Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky maminy,
mám dotaz ohledně mateřské dovolené a příspěvků, mám chlapečka, který se narodil v únoru 2004, tzn., že v únoru 2007 bych ho měla dát do školky, což se mi moc nechce, protože jak zjišťuji tak většina maminek si děti nechává doma déle. Navíc plánuji další těhotenství cca na prosinec 06 (dálkově studuji, takže dříve si to dovolit nemohu). Jak je to s rodičovským příspěvkem, budu je dostávat jen do třetích narozenin prvního dítětě a potom až při nástupu na mateřskou s druhým dítětem, nebo mohu zažádat o prodloužení mateřské s prvním dítětem a pak automaticky přejít s druhým dítětem. Kam se žádost podává a je vyhověno každé žádosti? Před nástupem na první mateřskou jsem studovala a pak jsem byla 6 měsíců evidována na úřadu práce, kde mi pracovnice řekla, že nemá smysl mi vůbec shánět práci. Omlouvám se, ale já se v těchto věcech nějak nevyznám. Děkuji za rady
Ahoj. Odpověď neznám,ale vždycky takovéto věci hledám na www.státní správa.cz
Tak snad ti to pomůže
Ahojky, rodičovský příspěvek se vyplácí při splnění zák. opdmínek automaticky do 4 let věku dítěte. Tzn. o prodloužení nikde nikoho žádat nemusíš. Zák. podmínky = v Tvém případě především to, že nemůžeš dávat dítě do školky víc jak 5 dnů v měsíci. Od nového roku bude i v tomhle změna - děti od 3 do 4 let budou moci chodit na 4 hodiny denně, aniž by maminy přišly o rodičák, pro ty mladší zůstane stále 5 dnů. Pokud by si znovu otěhotněla, malinko se to zkomplikuje. Půl roku (z toho 4-6 týdnů před porodem) se pobírá peněžitá pomoc v mateřství. Jestliže je ženská zaměstnaná, vyplácí ji zaměstnavatel, v případě že je na ÚP nebo pracuje u malé organizace, pak vyplácí okresní správa soc. zabezpečení (tam co důchody, nemocenskou atp.). Podle toho co ale píšeš, si myslím, že ty vůbec nárok na peněžitou pomoc mít nebudeš (sleduje se tam doba pojištění), takže zůstaneš prostě pořád na rodičáku. Nevím, jestli to pro Tebe není moc chaotický. Kdyžtak mi klidně písni na mail, můžem to probrat podrobně. Jsem totiž jedna z těch, co lidi zrovna moc nemilujou - úřednice, co už 8 let rodičák i ostatní dávky vyplácí. ![]()
Helli, minuly tyden jsem mela podobny dotazek, ale nikdo mi na nej neodpovedel. Jsem v podobne situaci.
Dcera se narodila 6.12.04. Tehdy jsem dostala Penezitou pomoc v materstvi pres skolu, protoze jsem byla v nejake sestimesicni ochranne lhute po ukonceni studia. Potom jsem pred porodem byla dvaapul mesice na Uradu prace. Ted cekame druheho prcka. Budou od sebe rok a pul. Vubec nevim jak to bude s penezma. Jsem totiz vdana a setkala jsem se uz i s laickym nazorem, ze mi seberou i rodicak a nebudu dostavat vubec nic. Jak to tedy je nebo kde mi odborne poradi??? Ja jsem se bohuzel zatim setkala vetsinou s velmi neochotnymi uredniky. Nastesti se obcas najde i dobra duse…
Diky za odpoved
Terik
Ahoj holky,
napište dotaz s přesným popisem Vaší situace na http://www.aperio.cz/rodina/poradna/
Většinou do 14 dnů odpovědí a poradí.
Ennie
Ahoj Teriku, bez peněz nezůstaneš, neboj. Nejdřív musíš zjistit, jestli ti znovu vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Je tam podmínka 270 dní nemocenského pojištění za posledních 365 dnů, což bych, podle toho co píšeš, řekla, že nesplňuješ. Problém ale je, že náš sociální systém je dost složitej. Největší komplikace je ta, že jsou dva různé sociální úřady, které spolu nemají nic společnýho a tím pádem o sobě navzájem moc do hloubky neví. Jedním z nich je okresní správa soc. zabezpečení (OSSZ), která vyplácí právě PPM - patří totiž mezi dávky nemocenského pojištění - a drúhým odd. státní sociální podpory na úřadech práce, které vyplácí mimo jiné přídavky, porodný a rodičovský příspěvek. Rodičák navazuje až na PPM, pokud na PPM není nárok, rodičák se vyplácí hned od narození dítěte až do jeho 4 let (pokud samozřejmě nechodí do školky atp). Jestliže už na rodičáku jsi se starším dítětem, dostaneš novou žádost na mimi a ten starý se Ti odejme. Díky tomu můžeš to starší pak klidně dávat do školky, jak chceš. Nemůžeš ale brát PPM a rodičák současně (jedině že PPM je nižší než rodičák, pak se doplácí rozdíl, ale to už je asi moc složitý, s tím se nezatěžuj
). Na Tvém místě bych si zavolala na vaší OSSZ a chtěla k telefonu přímo někoho, kdo má na starosti PPM. Tomu řekni, jak to s tebou je a měla bys dostat odpověď, jestli ti vznikne na PPM nárok. Pokud ano, jakmile dostatneš od Tvého gynekologa žádanku o PPM (cca 6 týdnů před porodem, píše tam předpokládaný datum porodu), půjdeš s ní právě na OSSZ. Pak budeš muset zrušit rodičák na úřadě práce po dobu pobírání PPM. Jakmile Ti PPM skončí, opět si půjdeš požádat o rodičák. POkud Ti nárok nevznikne, až se Ti mimi narodí a dostaneš rodný list, požádáš si na úp o porodný a tam už se i domluvíte dál ohledně rodičáku. Je to šílený, co? Ale neboj, to zvládneš! A určitě narazíš na nějakou ochotnou úřednici, která ti vyjde vstříc, takovejch je nás spousta!
![]()
Helli, diky moc. Ja uz se fakt lekla, ze by mi prestali davat i na to starsi dite. Docela jsem si oddychla.
Terik