Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemám osobní zkušenosti, ale co naši známí takhle odjížděli do Anglie (Německa, USA…) vždycky jel chlap napřed - sehnal si práci, bydlení, něco vydělal a až pak za ním jely manželky s dětmi (jedna už po pár týdnech, jiná až za půl roku) Většina našich známých se po letech vrátila domů - vlastně všichni až na jeden manželský pár, který dodnes žije v Manchesteru v UK. Ti jsou tam už 8 let.( A co si pamatuju, tak Lenka uměla při odjezdu snad jen: Hello, yes, no
)
Jedni známí přijeli s našetřeným paklem a koupili si tady hotově novostavbu. Jiní se vrátili bez peněz, ale se spoustou zážitků, protože tam za vydělané peníze procestovali celou Ameriku - od Kanady až po Havai.
Nikdo nepřijel nějak zklamaný, nebo že by litoval ![]()
Podle me je rozumne, kdyz prvni pojede chlap. Nejdriv se zabydli v nejakem pokoji v podnajmu, najde praci, pak muze najit byt, kam byste se vesli vsichni, trochu se porozhlednout po praci pro tebe (treba uklizet muzes pro zacatek i bez anglictiny). S poplatky za skolku (ktere jsou tu mimochodem hodne vysoke) si starosti delat fakt nemusis, deti tu chodi do skoly od 4 a ta je zadarmo (cca 9.15-15.15). Takze platis jen za obedy (u nas 10,50£ tydne), nebo muzes davat obedy z domova a neplatis opravdu nic.
Zajimat se v prvni rade o davky mi prijde divne. Chapu, ze se clovek muze dostat do situace, kdy je potrebuje a nevidim na tom nic spatneho, ale dite budes mit ve skole, pracovat muzete oba, tak bych resila v prvni rade spis jak sehnat praci
.
Vse uz bylo receno, ja bych jen odpovedela na otazku, na jak dlouho vam vydrzi 50 tis. Pocitala bych tak na jeden mesic. Budete muset sehnat podnajem. Jelikoz mate jedno dite, musite mit minimalne 2 bedroom (3+1), mensi vam nikdo nepronajme. Je potreba zaplatit realitce, potom jeden najem akontaci plus samozrejme najem na nasledujici mesic. Dale se tu plati dane- Council tax, to zalezi, kde bydlite, ale my napr. platime £120 + voda, elektrika, plyn, coz take neni zrovna malo.
Jidlo tu je drazsi a samozrejme dalsi vydaje jsou pro dite do skoly uniforma, obedy…
Chtelo by to znovu poradne promyslet.
Socialni davky tu nejsou nic moc, takze aby vas manzel uzivil, bude si muset najit rychle dobre placenou praci a i tak prijdete o vsechny nasetrene penize.
A davky vam priznaji, az alespon jeden z vas bude pracovat minimalne 30 hodin mesicne a to pak zalezi kde bydlite a jak jsou rychli s jejich vyrizenim. Znam lidi, kteri cekali nekolik mesicu.
Docela zírám - tady jste zadluženi a řešíte toto… být tebou, pošlu do anglie manžela samotného ať zkusí sehnat práci a vydělá peníze. Když tam bude sám, bude jen vydělávat a nebude dávat peníze ještě na tebe, na dítě, uniformu, pojištění vás tří…protože chápu, že potřebujete hlavně peníze abyste poplatili v Čechách vaše dluhy. Ty se mezitím můžeš intenzivně učit anglicky, abyste pak mohli za manželem odjet a ty se plnohodnotně zařadit do pracovního procesu a pomoc vydělávat peníze.
Ja jeste dodam, ze to hodne zalezi na oblasti, kam pujdete. Nekde vam na najem bude stacit 400£, nekde nebude stacit 800£. Docela jsem zirala, jak se to lisi, ale to tim padem v te oblasti i prijem.. Nicmene s 50.000Kc podle mem nemate moc sanci vydrzet dele jak mesic nikde. Uniformy se daji poridit i dost levne, to mi neprijde jako dira do rozpoctu, spis najem plus ten dalsi jako zaloha, council tax a tak. A normy na bydleni tu sice jsou, ale nevim uplne presne kolik deti v jakem byte muze byt. S jednim ditetem jsme nemeli problem 1bedroom (2+1) sehnat.
@teredes píše:
Ja jeste dodam, ze to hodne zalezi na oblasti, kam pujdete. Nekde vam na najem bude stacit 400£, nekde nebude stacit 800£. Docela jsem zirala, jak se to lisi, ale to tim padem v te oblasti i prijem.. Nicmene s 50.000Kc podle mem nemate moc sanci vydrzet dele jak mesic nikde. Uniformy se daji poridit i dost levne, to mi neprijde jako dira do rozpoctu, spis najem plus ten dalsi jako zaloha, council tax a tak. A normy na bydleni tu sice jsou, ale nevim uplne presne kolik deti v jakem byte muze byt. S jednim ditetem jsme nemeli problem 1bedroom (2+1) sehnat.
Pravda.
No, my jsme volali prave do hodne realitek a vsude nam rekli, ze kdyz mame dite, tak do 1 bedroom nemuzem.
A to mu bylo 10 mesicu. Ale treba v jinych oblastech to neni tak prisne. ![]()
No my tenkrat shaneli se synem, kdyz byl taky jeste mimino a problem s tim nebyl. Ta pravidla jsou urcite vsude stejna, jen na to nekde mozna dlabou. Ale me tak neco rika, ze rodice s 1 ditetem do 1bed jit muzou, ale jista si nejsem a hledat se mi to nechce. Mela jsem na to takovy dobry odkaz a nekam se mi to vyparilo. By me ted samotnou zajimalo, jak to presne je. My cekame treti dite, jsme ve 2bed, ale stehovat se nam proste nechce. Byt je prostorny a se zahradou, navic jsme se stehovali vloni, no proste jsme lini. Ale podle pravidel by nas asi meli vysoupnout…
@teredes
Ja ten odkaz taky videla a tam je, ze s jednim ditetem musis mit 2 bedroom a s tremi detmi 3 bedroom. Ale kdyz uz nekde bydlis a pribyde ti dite, tak se stehovat podle mne nemusis. To by vas musel nekdo se sousedu udat. My jsme taky puvodne bydleli s ditetem v 1 bedroom, byla u nas Midwife, Health visitor a nikdo nic nerikal. Takze se to asi opravdu tak striktne nedodrzuje. ![]()
A taky se porad stehujeme, takze Te chapu. Ja to bytostne nesnasim a doufam, ze tady, kde momentalne bydlime, aspon par let zustaneme. ![]()
@teredes píše:
No my tenkrat shaneli se synem, kdyz byl taky jeste mimino a problem s tim nebyl. Ta pravidla jsou urcite vsude stejna, jen na to nekde mozna dlabou. Ale me tak neco rika, ze rodice s 1 ditetem do 1bed jit muzou, ale jista si nejsem a hledat se mi to nechce. Mela jsem na to takovy dobry odkaz a nekam se mi to vyparilo. By me ted samotnou zajimalo, jak to presne je. My cekame treti dite, jsme ve 2bed, ale stehovat se nam proste nechce. Byt je prostorny a se zahradou, navic jsme se stehovali vloni, no proste jsme lini. Ale podle pravidel by nas asi meli vysoupnout…
Teredes, tam to zalezi i na pohlavi deti a na jejich veku, vetsinou se to da najit na strankach councilu, ale ze by se tedy o to zajimala primo realitka se nam jeste nestalo, to je spis zalezitost socialky
@mmonica
Nam to vazne rekli uz v realitkach. A to i kdyz jsme hledali 1 bedroom ve Wales a pak i v Bristolu. Zkouseli jsme se ptat ve vice (respektive neptali, ale kdyz se zeptali, zda mame deti, tak nam sami rekli, ze musime mit 2 bedroom), protoze se nam nechtelo zbytecne platit za dalsi pokoj, zvlast, kdyz byl syn jeste mimino.
Ale asi jsme jen meli smulu.
Asi, jak kde, my vzdycky hledali vic, jak 1 bedroom s dvema detma, ale to je asi fakt, ze automaticky, kdyz mas dite by jsi mela mit alespon 2 bedroom
Ja jen vim ze pokud mas dve deti stejneho pohlavi, tak jim staci pokoj, pokud mas ale holku a kluka tak od skolniho veku ma mit kazdy svuj pokoj
my jsme jednu dobu bydleli ve 1 bedroom s dvouletackou a kojencem, ted se dvouma holkama mame 2 bedroom. nikdy na m nikdo nic nerikal, ale v realitce dost casto zminuji ze 2 bedroom nam staci, pac mame dve holky.
Já jsem v Lodýně žila 9 let. Neuměla jsem ani slovo anglicky, když jsem přijela a během 5 let jsem dělala vedoucí v bance. Ale nebylo to jednoduchý. Nestýkala jsem se vůbec s Čechy, měla jsem hned anglického přítele, který mi nakonec i práci v bance našel. Jsem ted zpátky v Čechách, ale jelikož jezdím do Anglie 2×3 x do roka, vím, že to tam není jednoduché. Všude se propouší a jelikož libra šla oproti koruně výrazně dolů, už se tam nevyplatí jet za prací, když si spočítáš náklady na bydlení. Já před 5 roky tam za pokoj platila 500 liber mesicne, coz je 15 tisic mesicne. A to byl cisty najem za 1 pokoj, takze poradne promyslet, nez tam vyrazíte. @Vendy21 píše:
Dobrý denChtěla jsem se zeptat, četla jsem vaše příspěvky, můžete mi někdo poradit, můj manžel už nechce žít tady v té republice, jsme hodně zadlužení a nikdo nám už bohužel z rodiny nemůže pomoci, tak by chtěl vycestovat do Anglie, že se tam budeme mít lépe, máme 4 letého syna. Manžel umí perfektně Anglicky a mě jazyky nejdou nějak do hlavy… Hodně se toho bojím nikoho tam neznám, nic tam neznám.. Manžel si myslí, že když tam pojedeme tak bude mít práci hned a na všechno zapomene na ty starosti co máme tady..Vůbec nevím jak to tam chodí, když se někoho zeptám tak mi každý říká něco jiného a nevím co si mám vybrat… Ráda bych věděla jak to tam celkem chodí, z dávkama a ze školkou a tak…ps Nemáme moc veliký obnos, něco by jsme měli, ale opravdu to moc není asi 50tis jak dlouho by jsme tam s tímto obnosem mohly vydržet než by jsme eventuelně dostaly nějaké dávky nebo si manžel našel nějakou tu práci nebo bydlení, manžel tam chce jet tak zvaně na blint, děkuji moc za radu Vendy
Děti se učí rychleji nez dospělí uvidíš ale kdyby jsi zavitala do Skotska nebude se ti tu žit špatně, dostavala by jsi benefity na bydleni, pro sebe jako matka a ještě na děti. ![]()
Ahoj my jsme na tom byly uplně stejně akorad bez dluhu, ted jsem 3 měsíce ve Skotsku v Edinburku manzel jel drive, nasel si tu praci a sehnal bydleni neni to jednoduchu proto je lepsi aby jel sam, My treba platime 500 za dvě mistnosti mame rocni ditě takze se vejdeme v pohodě ale stejně od ledna se chceme prestehovat do vetsiho a se zahradou.Tak ti radim vykašli se na Anglii, tam jezdi kazdej a jet do Skotska v Anglii jsme byly a vim neda se se Skotskem srovnat a kdyz mate dite ještě lepsi tady uvitaji rodinu, jelikož tu jsem 3 mesice uz mam narok na benefity takze penize pro sebe a Saru mam. Manžel pracuje, praci stalou a na cely uvazek nasel za mesic takze neni to sranda. Rozhodne lepsi aby jel prvni budes mit jistotu. Pokud chceš dam ti vice informmaci Taky jsme nevěděly kudy kam muzu ti pomoct!!ahoj