Sama s dvěmi dětmi

36
15.12.05 19:59

Sama s dvěmi dětmi..

Ahojky,chtěla bych se zeptat.Zůstala jsem sama s dvěmi dětmi (10měsíců a 4 roky),šla jsem do pronájmu za 6500.- .Moje příjmy jsou 4500.- sociálka (rodičák apd-sociální neberu,protože měl manžel velký plat) a alimenty 1500.- na první dítě. Jsem stále vdaná a tak nevim zda by nebylo pro mě lepší (finančně) se nechat rozvést..Na co mi te´d bude sociálka přispívat ,budou mě stále posuzovat s manželem,i když už spolu nežijeme? nevím co mám dělat :o(.Děkuju za každou odpověď.Nancy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
574
15.12.05 20:09

Docela tě obdivuju, sama bych se bála jak bych to finančně zvládla, ale to asi nechceš slyšet viď?

Nevím co ti k tomu říct, v tomhle poradit nemůžu nemám takovou zkušenost, ale chtěla jsem tě jen psychicky podpořit.

Chce to hodně odvahy se sbalit a odejít. Přeju ti hodně síly.

Hodně hezkých dní ti přeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
15.12.05 20:20

Ja ti asi neporadim, spis bych se chtela zeptat, jestli bys nemohla napsat neco vic o vasem vztahu. Mam taky dve male deti a neumim si moc predstavit, ze bych je sebrala a sla bych pryc (ale obcas, kdyz me manzel s…e si to ruzove predstavuji). Docela me zajima, co te dohnalo k takovemu rozhodnuti.
Pockej, mam ten dojem, ze pokud nemate spolecne trvale bydliste, zvysi ti materskou i kdyz jsi (jeste) vdana.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
15.12.05 20:42

Ahoj,
já si něčím takovým prošla zůstala jsem sama před 9 lety se 3 dětmi tehdy 8 let 5 let a 6 týdenní miminko.Jestli jsi ještě vdaná máš nárok od manžela na výživné na manželku a jelikož si na MD tak by ti to měli sepsat zdarma zajdi si na sociálku péče o dítě tam ti poradí co a jak a sepíšou to s tebou pak to musíš podat na soud tyhle soudy jsou velice brzo.A jestli jsi už sama tak máš nárok na všechny soc.dávky ale musíš mít vyřízené to výživné na sebe tedy podané je to hodně lítání ale až to vyřídíš tak bude líp i když je to velmi těžké.Ale neboj bude líp já mám teď nového přítele a další miminko a jsem šťastná ,jak se říká všechno zlé je k něčemu dobré já vím že je ti teď hrozně a chápu tě a jestli se budeš chtít ještě na něco zeptat tak mi napiš a co budu moct tak ti poradím a hlavně se drž a mysli hlavně na dítka pa Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
15.12.05 21:17

Ahoj, nejdřív Ti přeju hodně síly na to všechno to zvládnout!
Pamatuji si, že já když jsem ještě nebyla rozvedená, ale tuším, že už jsem měla podanou žádost a vyřízený soud ohledně dítěte, stačilo mi na sociálce napsat jakýsi čestný prohlášení, že manžel už se mnou nebydlí a nebyl potom jeho příjem zahrnovaný do toho hospodaření. Udala jsem tam jenom potom to, co opravdu dával. Třeba to tak bude i když nemáš hotový soud kvůli dítěti. Musíš tam asi zajít osobně a určitě Ti poradí, jak psala Safira tyhle věci se řeší dost rychle.
Hodně štěstí Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
15.12.05 21:21

Ahoj,
bohužel taky moc neporadím, naštěstí jsem nic takového nezažila. Jen se víc vyptávat na sociálce, ze šesti tisíc přece nemůžeš se dvěma dětmi vyjít, myslím, že bys měla mít nárok na víc. Sociální dávky se nepočítají podle toho, jestli jsi vdaná, ale podle toho, s kým máš společnou domácnost a to už teď s manželem není, tak by jeho příjmy neměly vadit. Taky bych na Tvém místě asi hledala nějaký levnější podnájem, mimo Prahu apod. se snad musí dát sehnat něco levnějšího. Přeji hodně sil
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
15.12.05 21:28

Já to zažila taky, ale už před mnoha lety, zůstala jsem sama se třemi dětmi, manžel se odstěhoval - taky jsem napsala čestné prohlášení a přestali do společných příjmů zahrnovat jeho plat,musela jsem napsat ještě nějakou speciální žádost, na sociálce Ti poradí, nevím, jak je to dnes. Držím Ti palce a přeji hodně štěstí a nezoufej, já mám dnes čtvrtou holčičku, moc hodného manžela /moji první lásku ze střední školy, mimochodem/ a jsem moc šťastná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
15.12.05 21:33

