Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
zdravim vsechny..prosim o radu a nebo zkusenost!!!jsem svobodna matka a mam dva syny ve veku 3 a 5 let.chtela bych odletet do anglie a zacit tam zit,ale problem je v tom,ze ani ja ani me deti neumime anglicky.myslite ze by pro ne bylo hodne tezke tam zit a nebo by to pochytili snadneji??jde mi o to jestli tam odletet dokud jsou skolkovy a nebo pockat jeste nejakej ten rok nez se neco s anglictiny nauci ve skole..nevim co by pro ne bylo lehci..dekuji
Ahoj ,myslím ,že děti si zvyknou bezvadně a rychle.Pokud tam chceš být tak bych se tímto moc nestresovala.Horší je to s tebou ,když neumíš jazyk hůř si najdeš práci.Určitě bych tam nejela s dětma hned pokud už tam nemáš nějaké zázemí -práce,bydlení,účet v bance ,national insurance,nebo přítele,který ti do začátku pomůže.
No o deti bych obavy nemela, ty se nauci vse velmi rychle, ale mela bych strach spise sama o sebe..To vis, neumis anglicky, mas dve male deti a praci si tam budes muset hledat..No ono to neni tak jednoduche.
ahoj ja ziju v Anglii skoro rok, prijela jsem sem s dcerou tehdy 4 roky, ani jedna jsme rec neumely. ja teda porad moc neumim, protoze jsem doma s druhym ditetem a kontakt s anglicany dost chybi. dcera mluvi paradne, preklada mi. zacala tu hned po prijezdu chodit do skoly, tady je od 4 let. no ale bez manzela bych to tady nedala, on umi perfektne.
byt tebou, tak do toho nejdu. deti budou v pohode, ale ty musis mit alespon zaklady anglictiny. je spousta veci co budes muset vyridit na uradech, socialce…
Já bych taky děti tolik neřešila, ale sebe, já jsem typ člověka, co není moc družnej a naučení se jazyka mu moc nejde. V anglii jsem se toho moc nenaučila a to jsem neměla malou a teď v německu to taky po roce není žádná sláva…
pokud tam máš ale nějaký zázemí, tak proč ne.
jinak si myslím že čím dřív se děti dostanou do přirozeného kontaktu s jazykem, tím líp, ve škole to je pak naprd.
O deti bych se vubec nebala. Skolni dochazka je tady od 4let a deti rychle pochyti. Behem par mesicu budou prechazet bez problemu mezi cestinou a anglictinou.
Horsi to bude s tebou. Pokud sem jedes za nekym a mas tu nejake zazemi tak bych to mozna zkusila. Pokud sem ale chces jet na blink tak bych te od toho zrazovala. Pokud neumis obstojne anglictinu tak najit praci bude velmi tezke. Ono posledni dobou je tezke najit praci i kdyz anglicky umis. Pokud by jsi mela stesti a nasla jsi nejakou praci,kde nepotrebujes anglicky jazyk (kuchyne,uklid atd) tak by to bylo za minimalni mzdu a stou si v dnesni dobe moc neporidits. Ubytovani je strasne drahe a vubec zivotni naklady. Zalezi taky kam chces jet a v jakem ubytovani jsi ochotna zit. Ja jsem v Londyne a sama s dvema detmi za minimalni mzdou si nedokazu predstavit jak bych vysla.
Kazdopadne bych vyjela az bych mela jistou praci nebo alespon nejake ubytovani a vyhlidky na moznost prace.
Drzim moc palce
![]()
Co te vede k rozhodnuti odchazet s dvema detmi do zeme, kdyz jejich jazykem neumis vubec mluvit?
Rekla bych, ze to tam pro tebe bude rozhodne tezsi nez doma… aspon pokud tam nemas zadne zazemi nebo nehodlas zit nekde v azylu a jen cerpat davky…
pokud te vede snaha naucit se anglicky, zacala bych doma a sla tam az s nejakymi zaklady…
urcite by to bylo tezsi nez doma. spousta lidi v CR si asi mysli, ze se tu daji vydelat ohromny prachy. Jo daji - v prepoctu na koruny, ale kdyz si chce clovek alespon trochu slusne zit a ma rodinu, tak vetsina padne na naklady na bydleni.
Anglie je krasna zeme, ale to bydleni je vazne drahy. my tahnem vse jen z manzelova prijmu, ja nemam na nic narok, nemam odpracovany potrebny rok. k tomu 2 male deti… nekdy to stoji za ..
myslim, ze v CR by bylo lip, ale z osobnich duvodu je zivot tady pro nas lepsi.
dekuju vsem moc za nazory a rady..do anglie bych se nehnala,ale nuti me k tomu situace ani ne tak financni,jak osobni..muj bratr vrazdil v nasi rodine a ma v planu v tom pokracovat..prohlasili ho za nemocneho a je v blazinci..nemuzu v klidu zit kdyz hrozi,ze by mohl utect,nebo hur ze ho uznaj za vyleceneho a pusti ho opet mezi nas.v anglii mam pouze kamarada,ktery by mi pomahal.proto mi jde pouze o to jak by si zvykli deti..jedna znama se tenkrat taky takhle prestehovala a jeji sestilety syn z te zmeny uplne prestal mluvit a kdyz se vratili do cech tak ji rekli ze je to psychickeho razu a dodnes ji syn poradne mluvit nezacal.takze z toho mam dost velky strach..oboji je pro me v tuto chvili stresujici a proto sem chtela znat nazor vice lidi
Je mi líto, co se Ti stalo, ale nebylo by lepší se odstěhovat někam v čr, kde by Tě bratr nenašel, jako že by nevěděl kde s dětmi žiješ?
Pokud Ti kamarád opravdu pomůže, tak možná…ale já už ani kamarádům nevěřím.
Před 3 roky jsme s manželem odešli do Irska, taky všichni slibovali a nakonec jsme si museli pomoct sami.
O děti bych strach neměla, kamarádka přiletěla sem do Irska s 6ti letým synem a dnes o 2 roky později, kluk skoro vůbec nemluví česky (to je teda kamarádky chyba, protože na něj česky mluvit přestala a podle mě to je škoda) a umí perfektně anglicky a dokonce je nejlepší ve třídě z irštiny ![]()
Já jsem sem přišla s plynulou angličtinou, ale pořád se učím. Záleží taky na Tobě, jak moc se budeš chtít naučit.
Spíš bych měla strach z té sociální stránky, jak už tady psaly holky, kdybys byla sama, ale s dětmi je to těžší…
Asi bych seo dstěhovala na jiný konecd republiky,aby mě ev.bratr nenašel.A pokud bude vytrvale tě chtí najít,tak tě najde kdekoli,jak na druhém konci republiky,tak v anglii.A co rodiče?Ti zůstanou tam kde jsou?A ostatní příbuzní?Je to hodně náročný,žít se strachem.
Ale do UK bych nešla-právě z toho důvodu z čeho budete žít.Máš velkou finanční rezervu,aby si měla zpočátku z čeho žít,než si najdeš práci?A co tatínek dětí,nebrání v odjezdu?
Jinak děti v tomto věku si dobře zvyknou na nové prostředí,řeč se naučí,to je asi na tom všem to nejmenší.
Dobrý den
Chtěla jsem se zeptat, četla jsem vaše příspěvky, můžete mi někdo poradit, můj manžel už nechce žít tady v té republice, jsme hodně zadlužení a nikdo nám už bohužel z rodiny nemůže pomoci, tak by chtěl vycestovat do Anglie, že se tam budeme mít lépe, máme 4 letého syna. Manžel umí perfektně Anglicky a mě jazyky nejdou nějak do hlavy… Hodně se toho bojím nikoho tam neznám, nic tam neznám.. Manžel si myslí, že když tam pojedeme tak bude mít práci hned a na všechno zapomene na ty starosti co máme tady..Vůbec nevím jak to tam chodí, když se někoho zeptám tak mi každý říká něco jiného a nevím co si mám vybrat… Ráda bych věděla jak to tam celkem chodí, z dávkama a ze školkou a tak…ps Nemáme moc veliký obnos, něco by jsme měli, ale opravdu to moc není asi 50tis jak dlouho by jsme tam s tímto obnosem mohly vydržet než by jsme eventuelně dostaly nějaké dávky nebo si manžel našel nějakou tu práci nebo bydlení, manžel tam chce jet tak zvaně na blint, děkuji moc za radu Vendy ![]()
Nezlob se, ale chcete jet jinam pracovat, nebo zit z davek? na takove vsude cekaji…
Pokud neumis vubec anglicky praci budes hledat tezko, s ditetem bez hlidani zvlast. Necekala bych, ze pokud tady oba pracujete a pritom nejste schopni platit svoje dluhy, ze tam se budete mit lip, kdyz bude pracovat jen jeden. A ty dluhy budete platit z UK?
No, myslím si, že jen tak tam pobírat dávky asi nejde.
Osobně bych ve vašem případě kdyžtak nechala jet chlapa prvního, aby si našel práci a bydlení a až to tam budete mít trošku připravené, tak odjet za ním.
Ale podle mě to všichni vidí strašně jednoduše.
Ja v UK zila jen chvili( a to s manzelem, ktery tam uz byl dlouho a zabydleny, se stalym prijmem) a muzu jen potvrdit, ze to rozhodne neni tak jednoduche, jak to vypada. Uz jen zalozeni uctu a moje karta navic, byla kovbojka na dva mesice. Davky jsme zadne nebrali, tak to fakt nevim.
Příspěvek upraven 21.09.12 v 18:06