Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
může mi prosim někdo poradit, jak je to s výpočtem mateřské u OSVČ? Nastupuji na ni na konci ledna a dnes jsem byla na OSSZ se zeptat, jak je to s jejím výpočtem. Vim, že kamarádce před asi 4 roky poradili, že si má doplatit zálohy do určité výše a bude mít tu nejvyšší možnou částku mateřské. Dnes mi jenom řekli, že se to počítá ze záloh z předchozího roku (pro mě se to tedy bude počítat ze záloh, které jsem si tam zaplatila za rok 2005), ale že mi žádnou částku říci nemůžou. Nevíte prosím některá jaká výše těch záloh je nejlepší si tam poslat? Vzniklý přeplatek pak při vyúčtování zase vrátí… Moc díky
Bára
Ahoj,
zrovna to taky řeším, nastupuju na mateřskou v lednu a na sociálce mi poradili, ať pošlu co nejvíc.. mám zaplaceno 12000,– na zálohách, což je prý nic a řekli mi, ať pošlu jednorázově třeba 70 000,– víc už tedy nemá cenu a že se to bude počítat z toho, ale musím to tam dát ještě teď v prosinci..
Pak po daních se přeplatek vrátí..
Ale taky mi nebyli schopný říct přesně, kolik z toho bude mateřské..
Jarka
Tak ono to asi tak bude ![]()
Taky jsem se ted dozvedela ze je nejlepsi poslat tam na zalohach celkem kolem 80.000,–Kc. A opravdu se to musi poslat bud do zitra - 8. v mesici nebo pokud ma nekdo platby o mesic pozadu do 8.1.2006. Kdyz se to posle letos, tak to bude mozne dat do vydaju za rok 2005 - z hlediska danovych vydaju. Pokud se to posle pristi rok, tak to pujde do vydaju za rok 2006. Ale zase pristi rok vrati ten preplatek, tak je na kazdem jak se rozhodne a kdy to posle.
Pokud ale nekdo bude vedet vice a presneji, budu rada, kdyz napise ![]()
Bara
Ahoj
Taky jsem řešila tento problém a jelikož jsem měla minimální zálohy, tak jsem dostávala asi 1000kč.
Budu mít asi blbej dotaz, ale fakt v tom nemám moc jasno - je mateřská něco jiného než rodičovský příspěvek, nebo je to jedno a to samé? Díky, Vendula
Rodičovský příspěvěk je jedna z dávek státní sociální podpory, která zá:,–(ně náleží rodiči celodenně pečujícímu alespoň o jedno dítě do 4 let věku. Nezáleží na příjmu rodiny a jeho výše je fixní.
„Mateřská“, tj. peněžitá pomoc v mateřství je dávka nemocenského pojištění, která je závislá na předcházejícím příjmu (vypočítává se stejně jako nemocenská). Nárok na ní má ten, kdo byl po určitou dobu účastníkem nemocenského pojištění (OSVČ být nemusí). Většinou se poskytuje po dobu 28 týdnů.
Nika
Na sociálce mi říkaly,že chce dát zálohy něco přes pěttisíc a vyjde pak slučná mateřská. Víc nevím zatím jsem to nemusela zjišťovat.
Ale pozor me bylo receno ze kdyz budu platit vic nemocensky musim platit vic i za socialni takze mi poradila ze se mi to nevyplati