Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
syn (14 let) měl včera celý den teplotu přes 38°C. Dnes už teplotu nemá, ale stěžuje si, že ho bolí v krku a hlava. Nevím jestli třeba nemá angínu a není to na antibiotika. Koukala jsem se mu do krku a žádné čepy tam nemá. Manžel říká, že když už teplotu nemá tak to nic nebude a je zbytečný ho táhnout k doktorovi, kde může v čekárně od ostatních chytit ještě něco horšího. Šli byste k doktorovi nebo se na to vykašlali?
@peckova píše:
Dobrý den,
syn (14 let) měl včera celý den teplotu přes 38°C. Dnes už teplotu nemá, ale stěžuje si, že ho bolí v krku a hlava. Nevím jestli třeba nemá angínu a není to na antibiotika. Koukala jsem se mu do krku a žádné čepy tam nemá. Manžel říká, že když už teplotu nemá tak to nic nebude a je zbytečný ho táhnout k doktorovi, kde může v čekárně od ostatních chytit ještě něco horšího. Šli byste k doktorovi nebo se na to vykašlali?
Počkala bych do pondělí.
@Zabatko píše:
Počkala bych do pondělí.
Anebo klidně i do úterý, i kdyby to byla angína, tak to není tak, že by to bylo nebezpečné pokud se nenasadí antibiotika hned první den.
Já bych šla. Nemoci se nemají přecházet. I kdyby to byla jen „hloupá“ viroza… Vy, jako laici, to nepoznáte.
Asi bych počkala do zítra. Kdyby mu nebylo hůř, nechala bych ho jen doma. Jestli to tedy jde kvůli škole. Jinak k doktorovi ať má omluvenku. Nevím jak tohle chodí. Když to bude angína, tak ten krk bude špatný i zítra a to bych šla. Strikate mu něco do krku?
@nini77 píše:
Asi bych počkala do zítra. Kdyby mu nebylo hůř, nechala bych ho jen doma. Jestli to tedy jde kvůli škole. Jinak k doktorovi ať má omluvenku. Nevím jak tohle chodí. Když to bude angína, tak ten krk bude špatný i zítra a to bych šla. Strikate mu něco do krku?
Má teď jarní prázdniny. Takže doma zůstane tak jako tak.
@Tableta píše:
Já bych šla. Nemoci se nemají přecházet. I kdyby to byla jen „hloupá“ viroza… Vy, jako laici, to nepoznáte.
No jo, jenže na virozu je nejlepší právě ležet a nikam se netáhnout po doktorech. Na virozu neexistuje přímá léčba, pouze symptomatická. A angína se fatálně nezhorší behěm 2 - 3 dní. Chodím k doktorovi nejdřív 3. den, pokud mám za to, že to je angína nebo něco bakgeriálního na ATB.
Sla bych, pro jistotu. Taky jsem mela anginu bez horecky, jen s ukrutnou bolesti v krku, normalne jsem fungovala, ale krk bolel strasne.
Ne nesla bych, u viroz bezne boli hlava a v krku. Hodne pit, hodne ovoce, vitaminy. Udelat zabal na krk, vytahne horkost, dat treba strepsils, nebo neco kloktat. Radi chripky, mela bych strach, ze oslabene telo chytne neco horsiho.
S virozou nechavam kluky 3 dny v posteli, o navsteve dr. uvazuju az 4. den pokud se nelepsi. Nastesti je to treba jen vyjimecne. Ale oni na anginy netrpi. Jednou jsem sla k dr. hned, protoze byla v okoli hodne spala.
Zitra bych sla, pokud furt bude bolet krk. Ja u anginy nikdy nemivam cepy, minule jsem nemela ani cepy, ani teploty, a ve vyteru streptokoka ano. Uleva po atb je velmi rychla.
@Zabatko píše:
No jo, jenže na virozu je nejlepší právě ležet a nikam se netáhnout po doktorech. Na virozu neexistuje přímá léčba, pouze symptomatická. A angína se fatálně nezhorší behěm 2 - 3 dní. Chodím k doktorovi nejdřív 3. den, pokud mám za to, že to je angína nebo něco bakgeriálního na ATB.
Zítra už to třetí den bude, a jestli to je viroza nebo bakteriální infekce pozná doktor, ne rodiče (pokud nejsou lékaři).
Ahoj, ještě bych počkala. Celá rodina jsme do dnes leželi s chřipkou typu A, dnes poprvé bez teplot. Syn /16let/ horečky přes 40, nasadili nám Tamiflu, ale neudržel ho v žaludku ani jeden z nás tak jsme sráželi Paralenem. Tři dny jsou fakt mazec, k tomu všichni suchý kašel a trochu bolest v krku. Chce to klid a odpočívat, nic na to jiného nepomáhá. Myslím že angína to nebude. U doktora toho teď fakt asi víc chytne. Čtvrtý den už je lépe, jen jsme oslabení.