však uvidíš, až ji budeš mít doma, do nosu bys to vůbec nenarvala. Odsávej podle potřeby a pokaždé předtím pořádně prostříkni nos mořskou vodou (nejlepší je Stérimar nebo Physiomer, mají silný proud, hleny pořádně rozředí a pak to jde líp odsát).Jinak, já taky bydlím v paneláku a odsávala jsem v pohodě i v noci - stačí vysavač něčím přikrýt, třeba zabalit do deky nebo do peřiny (a samozřejmě akci provést v nejméně frekventované místnosti, třeba v kuchyni, tam uprostřed noci moc lidí nebývá). Je to otázka pár minut, to sousedi opravdu přežijí líp než celonoční pláč miminka, které kvůli zahleněnému nosu nemůže spát.
Dík, to zkusím
To mě nenapadlo, ho něčím přikrýt
No naše dítko nebrečí, ale je prostě vzhůru, takže sousedi o rýmě neví, ale já jo ![]()
Ahoj,tak moje dcera už má taky přes týden rýmu,měla jsem jen tu obyč odsávačku,v pátek jsem šla koupit tu na vysavač které jsem se taky bála,je to super,je to hlavně rychlý,nic hluboko do nosu nezajede a pěkně to odsaje vše z nosu.Jsem za ní ráda.Ted už malé teče rýma ven,tak odsávám jen před spaním.Jen doufám,že už to brzy přejde a nebude z toho alergie ![]()
Taky jsem slyšela, že na vysavač je vražda, ale jinak to prostě nejde, vysávám s ní pořád(malá nosí ze školky rýmu a malej jí od šesti měsíců ochotně chytá) na noc nakapu nasivin a spí krásně, v noci odsáváme jen první dva dny a do týdne je klid. Jinak samozřejmě ven doporučuji, mým dětem to při rýmě hodně prospívalo a pěkně se jim dýchalo.
@renule2 píše:
jenže dcera se bojí vysavače jen když ho zapnu, natož abych se s ním k ní přiblížila…Ale u odsávání dělají asi všechny děti drahoty,že?
Většina dětí to nepřijímá s nadšením, to je jasné
To až když jsou starší, tak přijdou na to, že jim to je vlastně příjemnější, když máma odsaje
Moje děti si zhruba od půldruhého roku odsávaly samy, i když už uměly smrkat … ![]()
Ale s devítiměsíčním prckem se asi nedomluvíš, tam přijde troška násilí - já jsem to dělala následovně: dítě posadit na levé koleno, levou rukou chytit jeho levou ručku a přitisknout k sobě (tím se znehybní), jeho nohy mezi moje kolena zároveň s hadicí vysavače, pravou rukou rychle odsát. Operace na dvě minuty.
Bohunko, to by mohla být dobrá pozice na odsávání
Kamarádka fixuje kluka v leže, ale v sedě je to asi lepší, snoplíky jdou líp ven ![]()
Ja mam taky bezva hmat
. Dite na klin, lehce naklonit na levo (jsem pravak). Svou levou rukou drzim detskou pravou i levou ruku v miste zapesti a detskou hlavu mam nacpanou ve svem podpazi. Predloktim leve jeste tisknu telo ditete na svoje bricho, pravou odsavam, dite je dokonale znehybnene. Udrzim takhle malou jeste v jejim skoro roce a pul. U vetsiho ditete prechazim na metodu pevneho zabaleni do osusky ci perinky. Udelam z nich housenku a s hlavou uz se poperu
.
no budu muset odsávat i v noci, sousedi-nesousedi. Protože jsem po týdnu nespánku jak mrtvola. Dcera v noci nemůže dýchat, ještě si vezme dudlík
Odsála jsem ústně a za půl hodiny začala znova chrčet, zase odsát, řev, pak než zase usla…pořád dokola celou noc ![]()
@teredes píše:
Ja mam taky bezva hmat. Dite na klin, lehce naklonit na levo (jsem pravak). Svou levou rukou drzim detskou pravou i levou ruku v miste zapesti a detskou hlavu mam nacpanou ve svem podpazi. Predloktim leve jeste tisknu telo ditete na svoje bricho, pravou odsavam, dite je dokonale znehybnene. Udrzim takhle malou jeste v jejim skoro roce a pul. U vetsiho ditete prechazim na metodu pevneho zabaleni do osusky ci perinky. Udelam z nich housenku a s hlavou uz se poperu
.
Odsávám vleže. Sednu si na zem, dítě položím mezi nohy hlavou do klína a nohama fixuju ruce, někdy i nohy. Mám obě ruce volné na odsávání. Je to praktikovatelné i na starší vzpouzející se děti ![]()
@renule2 píše:
jenže dcera se bojí vysavače jen když ho zapnu, natož abych se s ním k ní přiblížila…Ale u odsávání dělají asi všechny děti drahoty,že?
Míša když vidí vysavač, tak spustí hysterák
. Položím jí na zem, kleknu jí na ruce a už to jede, u nás to bez řevu nejde.
@tripetri píše:
Tak my bydlíme v paneláku a jediný, co mě štve na odsávačce na vysavač je to, že právě nemůžu odsávat v nociby nás sousedi zabili
Taky bydlíme v paneláku a odsávala jsem i v noci, třeba 10×. Sousedi vždycky ráno blbě koukali, ale jinak to nešlo, malá byla kolikrát tak zahleněá až se tím pomalu dusila.
My takhle jednou odsávali na dovolené:-) taky z nás měli velkou radost:-) a ten vysavač, co tam měli, byl ještě jak když vzlétává letadlo, rámus děs, ale co naděláš?