Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. malá prodělala v létě salmonelu a rotaviry.
Mám 2 dotazy:
Stěr (kontrolní) měla malá negativní.
Děkuju, furt na to nějak myslím
..
Víte, kde tu salmonelu chytla? Dcera kamarádky ji měla taky.. Následek fibrilní křeče. Ma sestra ji taky prodělala a je v pořádku
@Grace Ne, odpovědi jsem se bohužel zatím nedopátrala.
@Ango To, kde ji naše malá chytla, zůstalo záhadou. Zatím to vypadá, že je v pořádku (ťukám na dřevo).
@jajul - se salmonelou nemam zkusenost, ale myslim, ze doktorka by ti odbery na kontrolu jater odmitat nemela. Pokud na nich trvas, tak si o ne rekni znova.
@Moodymare Tohle už mám vyřešené, kontaktovala jsem lékařku z kliniky, kde byla malá hospitalizovaná. Po prostudování dokumentace ani ona odběr nedoporučila, s přihlédnutím k tomu, že se malá jeví klinicky v pořádku.
Přidám jenom naši zkušenost - rotaviry v 18 měsících, salmonela ve 4 letech - obojí doufejme bez následků. Určitě bude malá taky v pořádku ![]()
Alánek má 9 m. a chytil rotaviry a salmonelu naráz. Ještě jsme v nemocnici a hledám, jak zajistit dost tekutin, protože pije jen z prsu a tolik toho MM nevypije. Všechny možný cesty jsou boj. Měl 3 dny kapačku a 3 dny sondu, tak teď nevím, jak si s tím poradit doma.
@Grace Jej, to je mi líto, jako u nás, jen malá to měla v 10m. Ona moc nepije dodneška, max tak 450 ml denně. A to jí musím dávat sirup, jinak pije ještě míň. Držím palce, on se postupně rozpije, řeď vodou i příkrmy, přesnídávky.
Maminky, dcerka mi 14 dní před Vánoci prodělala salmonelu. Pustili jí po 4 dnech domů, ( náš doktor to ani nechápal, jak tak brzo jí mohli pustit) měla ještě pozitivní stěr, nyní čekáme na kontrolní. Nic méně malá mi začla hubnout, nejí a v noci spí i 14 Hodin a přes den mi začla spát 2× po 1,5h… je jí skoro 14 měsíců a má +- 8kg… už jsem s toho zoufalá, nemůžu do ní dostat skoro žádný jídlo krom sunaru… dr mi říkal, že tohle může mít za následek salmonela.. ale že bude chytřejší po stěru, a pokud výjde negativní stejně malé chce udělat odběry pro jistotu… Máte s tím některá zkušenost, nebo něco podobného co se u vás projevilo po salmonele? Malá jí chytla po pudingu paula… ![]()
@milujicimáma náš kluk měl salmonelu cca měsíc, prvních deset dní šílené průjmy zvracení apod. po ní začal nesnášet laktozu taky hodně hubnul, holka to chytla od něj, neměla žádné příznaky jen nález v moči a pozitivní stěry na salmonelu, a měla je pozitivní přes 3 měsíce, někdy v těch stěrech salmonela přetrvává dlouho, dr. mi říkala že klidně i půl roku
@anickadomnik Tohle já vím,… mě spíš trápí otázka toho jestli salmonela mohl způsobit to že malá je tak strašně unavená a spí mi tak hodně
jinak přes den je akčí, hraje si, lítá blbne… jen to jídlo moc tomu nedávala nikdy, ale ted po té salmonele je to horší…
@milujicimáma určitě je to pro tělo záhul obzvášť když je tam malinká a ještě je to krátká doba, nejspíš bude unavená z toho
@milujicimáma Naše malá to měla v 10m, k tomu typicky rotaviry, pustili nás asi třetí den po příjmu. Spavá byla potom taky hodně, jenže byla mladší, v těch 14m mi ale ještě taky spávala 2× denně i jako zdravá. To nejezení - může ji bolet bříško, dávej probiotika i 2× denně, vynech mlíko a nadýmavé či těžké jídla. Přeji brzké uzdravení.