Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Má prosím někdo zkušenost s tímto problémem? Jak na bolest zvýkaciho svalu, čím si pomoci a uvolnit to? Prikladam to hodně stresu.. v noci skripu zubama.. dostanu sice dlahu na noc od zubaře, ale nechci to sebe ladovat léky na bolest..
Za každý tip budu vděčná, děkuji!
Příspěvek upraven 14.01.23 v 06:23
@Martii Nka píše:
Dobrý den,
Od Vánoc mi začala trápit práva půlka celisti. Myslela jsem si, ze je to od lokální anestézie, protože jsem byla na endodoncii těsně před Vánoci. Pusa nesla na pravé straně tolik otevřít, bolest šla ke spánku, do ucha.. Byla jsem na orl, zda to není od ucha a tam vše v pořádku. Pàr dni jsem měla klid, ale začala mi zlobit i čelistní kost, bolest šla až do tváře. Napadl mi zánět okostice, nebo trojklaného nervu. Byla jsem s tím u zubaře, pro jistotu napsal antibiotika, ale ta na to vůbec nezabrala. Předevcirem jsem byla na definitivní endodoncii pod mikroskopem, pan zubar delal 3D rtg, CT. Naprosto vše v pořádku. Nakonec z nej vypadlo, ze podle bolesti to vypadá na žvýkací sval- zatuhlý. Prošla jsem si teď náročným obdobím, má na tom podíl stres, dále ze v noci skřípu zubama.. Udělá otisky a dostanu dlahu na noc..
Jenže po te lokální injekci ze čtvrtka mám zase na té pravé straně bolest.. Nikdy se mi to po injekcich nestalo, a to ze jsem si se zubama užila až až..
Má tu prosím někdo zkušenost, co pomáhá na žvýkací sval? Na uvolneni? Zatím zkousim bylinky- hermanek, salvej, cesnek, kurkumu.. nepomáhá nic.. Upřímně o tomto problému slysim poprvé.. Není to vyloženě bolest na prášek, ale je to dost nepříjemné a poboliva to.
Děkuji.
Mne presne takto bylo taky, bolest cele tvare, celisti a ejhle, byl to zub, velky kaz i kdyz pod blombou, a musely se cistit kanalky..a puvodne zubar taky nic nevidel a mluvil o zanetu slinne zlazy.
U mě to zub nebyl, ale asi stres nebo dlouhodobé intenzivní nošení respirátoru + ochranného štítu. Zub se prostě nepotvrdil.
Dostala jsem rehabilitace a bylo na rok od problému vyhráno. Terapeutka se mnou normálně prováděla různé čelistní cviky. Teď se to začíná zase ozývat. Je to dlouhodobý boj.
Stres hraje u mne taky možná jednu z příčin, umřel mi syn na rakovinu. Jsem ve stresu už 9 let, teprv teď se to všechno skládá dohromady.
Nech si napsat rehabilitace a uvidíš, tím nic nezkazíš.
Mně se bolest čelisti a žvýkacího svalu rozjela při viroze. Jsem už třetí týden doma a pořád to není dobré. Bolí mě i v krku a píchá v uších. Takový zvláštní tlak do zubů, ale ty to nejsou. Na ATB to není.
Syn má to samé, napíšu to doslovně „jako by mu někdo odj.bal čelist“.
Sem se přichytím. Dvě mé známé (30-35) kvůli tomu byly na botoxu a hodně si to chválí. Já tohle řešení ale nechci, tak jako první zkusím nějakou fyzio masáž. Jsem zvědavá na další tipy. ![]()
@laducha já to mám samozřejmě taky ještě propojené s uchem, to jsem zapomnela napsat. Navíc u mne je průšvih ten, že v práci musím dost mluvit. Takže člověk jde z práce a bolí ho klapačka. Kdo nezažil, neposoudí…
@smutná máma píše:
@laducha já to mám samozřejmě taky ještě propojené s uchem, to jsem zapomnela napsat. Navíc u mne je průšvih ten, že v práci musím dost mluvit. Takže člověk jde z práce a bolí ho klapačka. Kdo nezažil, neposoudí…
Taky v práci celý den mluvím.
Taky jsem měla. Ráno jsem se budila se ztuhlou tváří. Bolel mě pant. Neustále jsem zatinala svaly jako bych měla zvykacku. Zubař říkal, že je to stres a bruxismus. Přitom jsem neskripala. Nakonec to byl špatnej skus zubů. Měla jsem rovnátka a od ty doby mám klid.
@broskvová zmrzlina No přišlo mi, že se furt nějak snažím ty zuby nastavit. Občas jsem se kousla do tváře. Tak jsem se šla zeptat na ortodoncii, když jsem tam šla s dcerou a potvrdili to. Teď mám normálni skus, každej zub sedí na svým místě a všechno se vyřešilo. Přitom jako vyloženě krivy zuby jsem neměla, že by to bylo vidět na první pohled.
Ahoj, mám to samé. U mě je to dáno hodně hlubokým skusem + sviram zuby při sebemenším napětí a nevědomě v noci. Pokud sviras zuby ve stresu a skripes zubama ve spaní, tak dlaha pomůže úplně maximálně. Ale v té akutní fázi to chce trpělivost, bude trvat tak týden, než se to zklidní úplně. Léky na bolest mi na to nikdy moc nepomáhaly paradoxně, spíš jsem se naučila takovou autorelaxacni techniku, s každým výdechem se soustředit na to, aby člověk uvolnil trochu ty svaly v čelisti, a takhle postupně, než se ta křečovitá bolest povolila. Pomůže to na chvilku, ale aspoň něco.
Kdybys chtěla vědět nějaké podrobnosti, tak se ptej.