Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
prosim nevite mi nekdo poradit jsem slovenka a chci si vybavit trvalej pobyt tu v cechach neni tu neaka mamina co ma s tim zkusenost???
Ahoj, musis poziadat na ministerstve vnutra, pozri na stranku co vsetko musis splnit a vyplnit:
http://www.mvcr.cz/…-397520.aspx?…
My jsme to meli naopak, jako ceska jsem vyrizovala trvaly pobyt na sk, bylo potreba jet na cizineckou policii. Myslim ze tady je to to dost porodne, jako cizinka muzes mit trvaly pobyt, protoze prechodny uz neexistuje. Taky me zajima jak to presne je naopak, protoze jsme se prestehovali zpatky do CR ale manzel ma trvaly pobyt porad na SK, tak to chceme do konce roku taky nejak vyresit.
Ale vim ze to dlouho trva…ja jsem cekala na ten trvalak 5 mesicu ![]()
Lend.u píše:
My jsme to meli naopak, jako ceska jsem vyrizovala trvaly pobyt na sk, bylo potreba jet na cizineckou policii. Myslim ze tady je to to dost porodne, jako cizinka muzes mit trvaly pobyt, protoze prechodny uz neexistuje. Taky me zajima jak to presne je naopak, protoze jsme se prestehovali zpatky do CR ale manzel ma trvaly pobyt porad na SK, tak to chceme do konce roku taky nejak vyresit.Ale vim ze to dlouho trva…ja jsem cekala na ten trvalak 5 mesicu
Tak tvemu priteli to bude trvat cca pet let, kdyz si prectes vyse zmineny zakon. Na SK dostane kazdy automaticky trvaly pobyt, v CR podle zakona az po 5 letech prechodneho pobytu registrovaneho na cizinecke policii. Jinak se da ziskat trvaly pobyt jenom svatbou.
Já získala trvalý pobyt sňatkem. Bylo to bez potíží, vyřízeno do 3 měsíců. Vyřizovalo se to na cizinecké policii, teď to snad převzalo ministerstvo vnitra.
tak to , že prechodný pobyt nie je som si myslela i ja, bolo mi to tak vysvetlené, tak som si o to ani nezažiadala. Po 4 rokoch bývania a pracovania v ČR som sa dozvedela, že prechodné pobyty sa prideľujú, tak som si zažiadala. Je to rutina, dali mi potvrdenie na počkanie. Potrebuješ k tomu 2 fotky, potvrdenenie o zamestnaní a súhlas majiteľa bytu (domu), kde bývaš. A za 5 rokov od prechodného pobytu si možeš zažiadať o trvalý. Mne sa tu narodilo dieťa, občianstvo má české a v tomto prípade sa doba skracuje na 2 roky.
je dakujem za rady potom si to precitam vecer ked bude mala spat a to sa az tak dlho caka na trvaly ?lebo ja som prechodny mala vybaveny v jeden den na cudzineckej policii.
silvik.sk píše:
tak to , že prechodný pobyt nie je som si myslela i ja, bolo mi to tak vysvetlené, tak som si o to ani nezažiadala. Po 4 rokoch bývania a pracovania v ČR som sa dozvedela, že prechodné pobyty sa prideľujú, tak som si zažiadala. Je to rutina, dali mi potvrdenie na počkanie. Potrebuješ k tomu 2 fotky, potvrdenenie o zamestnaní a súhlas majiteľa bytu (domu), kde bývaš. A za 5 rokov od prechodného pobytu si možeš zažiadať o trvalý. Mne sa tu narodilo dieťa, občianstvo má české a v tomto prípade sa doba skracuje na 2 roky.
Otec je Slovak alebo Cech? Lebo ked ste obaja Slovaci, tak dieta nemoze mat ceske obcianstvo. My sme s manzelom obaja slovaci, maly sa narodil tiez tu, na SK velvyslanectve v Prahe mi povedali, ze ceske nema.
Ja som si vybavovala trvalý pobyt už asi 5 rokov naspeť. Musela som mať splnený 5 ročný prechodný pobyt, potom už len stačilo prísť na cudzinecku policiu s čechom, u ktorého si nahlásiš trvalý pobyt, on to tam podpísal a bolo to, behom pár dní mi vystavili nový preukaz ![]()
kvetinka56 píše:silvik.sk píše:Otec je Slovak alebo Cech? Lebo ked ste obaja Slovaci, tak dieta nemoze mat ceske obcianstvo. My sme s manzelom obaja slovaci, maly sa narodil tiez tu, na SK velvyslanectve v Prahe mi povedali, ze ceske nema.
ano je čech ![]()
silvik.sk píše:kvetinka56 píše:ano je čechsilvik.sk píše:Otec je Slovak alebo Cech? Lebo ked ste obaja Slovaci, tak dieta nemoze mat ceske obcianstvo. My sme s manzelom obaja slovaci, maly sa narodil tiez tu, na SK velvyslanectve v Prahe mi povedali, ze ceske nema.
