Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj chtěla jsem se zeptat, potřebovala bych sjet do Rakouska pro pleny s týdením mimčem, máme to víceméně jen asi 2 kilometry od domova, v tom problém nevidím ale jak je to kdyby mě náhodou kontrolovaly? jestli mi stačí rodný list, protože pas bude mít až za měsíc…
za zkušenosti děkuji
S převozem miminka neporadím, ale zeptám se, jestli je opravdu bezpodmínečně nutné jet tam s takhle malým miminkem (nešlo by ho nechat na tu chvíli doma s babičkou nebo tatínkem?) nebo jestli tam jezdí i ostatní, když je to tak blízko, nešlo by někoho poprosit, aby je koupil a přivezl?
Vím, že na tohle jsi se neptala, ale připadá mi to jako nejjednodušší řešení.
Musí mít pas. V tuhle chvíli už opravdu nic jiného nedělají. A popravdě představa, že tam jedu, jak najust mě vyhmátnou, nemám pas pro dítě, takže vy jste ho unesla paní? Fuj, jako asi extrémní scénář, ale člověk neví.
Když to máš 2km, tak nech doma mimčo šťastnému otci a dojeď pro ně sama. Já bych tak malýho prcka po nákupech netahala.
také bych to nerizkovala, ještě jsi v šestinedělí, raději bych sjela sama anebo poslala partnera a napsala mu to na papír aby to koupil,to je pouze můj názor.
Přidám se k ostatním a říkám ti - neber prďolu s sebou a nech ho doma s někým spolehlivým
Pokud bys byla do těch 3hod zpět na krmení, prckovi to bude šumák, že nejsi doma. Rozhodně není dobré v zimě čerstvě narozené mimi někam takhle vozit,když to není bezpodmínečně nutné. Jen bys ho tím zbytečně mohla ohrozit na zdraví ![]()
jestli to mas 2 km tak bych klidne jela…vzala aspon rodnej list…jako my jezdili taky do rakouska bez niceho…ani rodnej list sem nebrala…az kdyz sme jeli dal tak sem malou nechala si napsat do pasu…
no , tak máš to docela blízko, třeba není nutné malé brát s sebou.
ale jinak já jela po 14ti dnech s přítelem z Loun do Vídně. Pas pro malého nemáme doteď a je mu 6 měsíců. zatím nás nekontrolovali. mám ho tedy v občance, vozim rodný list, tak doufám, že bych to nějak uhájila a nezabavili by mi ho na hranicích ![]()
holky díky, taky jsem myslela že ho raději nechám s tátou doma, ale nechtěla jsem být „zlá matka“ a nechávat dítě beze mě…partner by mi tam zajel ale já potřebuju i pár věcí které on proistě nevybere… sjedu si tam na otočku sama, bude to tak nejlepší…
díky ![]()
Nechci se vám sem plést ale můžete mi říct, proč řešíte pasy, když i do Řecka ( stejně jako do ostatních zemí EU ) se létá/ jezdí pouze na občanku? Takhle malému dítěti postačí RL.
Baslerinda píše:
Nechci se vám sem plést ale můžete mi říct, proč řešíte pasy, když i do Řecka ( stejně jako do ostatních zemí EU ) se létá/ jezdí pouze na občanku? Takhle malému dítěti postačí RL.
protoze dospelymu staci obcanka ale pro deti vyzaduji pas…tady to nikdo nevymyslel…ale tak to je ![]()
Baslerinda píše:
Ze jo?Ja si to taky myslim,ale nechtela jsem sem lezt ![]()
Ale na druhou stranu si myslim,ze to muze a nejspis je tak,ze musis nejak prokazat,ze dite je tvoje a nevim,zda staci RL. ![]()
A to já jsem jim sem klidně vlezla, to víš, že pro takhle malý mimčo stačí RL, co jinýho. Dospělýmu pouze OP.
tak brácha teď řešil pro malou pas, byl jí cca půlrok když letěli do německa a musela ho mít ![]()
Baslerinda píše:
A to já jsem jim sem klidně vlezla, to víš, že pro takhle malý mimčo stačí RL, co jinýho. Dospělýmu pouze OP.
no tak si zavolej kamkoliv na urad a bude ti odpovezeno kdyz nase odpoved ti nestaci…kazde dite musi mit svuj pas pri ceste za hranice…s tebou je nekdy opravdu tezka rec
![]()
Jak ti tu nekdo radi, ze dite nepotrebuje pa a staci mu rl, tak to je s prominutim ta nejpitomejsi rada, co ti muze nekdo dat. To ze jeste nikdo nemel problem v cizine s ditetem bez pasu, to neznamena ze muzes vzrazit s rl. Ja fakt nechapu, proc si ceske matky mysli, ze si treba pri nehode v cizine nekdo z nich sedne na zadek kdyz nebudou mit pasy pro vsechny a cesky RL nikdo neprecte. Proste pri ceste podle platnych zakonu muze dospely vycestovat po eu na obcanku nebo s pasem. Dite musi mit pas nebo do pristiho cervna byty zapsane v pasu rodicu. A kdo jezdi jen s rl je blazen.