Novinka o přivýdělku?

440
1.12.05 16:05

novinka o přivýdělku??

Ahoj holky,

dnes jsem se dozvěděla, že jsou nějaké inovace na sociálce ohledně přivýdělku při rodičovské dovolené. Prý je teď jedno jakou částku si vyděláte a nemá to žádný vliv na pobírání či snížení sociálních dávek8O

Nevíte o tom někdo něco??? :oops:

Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4705
1.12.05 16:10

No Lenko, to by mě taky zajímalo.
Taky jsem četla, že příjmy na rodičovské dovolené se nesledují…
Ale do daň. přiznání to napsat musíš, ne?

A v Betynce psali, že se musí platit povinně min. částka pojištění t.j. asi 997,–Kč měsíčně…Což je na prdlačku, když si pak vyděláš třeba 1.OOO,–Kč, tak tři kačky výdělku :?:
Snad je tu někdo chytřejší.........
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
1.12.05 16:44

Holky,

co já vím, tak si k rodičovskému příspěvku můžete vydělat neomezeně, ten Vám nevezmou, ale ostatní sociální dávky, které jsou posuzovány podle výše příjmu Vám vzít můžou. To si aspoň myslím.

Nikino, s těmi 997 Kč pojištění měsíčně to bude asi pravda, ale to s vztahuje pouze pokud jsi osoba pracující na živnostenský list, pokud jsi zaměstaná, tak se na Tebe žádná miminální částka za pojištění vztahovat nebude.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5137
1.12.05 16:53

2 skupiny

Holky,

mně to vysvětlovali asi tak, že když si vydělám při RD do určité částky, tak je to vedlejší činnost a pojištění platit nemusím. Když tu částku překročím, což je můj případ, protože si na mě manžel-podnikatel dává část příjmů, tak zdravotní i sociální každý měsíc platit musím. Vypočítává se mi prostě podle výše „příjmu“, tedy toho, co mi „přenechal“ manžel.

Není to asi zcela přesné, ale na sociálce to vysvětlí.

Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
1.12.05 17:04

NiKino, už jsem se tady na to ptala a podle všeho co jsem zatím kde vyčetla, se při pobírání rodičovského příspěvku a současné práci na živnostenský list nemusí platit žádné pojištění soc. ani zdravotní, pokud je ale roční výdělek nižší než přibližně 40 tisíc. Do té doby se to bere jako vedlejší příjem a všechno platí stát. A dokud seš na rodičáku nevztahuje se na tebe ani minimální daň, takže vlastně platíš jen daň z příjmu na konci každého roku.
Právě čekám na ŽL, tak doufám že až budu obíhat ouřady, nedozvím se něco jiného :roll:
Mějte se,
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
1.12.05 17:07

Holky jsem z toho jelen :oops: Já prostě těmhle věcem nerozumím.

Věděla jsem, že mi nevezmou rodičák, pokud nedávám dítě do školky nad jimi určenou dobu. Ale dnes za mnou přišla naše účetní, že byla na sociálce a že prý je nějaká úplně nová úprava. Že prý si můžu přivydělávat u zaměstnavatele a tento příjem i rodičovský příspevěk se nazapočívtává do příjmu rodiny, ze kterého se vypočítává sociální příplatek.

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. V pondělí asi naběhnu na socku, aby mi to polopaticky vysvětlili. :lol:

Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
2.12.05 18:13

No holky já vím, že si můžete neomezeně vydělat, už to platí (teda když už pobíráte rodičovskou - cca 3600,– Kč). Já teď budu nastupovat na poloviční úvazek u svého zaměstnavatele a rodičovská mi půjde součastně k tomu. A to pojištění, to je pro mě vlastně hrubá a čistá mzda. Normálně, co si vydělám hrubýho, tak mi odečtou na „čistou“ :) A potom do přiznání daně se to samozřejmě, kolik jste si vydělali napíše, tam už jde potom ale o to, že by Vám měli vracet přeplatek :) Tohle se ale netýká práce na ŽL.

Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
2.12.05 18:34

Jestli to dobře chápu, tak budu-li OSVČ a po RD půjdu do práce, tak už budu platit veškeré daně a pojištění ?
Mám-li tedy vedlejší činnost jen jako drobný přivýdělek (cca 1.500,–Kč měsíčně), pak se to při zaměstnání teda vůbec nevyplatí…
A můžu pracovat jako OSVČ i při MD ?
 NiKina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
2.12.05 19:51

Holky a jak je to, kdyz pracujete na MD na ZL? Plati se take nake pojisteni?
Dekuji Romana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital