Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Ladubaba píše:
@Janakatabara aha, děkuji… dceři dělali včera navečer na pohotovosti výtěr, tak nevím, zda může volat hygiena i o víkendu, nebo až v pondělí u dr
O víkendu určitě volat nebudou.
Zdravím vás, tak jsem si volala dr a prý výsledky zatím ok, ale kvůli dourčení to bude trvat ještě do zítra. Mám si kolem poledního zavolat znovu. Tak nevím, zda se z toho může ještě třeba Salmonela vyklubat, či ne. Napadlo mě to zase až po skončení hovoru a nechci už volat a ptát se jak trotl 🙄. Výtěr ji dělali v pátek asi o půl šesté večer, tak možná na něm začala dělat hygiena, až dnes 🤔 🤷?
@Ladubaba píše:
Zdravím vás, tak jsem si volala dr a prý výsledky zatím ok, ale kvůli dourčení to bude trvat ještě do zítra. Mám si kolem poledního zavolat znovu. Tak nevím, zda se z toho může ještě třeba Salmonela vyklubat, či ne. Napadlo mě to zase až po skončení hovoru a nechci už volat a ptát se jak trotl 🙄. Výtěr ji dělali v pátek asi o půl šesté večer, tak možná na něm začala dělat hygiena, až dnes 🤔 🤷?
Pravděpodobně v sobotu ráno mikrobiologie. Natře se to na kultivační půdy, počká se do 2.dne (u vás soboty), co vyroste. Zároveň se dá ten tampón do speciálního bujónu (v sobotu) na pomnožení a z toho se to vyočkuje 2.den na kultivační půdy (u vás tedy v neděli). V pondělí se zkontroluje, co vyrostlo z toho nasazeného 2.den. Když je tam něco, co nevypadá jako běžná flóra, provádí se testy na dourčení té bakterie.
Když je testován campylobacter, ještě před vložením do bujónu se to natře i na speciální půdu na něj. Na té to trvá minimálně 48 hodin.
@Havlova teda super vysvětlení, nejspíš jste z oboru…moc děkuji 🙂…jinak jestli to chápu dobře, tak se ještě může salmonela dourčit? Nebo už by byla teď jistá?
@Ladubaba píše:
@Havlova teda super vysvětlení, nejspíš jste z oboru…moc děkuji 🙂…jinak jestli to chápu dobře, tak se ještě může salmonela dourčit? Nebo už by byla teď jistá?
Ano, ještě se může dourčit.