Předem děkuju za odovědi

ročítala jsem si od Vás co jste mi napsali..Nejsme spolu moc dlouho jen 2 a půl roku.A z toho jsme rok a nějakej ten měsíc manželé..Vlastně byla to moc hrr a já pak otěhotněla-tak to šlo ještě rychleji. Když jsme po půl roce začali spolu bydlet,tak jsem začala vidět,že má moc rád žensky,ale i náctiletý..rád se fotil nahý a fotil i ty dívky,natáčel na video atd…vždycky mi říkal,že to bylo ještě předemnou,ale nakonec jsem se stejně dozvěděla pravdu..Chtěla jsem odejít a on si vzal prášky-chtěl spáchat sebevraždu.Našla jsem ho za pět dvanáct jak se říká.Myslela jsem,že všeho lituje a že bude jiný,že mě miluje..Jenže už týden po propuštění z nemocnice už zase smsky atd..vždy mi to nějak vysvětlil a nebo vydíral mě že si zase něco udělá,když odejdu..Vzala jsem si ho.Svatba byla děsná..modlila jsem se ať se něco stane ať z toho sejde :( .Ani nevím proč jsem se vdávala…asi jsem chtěla mít rodinu a doufala,že to bude už OK.Zahnul mi 14 dní po svatbě ,i když jsem byla těhotná asi v 5tém měsíci..těhotenství taky nebyl žádný med..Šlo to takhle dál další měsíce-hádky,rozchody,ale nikdy jsem to neudělala..atd..Pak mě i zmlátil,polil celou ložnici limonádou,že ani děti neměli v čem spát.Bylo 3 ráno,i když jsem zavolala na něj policii,tak mi to nepomohlo.Stála jsem před nima ponížená,politá od hlavy k patě,modřiny po celé ruce a i v obličeji-dostala jsem pár pěsťovek.To vše jen proto ,že jsem chtěla vědět proč zas přišel tak dlouho domů.Nedávno jsem měla spor s jeho neteří (16let) u kterého on nebyl.Ona mu tvrdila věci ,které jsem neřekla a on mě před ní ponížil tak,že to už jsem mu nebyla schopna odpustit.Vše se vě mě zlomilo a já si našla pronájem kam se pomalu s dětmi stěhuju.Nemám moc penízků,ale zvládnu to.On se zbalil a někam odjel,prý dokud neodejdu tak se nevrátí..tak nevim a je mi to jedno.Chce taky nechat zaměstnání a být na pracáku,aby mi nemusel platit nic..Jsem docela zoufalá a úplně sama..nikoho tu neznám .Odstěhovala jsem se k němu od svých známých ,rodiny 100km.
To je asi celý příběh.Nancy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
15.12.05 21:43

Ahoj, se sociálkou mám bohaté zkušenosti, naštěstí v jiném směru, žiju ve spokojeném manželství, ale manžel je bez práce a já na mateřské - takže dostávám běžné dávky z odboru státní soc. podpory (dávky SSP - rodičák, přídavek na dítě, soc. příplatek) + zbytek do životního minima nám vyplácí odbor sociálních dávek. Takže aspoň ti napíšu že dle zákona máš dohromady s dětmi životní minimum něco přes 9tis. Máš nárok třeba i na příspěvek na bydlení a sociální příplatek, jen nevím jak to bude když ještě nejste rozvedení.Takže rozhodně si dojdi na sociálku - tam kde žádáš o přídavky, vysvětli jim svou situaci a odtud by tě měli poslat na ten odbor sociálních dávek - doplatek životního minima. Tam, ti řeknou co všechno budou potřebovat doložit a asi i jak to bude s tím rozvodem a placením výživného od manžela..
Tak přeju hodně sil, ať to všechno zvládneš, držím palce
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
15.12.05 22:49

Ahoj, pokud spolu nezijete mela by sis zazadat (k soudu) o svereni deti do sve pece+alimenty(popr. stanoveni navstev) protoze kdyby si je manza kdykoli vzal tak s tim nemuzes nic moc delat. Pises 1500,– na jedno dite ale co to druhe. 1500,– se v CR prumerne stanovuje na jedno dite. Takze pokud ma manza dobry plat mohlo by ti to dat na alimentech 3t i vic. Pokud by se ale nahlasil na UP mohly by ti zas alimenty snizit a to i na 500,–(to je myslim min.) :( Ale je na soudcich spravne shodnotit situaci a meli by se dopatrat ze manza odesel ze zamestnani zamerne pak by mu mohli naparit velky alimenty nehlede na pobirani podpory v nezamestnanosti(takovy pripad znam). Myslim ze z financniho hlediska by byl lepsi rozvod ale pokud spolu nezijete a neplanujete budouci usmireni, nemate dobry vztah neni duvod pretrvavat v manzelsti, jeste bys z toho mohla mit problemy(napr. kdyby se zadluzil nebo by sis poridila naky majetek apod.). Jestli sem dobre pochopila dostavas Rodicovsky prispevek, Pridavky na dite, Alimenty na jedno dite, pak bys mohla mit narok na Prispevek na bydleni, a popr. na Socialni doplatek nebo Doplatek do zivotniho minima. O neposuzovani manzovych prijmu si musis zazadat, myslim po 3m co spolu nejste ve spolecne domacnosti. Pises ze si na to sama daleko od pratel, rodiny vzdyt by ses snad mohla vratit. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
16.12.05 07:21

Nancy - vím, že tlak okolí je silný, ale v tvém případě mi zůstává rozum stát… Proč sis ho proboha vzala? Co donutí dospělou rozumnou ženskou s dítětem vlést do manželství s „něčím takovým“?…Neodsuzuju tě, jen to prostě nechápu.
Přeju ti hodně štěstí a už nikdy takového idiota v domě…

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
16.12.05 07:25

Joooo, Eldo, tvůj komentář vyloženě pomohl…

Petra

• Citovat
  • Upravit
2612
16.12.05 08:00

Missorka - Já vím že ne… Jen mi vážně zůstal rozum stát - jak se může něco takového přihodit?… :(
Nancy - ještě jednou zdůraznuju, že tě nijak neodsuzuju a ani mě nenapadají takové myšlenky, jako že si za to můžeš sama, nebo „dobře jí tak“ či podobné chytrosti. Přeju ti, aby ses mu teď dokázala vzepřít, aby nebyl silnější než ty.
Samozřejmě to s původním dotazem nesouvisí, ale svůj příběh jsi zveřejnila…Můj první příspěvek byl poněkud necitlivý a zbytečný, tak prosím přijmi omluvu. Byla to první reakce. Uvažovala jsem, že to smažu, ale neudělám to - fakt mě tvůj příběh vykolejil…

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
16.12.05 08:05

Eldo,

taky jsem nereagovala nejlíp, vím, že jsi to nemyslela zle, jen prostě vím, že když jsme v určitý situaci nedokážeme ji vidět s nadhledem - zejména v lásce!

Krásnej předvánoční den!

Peta

• Citovat
  • Upravit
2733
16.12.05 08:53

Nancy, pokud jste s manželem sto se domluvit na péči o děti a na výživném, tak zas tak s rozvodem spěchat nemusíš, vliv na výšku dávky to nemá, pokud spolu nežijete. Ovšem zřejmě na Tebe bude tlačit sociálka, abys aspoň podala návrh na úpravu práv a povinností k nezl. dětem-to je první část rozvodu-opatrovnický soud určí komu děti přiřkne do péče, určí výživné na obě děti a styk s otcem. Druhá část rozvodu je před „civilním“ soudem, to je až tehdy, pokud nabyde právní moci ten první rozsudek ohledně dětí, a tam se řeší majetek atd. Teprv pak jste rozvedeni. Zní to zdlouhavě, ale může to být do 4 měsíců hotovo, aspoň ve Zlíně to tak je. Soc.odbor může tlačit na podání návrhu proto, aby se vyloučilo, že třeba spolu nežijete úmyslně kvůli soc. dávkám, ale ve skutečnosti se rozvést nechcete-bohužel, i tpo se stává.
Ted k Tvým příjmům-měla bys na mladší dítě mít rodičovský příspěvek, přídavky na děti. Příspěvek na bydlení ti nedají-ten se nedává do probajatého bytu-byt musí být v OV nebo družstevní (pokud se něco v tomto smyslu změnilo v zákoně, tak to nevím, ale bylo to tak ). Mohla bys ale dostat sociální příplatek-to vše od Státní soc. podpory na ÚP.
Potom na soc. odboru vašeho městského úřadu či magistrátu bys měla žádat o doplatek do ŽM=do výše soc. potřebnosti. Zde už je na nich, jak posoudí tvou situaci a zda ti zohlední skutečné náklady\ na bydlení, či jen zákonnou částku.
Jinak moje zkušenosti- pokud Tvůj muž skutečně hodně vydělává, tak dle mého soudu je 1500,– na jedno dítě i málo-dítě se má podílet dle zákona na životní úrovni rodičů, takže by kliudně mohl platit i víc, třeba by jim mohl spořit na studium apod. Myslím, že dnes soudy jsou přísné a hledí na příjmy a zažila jsem několik případů, kdy je vůbec nezajímalo, že pan podnikatel převedl veškerý majetek na někohp jiného, popř. jeho daňové přiznání ukázalo, že chudák už je několik let v mínusu, a napařil pěkně vysoké výživné. Oni za pár minut otipují, s kým mají tu čest…Lepší vždy je, pokud jste schopni se domluvit, na všem, na styku a na penězích, před dětma se nepomlouvat, vycházet vstříc atd…ale vím že to asi není jednoduché…tak přeju hodně sil:-))) Kristýna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí