Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat nejaké praktikující křestanky jestli se může jít s kočárkem do kostela. Nejsem věřící (podle běžneho uvažování), ale v jednom kostele si pořebudu něco yvřídit ![]()
Ptám se proto, že onehda jsem v jendom kostele byla a zasmála jsem se - a ten člověk (kněz?) za mnou přišel a řekl mí že se nesmím smát na místě božím..Tak nevím jestli nepokřtěné dítě v kostele není taky nějak proti pravidlům..
Taky nevím jak tam vylezu..(schody)
Díky
Jana
Ahoj, já teda nejsem křesťanka, ale zrovna včera jsme měli křtiny neteře a v kostele byly 2 kočárky a bez problémů. Jako nevidím důvod, proč by se tam s kočárky nemohlo, lidé na vozíčku tam také mohou, no ne?
jj, asi jo. Křtiny beru, o je taková „akce“ . Taky si myslím, že by mě nikdo nevyhodil..ale to jsem si myslela i o smíchu ( jasně, kdybych rušila kající se modlící se..ale my tam chystali svatbu..)
janac to je srandovni otazka
prijd se podivat v nedeli na msi do Kobylis a budes se divit, co se vsechno v kostele muze a jaky brajgl nadělají děti.
S kocarkem samozrejme, ale v kostele se samozrejme muzes i smat a povidat si, jíst ..... akorát samozřejmě ne během mše. Během mše se chovej asi jako na nějaké přednášce, neruš, mimo mši nebo obřady se chovej normálně.
Jo, někteří lidé si myslí, že se v kostele netleská - tak to je taky blbost.
Podle mě všechny tyhle obavy pramení z toho, že lidi už dneska do kostela nechodí a mají v paměti to, jak to bylo v předkoncilní době v mládí. jenže si vem, ja se tehdy musela třeba chovat děcka ve škole. Doba se změnila.
Jo, v některých izolovaných farnostech na vesnici, kam chodí jen pár stařenek, se ti může stát, že tě někdo napomene … ale to neber vážně, ber to, jako když tě stařenka v tramvaji napomene, že máš nohu přes nohu.
jediné co se celkem dodržuje, že muži nemají mít pokrývku hlavy - ale myslím, že pro miminka to neplatí. přinejmenším až budeme křtít Kostěje, tak bude oblečen přiměřeně povětrnostním podmínkám a ne tradicím.
Jestli budete křtít v nějaké malé farnosti, kde by mohl být za kněze nějaký ultrakonzervativní geront, tak uděláš nejlíp, když se zeptáš někoho z farnosti, jestli není na něco speciálně vysazenej - ostatně to staří lidé bývají, to není specialita církve.
Pokud křtíte ve městě, tak buď v pohodě, pokud nepřijdeš v bikinách a nebudeš během mše pokřikovat na kněze, tak to bude v pohodě.
No do kostela se s kočárkem samozřejmě může ale mi jsem raděj chodili se šátkem, neb jak říkáš, jsou tam schodové a jiné bariéry a když se to bude zdát dítěti dlouhý tak se můžeš procházet a nikoho nerušit a nezavazet, ale to taky hodně záleží na velikosti kostela - vdálenosti lavic, plnosti kostela a dalších věcech
nene, nejdu na mši ani na křtiny. Šla bych tam sama s dítětem - na místo kam jsem, ač bezvěrec chodila sednout a ulevit si.
Každopádne vám všem děkuji..
Vidis, ja automaticky predpokladala krtiny, protoze ses ptala na kocarek a neverici chodi do kostela na krtiny, svatbu a vanoce.
S kočárkem určitě, pokud se tam dotaneš (dveře a schody). Některým knězům při mši vadí hluk dětí, ale pokud tam jdeš jen tak,tak by to snad nemělo nikomu vadit. Bohužel se občas najde někdo komu to vadí
. Klidně řekni, že za chvíli půjdeš, až si něco vyřídíš
. Dobrý věřící pochopí. Rádobyvěřící nepochopí a v tom případě je tvá „víra“ hlubší než jeho. U něj je to jen póza.
Přítomnost a rušení dětí v kostele se debatuje leckde. Popravdě to trochu nechápu, podle mě by staří lidé měli být ráni, že církev žije a že tam mladé rodiny chodí.
Možná mají takové ty selektivní vzpomínky, že za jejich mládí se všichni chovali skvěle a tiše.
kamarádky se před porodem ptala její babička, jak prej že to pozná, že už chce miminko ven - tak tomu říkám typický příklad selektivních vzpomínek.
ja jsem dokonce v katedrale kojila, byli jsme s nasima v katedrale v Ely, UK, nasi poprve, je krasna, a nas tehdy tydeni syn zacal rvat hlady
byl rijen, venku hnusne, tak jsem se tam utahla do postrani kaple a kojila, knezi mi tam prinesl zidli, pry at to mam pohodlnejsi
![]()
Myslim, ze v cechach nekteri knezi svoji „bozi“ cinnost moc bohulibe nevykonavaji, zbytecne se pak beznemu cloveku odcizuji. Samozrejme je to o lidech, jako vsechno ![]()
Vojtěch chodí do kostela pravidelně v neděli s manželem (a já mám dopoledne pro sebe
), chodí asi od Vojtových 8měsíců, berou si s sebou golfky i teď. v kostele mají dokonce přidělené místo na přebalení a nakojení, tolik dětí tam chodí!!!
a náš Vojta je už mistrem toho, kdy něco vykřiknout nebo se zasmát…
farář je rád, že jeho farnost žije ![]()
U nás rozhodně kočárek nebo dítě v šátku není problém, jen během mše se hodně dbá na klid, aby při rozjímání či modlitbě měli všichni zúčastnění šanci se soustředit, jinak to nevadí a dětský smích či pláč jsou vítány ![]()
Ahoj,
chodime kazdou nedeli, takze jsme absolvovali kocarek, autosedacku, satek, dneska jsme kuprikladu prijeli na odrazedle. Nic z toho nebyl nikdy problem. Jasne, ze nenecham dite jezdit po kostele na motorce, houpat se po lustrech ci hrat si na indiany na lovu - na druhou stranu musi kazdy pochopit, ze neni v nicich silach, urzet dite 60minut v absolutnim klidu - takze jasne ze nekdy vykrikne, bouchne apod. A rozumny clovek to snad pochopi - pokud ne, tak je to jeho problem.
Ahoj,nevim o jakym kostele v Brne mluvis,ale my chodime do Kr.Pole a s obema detma k salesianum do Zabin, parkrat jsme byli i u Tomaska v centru… nikde neni kocar/satek/autosedacka/dite problem, akorat pri msich se je samozrejme lidi snazi tisit, ale kdyz chytnes detskou msi…
to je teprve rachot
a treba u tech Salesianu je spec. odzvucena prosklena kaple urcena primo pro deti, tam si piskoti behem mse hrajou, povidaji a vlastne delaji co jim vyhovuje a nikoho nerusi ani kdyz zacne plakat mimco v kocarku.