Tak to mate o to lepsi. My muzeme o trvaly pobyt zazadat az o dva roky, jsem zvedava, jak to bude se skolkou, 500km kde ma trvaly pobyt ho asi vodit nebudu ![]()
Akorat jenom slovaci jsou takovi stedri, ze trvaly pobyt dostane kazdy na pozadani do par mesicu a pak muze hezky zadat o socialni davky ![]()
kvetinka56 píše:silvik.sk píše:Tak to mate o to lepsi. My muzeme o trvaly pobyt zazadat az o dva roky, jsem zvedava, jak to bude se skolkou, 500km kde ma trvaly pobyt ho asi vodit nebudukvetinka56 píše:ano je čechsilvik.sk píše:Otec je Slovak alebo Cech? Lebo ked ste obaja Slovaci, tak dieta nemoze mat ceske obcianstvo. My sme s manzelom obaja slovaci, maly sa narodil tiez tu, na SK velvyslanectve v Prahe mi povedali, ze ceske nema.
no to bude i u nás veselé
školku budeme riešiť už za rok a ja trvalý pobyt v ČR v tej dobe ešte mať nebudem. Priateľ samozrejme má, ale všade počujem, že ho musia mať obaja rodičia ![]()
silvik.sk píše:kvetinka56 píše:no to bude i u nás veselésilvik.sk píše:Tak to mate o to lepsi. My muzeme o trvaly pobyt zazadat az o dva roky, jsem zvedava, jak to bude se skolkou, 500km kde ma trvaly pobyt ho asi vodit nebudukvetinka56 píše:ano je čechsilvik.sk píše:Otec je Slovak alebo Cech? Lebo ked ste obaja Slovaci, tak dieta nemoze mat ceske obcianstvo. My sme s manzelom obaja slovaci, maly sa narodil tiez tu, na SK velvyslanectve v Prahe mi povedali, ze ceske nema.
tak to , že prechodný pobyt nie je som si myslela i ja, bolo mi to tak vysvetlené, tak som si o to ani nezažiadala. Po 4 rokoch bývania a pracovania v ČR som sa dozvedela, že prechodné pobyty sa prideľujú, tak som si zažiadala. Je to rutina, dali mi potvrdenie na počkanie. Potrebuješ k tomu 2 fotky, potvrdenenie o zamestnaní a súhlas majiteľa bytu (domu), kde bývaš. A za 5 rokov od prechodného pobytu si možeš zažiadať o trvalý. Mne sa tu narodilo dieťa, občianstvo má české a v tomto prípade sa doba skracuje na 2 roky.školku budeme riešiť už za rok a ja trvalý pobyt v ČR v tej dobe ešte mať nebudem. Priateľ samozrejme má, ale všade počujem, že ho musia mať obaja rodičia
Fakt? No nam sa to bude akurat kryt, pretoze o trvaly pobyt budeme moc zaziadat takmer na 3 narodeniny maleho. Do skolky pojde asi az ako 3,5 rocny, skor ho tu asi nezoberu. A to mozno budeme radi, ze ma miesto. Ale to je este daleko.
kvetinka56 píše:Lend.u píše:Tak tvemu priteli to bude trvat cca pet let, kdyz si prectes vyse zmineny zakon. Na SK dostane kazdy automaticky trvaly pobyt, v CR podle zakona az po 5 letech prechodneho pobytu registrovaneho na cizinecke policii. Jinak se da ziskat trvaly pobyt jenom svatbou.
My jsme to meli naopak, jako ceska jsem vyrizovala trvaly pobyt na sk, bylo potreba jet na cizineckou policii. Myslim ze tady je to to dost porodne, jako cizinka muzes mit trvaly pobyt, protoze prechodny uz neexistuje. Taky me zajima jak to presne je naopak, protoze jsme se prestehovali zpatky do CR ale manzel ma trvaly pobyt porad na SK, tak to chceme do konce roku taky nejak vyresit.Ale vim ze to dlouho trva…ja jsem cekala na ten trvalak 5 mesicu
No jenze my jsme manzele, tak by to teoreticky jit melo…ja to jeste porad zjistuju, jenze kazdy rika na kazdem udare neco jineho
. On ma prechodny pobyt pres firmu v CR kde pracuje uz 3 roky tak snad se to bude pocitat ![]()